Με χαμηλές προσδοκίες για το Βερολίνο, πάνε στο Εθνικό τα κόμματα

Στην παραδοχή πως οι εκτιμήσεις που γίνονται δεν είναι πολύ ευοίωνες αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως ο Πρόεδρος θα προσέλθει στη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου με θετικό πνεύμα ελπίζοντας ότι θα καταστεί εφικτή η συμφωνία επί των όρων αναφοράς.
 
Αναφορικά με τις πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να τάσσεται κατά μιας άτυπης πενταμερούς, υπέδειξε πως αυτή η θέση εκφράστηκε διά στόματος του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει μια πενταμερής διάσκεψη στην οποία να συζητηθεί το είδος της επιδιωκόμενης λύσης σε μια νέα διαπραγμάτευση και ότι σε εκείνη τη συνάντηση η ε/κ πλευρά θα πρέπει να δεχθεί την πολιτική ισότητα
 
 
«Οι εκτιμήσεις που γίνονται δεν είναι πολύ ευοίωνες», αρκέστηκε να αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου εκφράζοντας την ελπίδα ότι εκείνο που δεν κατέστη εφικτό τον Σεπτέμβριο, θα μπορέσει να γίνει στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο.
 
Τα κόμματα με δηλώσεις και ανακοινώσεις εφιστούν την προσοχή της Κυβέρνησης για την επικείμενη Τριμερή, ενώ δηλώνουν πως αναμένουν το Εθνικό Συμβούλιο της Τετάρτης για να ενημερωθούν για τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
«Αντί να επιτίθενται στο
ΑΚΕΛ, ας προετοιμαστούν»

Νέα επίθεση κατά του Προεδρικού εξαπέλυσε σήμερα με αφορμή το Κυπριακό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

 
Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος και το Προεδρικό αντί να επικεντρώνονται στις επιθέσεις κατά του ΑΚΕΛ, καλύτερα είναι να προετοιμάζονται για την κρίσιμη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο, είπε ο κ. Στεφάνου.
 
«Μόνο με ξεκάθαρες θέσεις, αταλάντευτη συνέπεια στα συμφωνηθέντα και εποικοδομητικό πνεύμα από τη δική μας πλευρά, θωρακίζεται το δίκαιο της υπόθεσης μας και αποκαλύπτεται η πραγματική στάση της Τουρκίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως, «αλλιώς θα  λέμε μεταξύ μας ότι έχουμε δίκαιο αλλά αυτό δεν θα αποτυπώνεται στις Εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Αν η Τουρκία όντως δεν θέλει να πάει σε πενταμερή, εκείνη θα έχει το πρόβλημα. Το καθήκον της δικής μας πλευράς είναι να επικεντρωθεί στην προσπάθεια για επιτυχή κατάληξη στους όρους αναφοράς κατά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο».
 
«Τούτες τις στιγμές» κατέληξε ο κ. Στεφάνου, «ο Πρόεδρος, οι πολιτικές δυνάμεις, ολόκληρος ο λαός μας –Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι- πρέπει να συναισθανθούν ότι μόνο μια λύση αρχών στο Κυπριακό εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη στον τόπο μας. Μόνο η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου μπορεί να εγγυηθεί πραγματικά το μέλλον του λαού μας».
 
«Προχειρότητα και χωρίς την
απαραίτητη προετοιμασία»

Ιδιαίτερη ανησυχία, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος για την τριμερή συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου.

Οπως είπε, "είναι με ιδιαίτερη ανησυχία που βλέπουμε ότι, με προχειρότητα και χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία, οδηγούμαστε σε μια τριμερή συνάντηση, με αμφίβολη την έκβαση της".
Σημείωσε ότι "δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουμε πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, κάτω από την απειλή της βίας" και ότι η "στάση της Τουρκίας δείχνει πως αυτή η συνάντηση κάθε άλλο παρά θα προετοιμάσει τα βήματα για την επανέναρξη των συνομιλιών."

Αντίθετα, είπε, "όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε ένα νέο αδιέξοδο, με στόχο φυσικά, αυτό το νέο αδιέξοδο να μας φέρει ενώπιον νέων τετελεσμένων".
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι  κατανοητές οι «προεκλογικές» προσπάθειες από πλευράς του κ. Ακκιντζί, αλλά η Τουρκία φαίνεται ότι στοχεύει στη διαμόρφωση μίας τουρκικής ατζέντας σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και πετυχαίνει αυτή την προσπάθεια, μέσω από τη μία, της απειλής της βίας και από την άλλη με την αδιάλλακτη στάση που συνεχίζει να δείχνει σε ότι αφορά  τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που το Δημοκρατικό Κόμμα είχε τονίσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη προετοιμασία πριν να προχωρήσουμε σε τέτοιες κινήσεις και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να ξεκινήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες κάτω από την απειλή της βίας.

Εξήγησε δε ότι "αυτό στέλνει παντελώς λανθασμένα μηνύματα στην Άγκυρα, ότι δηλαδή η πολιτική της κανονιοφόρου πετυχαίνει. Και αυτό θα αποθρασύνει τον κ. Ερντογάν και θα προκαλέσει περαιτέρω ένταση".
 
«Να μην αποδεχθούμε διαδικασίες
που θα φέρουν νέες περιπέτειες»

Η ΕΔΕΚ θα συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στις συναντήσεις για το Κυπριακό με μεγάλη προσοχή και να αποφύγει να αποδεχθεί οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «θα αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την πλήρη ενημέρωση την Τετάρτη το πρωί στο πλαίσιο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου».
 
Όμως, συνέχισε «τα παιγνίδια της Τουρκίας είναι πάρα πολύ γνωστά και γι’αυτό ακριβώς, εδώ και πάρα πολύ καιρό από πλευράς της ΕΔΕΚ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για το πώς εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις και κυρίως να μην κάνουμε το λάθος να παγιδευτούμε σε διαδικασίες οι οποίες θα αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες. Για παράδειγμα οι συναντήσεις καλά θα είναι να γίνουν, όμως ήδη οι τρεις όροι αναφοράς τους οποίους συζητούμε αυτή τη στιγμή για να αποτελέσουν το πλαίσιο ενδεχόμενης επανέναρξης των συνομιλιών είναι και οι τρεις άκρως επικίνδυνοι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Την ίδια στιγμή, σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος «έχουμε τονίσει ότι η Τουρκία έχει συγκεκριμένους στόχους, είτε να καταστεί συμμέτοχος και συνέταιρος στην αξιοποίηση και τη διαχείριση του φυσικού αερίου, είτε να ματαιώσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα, ή να εγκαθιδρύσει τα γεωτρύπανα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές, να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες για να διεκδικεί ως εκ τούτου επικυριαρχικό ρόλο. Γι’αυτό και εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συγκεκριμένες κινήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που να αποτελούν στην ουσία πολιτικά και διπλωματικά όπλα, έτσι ώστε να ενισχύεται αφ’ ενός μεν η  Κυπριακή Δημοκρατία και αφ’ετέρου να μένει εκτεθειμένη η Τουρκία».
 
Ως εκ τούτου, είπε «εμείς θα συμβουλεύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να προσέλθει σ’ αυτές τις συναντήσεις με μεγάλη προσοχή, με νηφαλιότητα και πάνω απ’ όλα να αποφύγει να αποδεχθεί οποιεσδήποτε διαδικασίες οι οποίες ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».
 
«Οδηγείται σε ευθανασία η τριμερής»
Τη θέση ότι η τριμερής του Βερολίνου οδηγείται σε «ευθανασία» και ότι, «Προεδρικό, Συναγερμός και ΑΚΕΛ εξακολουθούν να παραπλανούν τον λαό» εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύης.
 
«Οι ηγεσίες Συναγερμού και ΑΚΕΛ τηρούν επικίνδυνη στάση θεωρώντας ότι πρέπει αυτή τη στιγμή να παραχωρήσουμε κίνητρα ή ακόμη και ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας -στα ενεργειακά και όχι μόνο- ώστε «να προσέλθει η Τουρκία με καλή διάθεση σε επίλυση του Κυπριακού». Δηλαδή, να τα δώσουμε όλα πριν καν οι Τούρκοι τα ζητήσουν. Αυτή η «λύση» επιβάλλεται και χωρίς την υπογραφή μας».
 
Και προσθέτει «το ανώνυμο» Προεδρικό οχυρώνεται πίσω από το γεγονός ότι ο Ακιντζί δεν είναι σε θέση να παίρνει αποφάσεις. Η προσέγγιση του Προεδρικού και διάφορων ανώνυμων αλλά και συναγερμικών κύκλων ότι θα αποτύχουμε στο Βερολίνο διότι ο Ακιντζί δεν θα μπορεί να κάνει δικό του παιχνίδι, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ξέρουν πολύ καλά ότι η τριμερής του Βερολίνου έχει καταδικασθεί σε ευθανασία».
 
«Ούτε ο νυν Ακιντζί, ούτε ο μελλοντικός Ακιντζί ή ο όποιος ηγέτης των Τ/κ μετά τον ερχόμενο Μάιο θα είναι οτιδήποτε άλλο παρά ανδρείκελο της Άγκυρας. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική από την τριμερή του Βερολίνου και αναμένουμε την μεθαυριανή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Εάν η κυβέρνηση επιδιώκει με την τριμερή την επίρριψη ευθυνών στην Άγκυρα, θα αποτύχει οικτρά».
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»