Διαφορετικές ερμηνείες, blame game και ΜΟΕ στα υπομνήματα Αναστασιάδη-Ακιντζί στον ΟΗΕ

Αντικείμενο μελέτης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, έγιναν τα υπομνήματα που απέστειλαν, τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.
 
Τα υπομνήματα των δυο πλευρών που χωρίζονται σε τρία μέρη αφορούν:
α) τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν το προηγούμενο διάστημα,
β) τις προτάσεις που έκαναν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων,
γ) τις προτάσεις που έκαναν για τα ΜΟΕ.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Φιλελέυθερος» στα δύο χωριστά έγγραφα, αναδεικνύονται οι διαφορετικές ερμηνείες από τους δύο ηγέτες, ενώ είναι πρόδηλο το blame game με τις δύο πλευρές να κατηγορούν την άλλη για τη στασιμότητα και τα προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, και που έχουν, ως αποτέλεσμα, τις χαμηλές προσδοκίες με τις οποίες οι δύο ηγέτες θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο στις 25 του μήνα για να συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει μεταξύ άλλων στο σχετικό έγγραφο την πρόταση του για το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και δη της αξίωσής της για μία θετική ψήφο για οποιαδήποτε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου. Εις απάντηση, δηλαδή, της αξίωσης της τ/κ πλευράς για πολιτική ισότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ, οι ιδέες Αναστασιάδη και οι υπαναχωρήσεις των Τ/κ 
 
Επίσης περιλαμβάνεται η πρόταση του για αποκέντρωση εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση, βάσει της οποίας η κεντρική κυβέρνηση θα διατηρήσει τις εξουσίες που είναι απολύτως απαραίτητες για την διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής του ομοσπονδιακού κράτους, ενώ την ίδια ώρα το κάθε συνιστών κρατίδιο μέσα στη διοικητική του περιοχή θ’ απολαμβάνει μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία.
 
Στο ίδιο πλαίσιο στις 7 του περασμένου Απρίλη, σε συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στο τραπέζι ως ιδέα-σε συνδυασμό με την πρόταση για αποκέντρωση εξουσιών-, την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος εξουσίας με την ονομασία κοινοβουλευτικό σύστημα. Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη, προϋποθέτει μόνιμο Ε/κ Πρόεδρο και Τ/κ αντιπρόεδρο, ενώ την ίδια στιγμή θα υπάρχει εκ περιτροπής, με αναλογία τέσσερα προς δύο, Πρωθυπουργό και αναπληρωτή Πρωθυπουργό, οι οποίοι θα εκλέγονται από την Βουλή των Αντιπροσώπων
 
Πέραν των προτάσεων του αυτών, σε συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στις 26 του περασμένου Φλεβάρη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε  πακέτο 21 μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο την ανατροπή του κακού κλίματος. Ωστόσο, η αντίδραση του Τ/κ ηγέτη για την πλειονότητα των ΜΟΕ αυτών υπήρξε αρνητική, το οποίο επίσης περιλαμβάνεται στο υπόμνημα που απέστειλε προς τον ΟΗΕ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πολιτική… επένδυση στα «τζάμπα έξοδα» της τριμερούς
 
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί προβαίνει σε ένα δικό του απολογισμό αναφορικά με τα τεκταινόμενα από την ημέρα που ανέλαβε διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας ενώ θέτει δύο ζητήματα, τα ΜΟΕ και τις απευθείας επαφές στα θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τα στρατιωτικά ζητήματα.
 
Συγκεκριμένα ζητά την αφαίρεση των εμποδίων σε υπηκόους τρίτων χωρών που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να μεταβούν στα κατεχόμενα. Ζητά επίσης διευκόλυνση της διέλευσης των Τουρκοκυπριακών εμπορικών οχημάτων και ενιαίο σύστημα ασφάλισης των οχημάτων, ενώ επαναλαμβάνει την πρότασή του για το φυσικό αέριο.
 
Μάλιστα ζητά την επανδραστηριοποίηση της ad hoc επιτροπής για την ΕΕ με στόχο την ομαλότερη, όπως σημειώνει, προετοιμασίας του τουρκικού συνιστώντος κρατιδίου με το κοινοτικό κεκτημένο. 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης