Πέμπτη 20 Φεβ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ικανοποιημένος ο ΠτΔ για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία

  11/11/2019 19:59
Ικανοποιημένος ο ΠτΔ για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία

Ικανοποιημένος ο ΠτΔ για τις κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία

  11/11/2019 19:59
Ικανοποιημένος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τουρκία αναφορικά με τις παραβιάσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Σε ανάρτηση στο Τουίτερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση της ΕΕ που έμπρακτα στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη νομιμότητα στη θάλασσα της Κύπρου».
 
Αντίδραση τουρκικού ΥΠΕΞ
Πάντως η Άγκυρα δεν έδειξε να πτοείται και για άλλη μια φορά διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
"Είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο προβαίνοντας σε απειλές εναντίον μας", σημειώνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ως αντίδραση, η οποία εκδόθηκε μόλις το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε σήμερα ομόφωνα τις νομικές πράξεις σε σχέση με την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων και δραστηριοτήτων της τελευταίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Είχαμε τονίσει και προηγουμένως δεκάδες φορές ότι δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε δικαιώματά μας καθώς και το δίκαιο και συμφέροντα της ‘τδβκ’ που πηγάζουν από το το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τα ακατανόητα βήματα της ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και προστίθεται:

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύνοδο σήμερα (11 Νοεμβρίου) του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δείχνουν ότι κανένα από τα μηνύματα που δώσαμε μετά τις συνόδους της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, δεν έφτασαν.

Η Τουρκία και η ‘τδβκ’ από το 2004 μέχρι σήμερα κατέβαλαν προσπάθειες με καλή πρόθεση και ήταν οι πλευρά που ανέλαβαν όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες για να μετατραπεί το θέμα των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου σε στοιχείο σταθερότητας και όχι έντασης.

Η ΕΕ, η οποία έγινε εργαλείο της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ και των  μαξιμαλιστικών θέσεων της, σε αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να δει ούτε τις πραγματικότητες, ούτε και να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη. 

Φυσικά δεν θα επιτρέψουμε την μονομερή παραβίαση των δικαιωμάτων μας και αυτό το έχουμε δηλώσει σταθερά από το 2004 μέχρι σήμερα. Είναι πραγματικά υποδειγματική η ομηρία μιας σημαντικής ευκαιρίας για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο με την ακάλυπτη και ακατανόητη στήριξη της ΕΕ σε μια άκυρη και αβάσιμη διοίκηση αμφισβητώντας το διεθνές δίκαιο”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

“Αναφέρει ακόμη ότι “η χώρα μας θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και να ενθαρρύνει την συνεργασία στην περιοχή για την μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας και την ευημερία όλων των ανθρώπων οι οποίοι ζουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον η ΕΕ, η οποία έχασε πολύ νωρίτερα την ικανότητά της να είναι ένας ουδέτερος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού, φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσει μια εποικοδομητική και ωφέλιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι “τελικά, μετά που εμείς αρχίσαμε δραστηριότητες, αποτελεί - με την πιο ελαφριά έκφραση - ειρωνεία η αναφορά σε σχέσεις καλής γειτονίας από πλευράς ΕΕ, η οποία από το 2004 μέχρι σήμερα διατήρησε μια απερίσκεπτη στάση παρά της εκκλήσεις μας για σεβασμό των κυριαρχικών και νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της ‘τδβκ’.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι “είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας