Έτος γεωτρήσεων το 2020 για την κυπριακή ΑΟΖ

Έτος γεωτρήσεων θα είναι, σύμφωνα με τις εξαγγελίες των αδειοδοτημένων στην ΑΟΖ εταιρειών, το 2020. Ήδη βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο που θα χρησιμοποιήσει η κοινοπραξία ENI-TOTAL, την ώρα που η ExxonMobil, ανακοίνωσε άλλες δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στον «Γλαύκο» και ετοιμάζεται για νέα γεώτρηση και η κοινοπραξία DELEK-SHELL-Noble Energy, στο κοίτασμα «Αφροδίτη».
 
Ειδικότερα, η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤAL προετοιμάζεται ώστε να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως αρχές του 2020, γεωτρήσεις εντός των οικοπέδων που ανέλαβε τη διαχείριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λακκοτρύπης: Οι εταιρείες έχουν στο μυαλό τους τις προκλήσεις, δείχνουν αποφασιστικότητα

Θεωρείται σχεδόν δεδομένο, ότι ENI και TOTAL θα πραγματοποιήσουν επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της προηγούμενης γεώτρησης.

Συνολικά, η συγκεκριμένη κοινοπραξία δραστηριοποιείται σε επτά οικόπεδα της ΑΟΖ, το δύο, το τρία, το έξι, το επτά, το οκτώ, το εννέα και το έντεκα. Προτεραιότητα, πέραν της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο οικόπεδα έξι, δίνεται στη γεώτρηση στο οικόπεδο τρία, η οποία δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 όταν τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το SAIPEM 12000, αλλά και στη γεώτρηση εντός του οικοπέδου επτά. Συνολικά εντός του 2020, η κοινοπραξία προγραμματίζει συνολικά πέντε γεωτρήσεις.
 
Υπενθυμίζεται, πως εντός του οικοπέδου 7 βρίσκεται τους τελευταίους μήνες και το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση. Το Yavuz διενεργεί γεώτρηση στη βόρεια πλευρά του τεμαχίου, ενώ η γεώτρηση της κοινοπραξίας θα διενεργηθεί στη νότια πλευρά, όπου σύμφωνα με τις τρισδιάστατες αναλύσεις που έγιναν, κρύβει σημαντικά κοιτάσματα.
 
Με βάση τα νέα συμβόλαια που υπέγραψε η κοινοπραξία με το Υπουργείο Ενέργειας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με το ίδιο ποσοστό (50%) στο οικόπεδο 7, ενώ διαχειρίστρια εταιρεία, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα οικόπεδα είναι η ΕΝΙ.
 
Συγκεκριμένα η ΕΝΙ παραμένει διαχειρίστρια, με ποσοστό 60% στο τεμάχιο 2, 50% στο τεμάχιο 3 και 60% στο τεμάχιο 9. Αντίστοιχα, η Total κατέχει πλέον δικαιώματα που ανέρχονται σε 20%, 30% και 20%, ενώ η KOGAS συνεχίζει να κατέχει το 20% σε κάθε τεμάχιο.
 
Δύο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις η ExxonMobil
Όσον αφορά ατο οικόπεδο 10, εντός του 2020 αναμένεται να διενεργηθούν δύο γεωτρήσεις που θα επιβεβαιώσουν την τεράστια ανακάλυψη, στο κοίτασμα «Γλαύκος». Η ExxonMobil, ήδη προχωρεί, για να λάβει τις απαιτούμενες άδειες που θα τις επιτρέψουν να επιστρέψει και να ξεκινήσει τις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

Στόχος της ExxonMobil, η οποία είναι διαχειρίστρια στο εν λόγω οικόπεδο, που διατηρεί ποσοστό και η Qatar Petroleum, είναι να προσδιοριστεί το μέγεθος της εμπορικής εκμετάλλευσης του.  
 
Επιβεβαιωτική και στην «Αφροδίτη»
Τέλος, πολύ πιο προχωρημένα (σ.σ. αν και σημειώθηκε τεράστια καθυστέρηση), είναι τα δεδομένα αναφορικά με το οικόπεδα 12 και το κοίτασμα «Αφροδίτη». Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Noble, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 
Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να διενεργηθεί η δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, που θα είναι παράλληλα και γεώτρηση παραγωγής, εντός των επόμενων 18 μηνών.

Υπενθυμίζεται, ότι η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε στη συμβασιούχο κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών, βασίζεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος.

Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση που θεωρήθηκε ως η βέλτιστη. Το αέριο, δηλαδή, θα μεταφερθεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου και ακολούθως θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και άλλες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το 2025 τα πρώτα έσοδα από το «Αφροδίτη»-Υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ τον χρόνο

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές