Σε νέα φάση οι διμερείς σχέσεις με την Κίνα και νέοι ορίζοντες για εκπαίδευση και εμπόριο

Σε μια νέα φάση εισήλθαν τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Κύπρου με την Κίνα, με την εκπαίδευση και το εμπόριο να είναι οι δύο τομείς που σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για προώθηση του τουρισμού σε συνάρτηση με τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων.
 
Όπως δήλωσε η Αναπληρώτρια αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Κύπρου στο Πεκίνο Ανθή Σπαθή, σε ομάδα Κυπρίων δημοσιογράφων, που επισκέπτονται την Κίνα, τα τελευταία χρόνια Κύπρος και Κίνα έχουν γνωρίσει μια ενδιαφέρουσα φάση στις διμερείς τους σχέσεις, «γιατί έχουμε καταφέρει να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις που είχαμε».
 
Νέους ορίζοντες για ανταλλαγή φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού άνοιξε, όπως επεσήμανε η κα. Σπαθή, η συμφωνία για Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών, που υπογράφηκε το 2017 από τον τέως Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή και τον Κινέζο ομόλογό του. Η συμφωνία, πρόσθεσε, θα αποτελέσει και μια γερή βάση για συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας. Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Κινέζων για σπουδές στην Κύπρο και η κυπριακή πρεσβεία στο Πεκίνο προωθεί τα κυπριακά πανεπιστήμια παρότι η προσπάθεια αφορά περισσότερο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία προσφέρουν προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα. Όπως είπε η κ. Σπαθή, κυπριακά πανεπιστήμια πρόσφεραν υποτροφίες, ενώ το Υπουργείο Παιδείας και κάποια εξ αυτών συμμετείχαν πρόσφατα στη διεθνή εκπαιδευτική έκθεση που διοργανώθηκε στην Κίνα.
 
Ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει όμως και από Κύπριους φοιτητές για σπουδές στην Κίνα. Όπως δήλωσε η κα. Σπαθή στους Κύπριους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην αποστολή που διοργανώνει η Πρεσβεία της Κίνας στη Λευκωσία σε συνεργασία με το ΓΤΠ, οι Κύπριοι φοιτητές στην Κίνα αριθμούν σήμερα τους 50, ενώ το 2008, υπήρχε μόνο ένας.
 
Εμπορικές σχέσεις
Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου-Κίνας, δήλωσε η κα. Σπαθή ερωτηθείσα σχετικά. Όπως είπε, «ανοίξαμε νέους τομείς στον τομέα των εισαγωγών», κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι το 2018 υπογράφηκε διμερής συμφωνία για εισαγωγές στην Κίνα κυπριακών γαλακτοκομικών προιόντων, οπότε «προωθούμε το κυπριακό χαλλούμι».
 
Πολύ καλά είναι, όπως δήλωσε, είναι τα αποτελέσματα της εισαγωγής από την Κίνα κυπριακών χυμών. “Σιγά-σιγά ανοιγόμαστε σε όλο και περισσότερα θέματα. Όπως είπα δεν μπορούμε να το πετύχουμε άμεσα στο μάξιμουμ αλλά σημαντικά βήματα γίνονται”, σημείωσε.
  
Ερωτηθείσα αναφορικά με το ενδεχόμενο απευθείας αεροπορικής σύνδεσης και ανάπτυξης του τουρισμού, η κα. Σπαθή είπε ότι  ο τουρισμός συνδέεται άμεσα με το κομμάτι των απευθείας πτήσεων. Για να εγκαθιδρυθεί μια απευθείας πτήση, θεωρητικά θα πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα.
 
«Βλέπουμε μεν ότι έχουμε μια αλματώδη πρόοδο στις αιτήσεις της θεώρησης εισόδου, δηλαδή ενδιαφέρον Κινέζων πολιτών να επισκεφθούν την Κύπρο μας, εντούτοις θεωρώ ότι θα πρέπει να καλλιεργηθεί ακόμα περισσότερο ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να υπάρχει η απευθείας πτήση», σημείωσε.
 
«Γίνονται τεράστιες προσπάθειες, βλέπουμε αποτελέσματα, αλλά θεωρώ ότι έχουμε ακόμα να διανύσουμε κάποια απόσταση. Αλλά σίγουρα αν καταφέρουμε και πείσουμε κάποιες εταιρείες να εγκαθιδρύσουν απευθείας πτήση θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να ενισχυθεί άμεσα και ο τουρισμός. Είναι δύο δοχεία συγκοινωνούντα», είπε.
 
Σε ερώτηση για τις βίζες που εκδόθηκαν από το προξενικό τμήμα και κατά πόσον ήταν κυρίως σε επιχειρηματίες ή φοιτητές ή αξιωματούχους, είπε ότι παλαιότερα βλέπαμε κυρίως επιχειρηματικές βίζες, ενώ τώρα βλέπουμε να ανατρέπεται αυτή η ισορροπία και σιγά-σιγά να ενισχύονται οι τουριστικές βίζες και οι φοιτητικές.
 
 «Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο υγιής η σχέση μας. Γίνεται ένας τύπος επαλήθευσης των σχέσεων, ότι πλέον εμβαθύνονται όχι μόνο στο επιχειρηματικό κομμάτι αλλά και στο τουριστικό και στους φοιτητές», εξήγησε.
 
Σταθερή υποστήριξη στο Κυπριακό
Στο Κυπριακό η Κίνα πάγια και διαχρονικά είναι στενή φίλη και μας υποστηρίζει, δήλωσε η κα. Σπαθή απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Κατανοεί πάντα τις ευαισθησίες μας και είναι πάντα στο πλευρό μας και μας βοηθά σαν σταθερός φίλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση