Στο γήπεδο του Κυπριακού η αντιπαράθεση ΑΚΕΛ-Κυβέρνησης

Νέα πράξη στην έντονη αντιπαράθεση που μαίνεται μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, ήταν η σημερινή ανταλλαγή δηλώσεων αναφορικά με το Κυπριακό.
 
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «καλέσαμε και εξακολουθούμε να καλούμε τον κ. Αναστασιάδη να αξιοποιήσει όσα πέτυχε ο Δημήτρης Χριστόφιας στις συνομιλίες προς όφελος της υπόθεσης της Κύπρου. Να συνειδητοποιήσει έστω και τώρα το θανάσιμο κίνδυνο που απειλεί την Κύπρο με τη διχοτόμηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άντρος: Η Κύπρος δεν θα σωθεί με τους πύργους, τα διαβατήρια, τα καζίνο και τις αρπαχτές
 
Είπε ακόμη ότι «η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι αυτό «το βιώνουμε στην ΑΟΖ, στα τετελεσμένα που επιχειρεί στην Αμμόχωστο και το παρατεταμένο αδιέξοδο στις συνομιλίες». Ανέφερε ότι η Τουρκία «εποικίζει συστηματικά την πατρίδα μας και τη φορτώνει στρατεύματα» και «αν το Κυπριακό οδηγηθεί σε τέλμα, σύντομα τα πράγματα θα πάρουν αρνητική πορεία με καταστροφικές συνέπειες για την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «πλέον κινδυνεύουμε και από τα τετελεσμένα».
 
Πολλοί ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που τους αποζημιώνει η Επιτροπή» και «πουλούν τις περιουσίες τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», ενώ «άλλοι τόσοι αργοσβήνουν μέσα στους συνοικισμούς» με τη γενιά που έζησε την Κύπρο ενωμένη, όπως είπε, να φεύγει σιγά-σιγά με τον καημό της επιστροφής.
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «οφείλουμε τώρα να προβληματιστούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις» και «τι πρέπει να κάνουμε για να επανενώσουμε επιτέλους τον τόπο μας» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει σε όλα αυτά πολιτικές απαντήσεις».
 
«Πολιτικές απαντήσεις που θα βασίζονται στο συμφωνημένο πλαίσιο, δεν θα προβαίνουν σε υποχωρήσεις και θα χαρακτηρίζονται από αποφασιστικότητα και ανοιχτό μυαλό», ανέφερε.
 
«Αν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα», αλλά «θα είναι πολύ δύσκολος» και «θα χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, καθαρό μυαλό, απαλλαγμένο από αγκυλώσεις και σκοπιμότητες, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρος στόχος», πρόσθεσε. «Θέλουμε οι επόμενες γενιές να ζήσουν στην χώρα μας ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους», είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι «είναι πραγματικά αδιανόητο, κάθε φορά που τονίζουμε αυτά τα πράγματα, κάθε φορά που προειδοποιούμε ότι είμαστε στο παρά πέντε της διχοτόμησης, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ να υπονοούν ότι εκφράζουμε αλλότρια συμφέροντα», προσθέτοντας ότι «το ΑΚΕΛ εκφράζει την Κύπρο, εκφράζει τον αγωνιζόμενο κυπριακό λαό. Εκφράζει την αγωνία αυτού του τόπου για ζωή». «Εμείς δεν θέλουμε να αποκοιμίζουμε το λαό με μεγάλα λόγια, την ώρα που ο εφιάλτης του χτυπά την πόρτα» και «δεν κάνουμε ρητορική των μπαλκονιών με φανφάρες και κούφιες ρητορείες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ προτιμά να λέει την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι.
 
«Προτιμούμε να πούμε στο λαό ειλικρινά και έντιμα τις θέσεις μας. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να σώσει τον τόπο, που μπορεί να δημιουργήσει την προοπτική για να έχει η πατρίδα μας μέλλον, είναι ένας έντιμος συμβιβασμός όπως προνοείται από το συμφωνημένο πλαίσιο», σημείωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
Θα συνεχίσει να εξισώνει;
Η απάντηση ήρθε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου. «Αντί να επανέρχεται καθημερινά και μονότονα με δηλώσεις που στοχεύουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, περιμένουμε από τον κ. Άντρο Κυπριανού να απαντήσει με σαφήνεια: θα συνεχίσει να εξισώνει την προσπάθεια της Τουρκικής Κυβέρνησης να υπονομεύσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη στάση αρχών της ελληνοκυπριακής πλευράς;».
 
«Η επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι σαφής και δημοσίως διακηρυγμένη. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει καθημερινώς τη στοχευμένη παρέμβαση του. Όπως και χτες και σήμερα, πιθανώς αύριο και μεθαύριο. Όπως συνηθίζει να κάνει τους τελευταίους  μήνες και χωρίς ουσιαστικό νόημα. Αγνοώντας τις μεθοδεύσεις, τις επιθέσεις και την υπονομευτική πολιτική της Άγκυρας, ο κ. Άντρος Κυπριανού ασκεί κριτική στη δική μας πλευρά», είπε.
 
«Προφανώς επιδιώκει να πλήξει τον Πρόεδρο. Δυστυχώς αδιαφορεί αν ταυτόχρονα πλήττει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς», πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.
 
Στον κ. Κυπριανού απαντούμε και σήμερα ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, από τη μέρα που ο κ. Γκουτέρες διόρισε την κα Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο συνεργάστηκε εποικοδομητικά, αλλά υπέβαλε και σειρά προτάσεων προκειμένου να ξεπεραστεί η υπονομευτική δραστηριότητα της τουρκικής κυβέρνησης. Το ότι στις 25 του μήνα θα γίνει η συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στο Βερολίνο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σταθερή και συνεπή στάση αρχών που κράτησε και σε εισηγήσεις που έκανε προς τον κ. Γκουτέρες.
 
«Με αυτή την ίδια τοποθέτηση και με σταθερές θέσεις, ευθυγραμμισμένες με θέσεις των ΗΕ, προσέρχεται ο Πρόεδρος και στη συνάντηση του Βερολίνου. Θέσεις όπως η γραπτή δήλωση του κ. Γκουτέρες τον Ιούνιο 2017, όταν διευκρίνισε πως τα ζητήματα της ασφάλειας της Κύπρου είναι κεφαλαιώδες και αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής συμφωνίας. Θέσεις όπως οι έξι παράμετροι που για πρώτη φορά έθεταν καθαρά θέμα κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του τουρκικού στρατού (και τις οποίες η τουρκική πλευρά, συμπεριλαμβανόμενης δυστυχώς και της τουρκοκυπριακής, προσπαθεί να εξαλείψει)», σημείωσε περαιτέρω.
 
«Το ερώτημα που πρέπει ο κ. Α. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ να απαντήσουν είναι: πώς κρίνουν τη θέση που πήρε επίσημα η τουρκική κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Τσαβούσογλου, από τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν ουσιαστικά αρνήθηκε συνάντηση των δυο πλευρών με τον Γ.Γ., αξίωσε να αποδεχτεί η ελληνοκυπριακή πλευρά εκ των προτέρων τις τουρκικές αξιώσεις και αμφισβήτησε για μια φορά ακόμα τη συμφωνημένη βάση λύσης των Η.Ε.;», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.  

«Από τον κ. Α. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ περιμένουμε να απαντήσουν: θεωρεί ότι επικρίνοντας και τελικά ενοχοποιώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά που υφίσταται την κατοχή και τις νέες επιθέσεις της Τουρκίας, συμβάλλει σε λύση του Κυπριακού;», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία