Το παράπονο Παμπορίδη από ΔΗΣΥ και η εξομολόγηση για «Ιούδα» και… «ξιμαρισμένους»

Το έντονο παρασκήνιο για το ΓΕΣΥ, τις δύσκολες στιγμές στο Υπουργείο και την ημέρα που έλαβε την οριστική απόφαση να το εγκαταλείψει, αποκάλυψε σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση το βράδυ της Πέμπτης, ο τέως υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης.
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Παμπορίδης, αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του, που προκάλεσαν αίσθηση όπως στην αναφορά για τον Ιούδα πολιτικό αρχηγό, για τους «ξυμαρισμένους γιατρούς», αλλά και την τακτική που ακολούθησε για να πείσει τα κόμματα και να ανατρέψει τα σχέδια άλλων κυβερνητικών στελεχών που ήθελαν ένα διαφορετικό ΓΕΣΥ.
 
Επίσης, ο Γιώργος Παμπορίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο παράπονο που έχει από το κόμμα του, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τις δύο φορές που προσπάθησαν να τον αναπέμψουν από το Υπουργείο άλλοι υπουργοί, καθώς και τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολιτικοί από την παγίδα του λαϊκισμού.
 
Ο τέως υπουργός, μίλησε σε εκδήλωση με τίτλο «Volume IV: Μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τη νοοτροπία ενός λαού;» που διοργάνωσε ο ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono.
 
Για μιάμιση ώρα, έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις του κοσμήτορα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Χαρίδημου Τσούκα, του τέως Καθηγητή στην πολιτική υγείας του Ανοικτού Πανεπιστημίου Μάμα Θεοδώρου και του δημοσιογράφου Αντρέα Κημήτρη.
Ο Ιούδας του ΓΕΣΥ
Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που έγιναν στον τέως υπουργό Υγείας, ήταν για τη δημόσια τοποθέτηση του, για τον Ιούδα του ΓΕΣΥ. Ο κ. Παμπορίδης δεν είπε το όνομα του αλλά εξήγησε τις συνθήκες και το παρασκήνιο εκείνων των ημερών.
 
«Το tweet το οποίο αναφέρεστε», είπε, «έγινε μια εβδομάδα πριν την ψήφιση τελικά των νομοσχεδίων του ΓΕΣΥ. Και έγινε για να καυτηριάσει μια ύστατη προσπάθεια που βρισκόταν σε εξέλιξη από φορείς του κλάδου των ιατρών και συγκεκριμένα από τον ΠΙΣ. Αν θυμάστε, το συγκεκριμένο tweet έλεγε πως ''βρίσκονται σε ύστατη αναζήτηση του πολιτικού Αρχηγού που θα παίξει τον ρόλο του Ιούδα και μάλλον τον βρήκαν''.
 
Ήταν μια διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη με ηθικούς αυτουργούς όσους επαγγελματίες υγείας δεν ήθελαν το ΓΕΣΥ και στη φάση εκείνη, αναζητούσαν μέσω των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, να πάρουν πρόταση η οποία θα ανέτρεπε την ψηφοφορία μέσα στη Βουλή.
 
Το παρασκήνιο έγινε με τη συμμετοχή μελών της ηγεσίας του ΠΙΣ και συμμετοχή συγκεκριμένου πολιτικού αρχηγού. Και μάλιστα υπήρξε προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι μετείχαν της προσπάθειας και άλλοι πολιτικοί Αρχηγοί. Και έτσι έφτασε κι εμένα στα αυτιά μου».
 
«Και αυτό» συνέχισε ο Γιώργος Παμπορίδης, «θεώρησα ότι έπρεπε να καταγγελθεί δημόσια. Αν με ρωτάτε αν μετανιώνω που έκαμα αυτό το tweet θα σας έλεγα, πως δεν θεωρώ ότι ήταν μια από τις πολιτικές μου πράξεις που μου περιποιούν ιδιαίτερη τιμή.
 
Θα σας πω όμως και κάτι άλλο. Ήταν, ίσως, η καθοριστικότερη στιγμή που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του ΓΕΣΥ, καίτοι δεν θεωρώ ότι η ενέργεια αυτή προάγει τον πολιτικό πολιτισμό. Εκ του αποτελέσματος δεν θέλω να παραβλέψω το γεγονός ότι βοήθησε την επίτευξη του στόχου.
 
Η εξομολόγηση για τους ξυμαρισμένους
Ο τέως υπουργός αναφέρθηκε και στο άλλο tweet που έκανε και συζητήθηκε έντονα.«Έχω να κάνω μια εξομολόγηση. Αντίστοιχο χαμηλό σημείο που δεν συνάδει με την ηθική μου, ήταν στις 10 Ιανουαρίου του 2018 λίγες ημέρες πριν ολοκληρώσω τη θητεία μου. Δέχθηκα μια ανοίκεια επίθεση από συγκεκριμένους γιατρούς και έκανα ένα tweet που δεν το θυμούμαι με θετικά συναισθήματα. Είχα πει συγκεκριμένα ότι ''νόμιζα ότι εμείς οι δικηγόροι είμαστε ξυμαρισμένοι, αλλά μπροστά στους γιατρούς είμαστε προσκοπούθκια''.
 
Εκείνο ήταν που με τρόμαξε και εκεί φοβήθηκα πραγματικά τη δύναμη του λαϊκισμού. Πήρα πολύ θετικές αντιδράσεις από τον κόσμο τον απλό και κατάλαβα, πόσο επικίνδυνο είναι για έναν πολιτικό, να παρασυρθεί σε μια τέτοια νοοτροπία. Είναι πολύ εύκολο να μεθύσεις, από τι στιγμιαία απόδοση του λαϊκισμού και να ακολουθήσεις ως νόρμα τούτη την πορεία.
 
Ήμουν πολύ προβληματισμένος μετά από αυτή τη φάση. Βεβαίως, ζήτησα συγνώμη και προσπάθησα να το εξηγήσω πως εννοείτο, αλλά μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση, ως αποδέκτης, πόσο γρήγορα μπορεί να αρπάξει φωτιά ο λαϊκισμός σε ένα χωράφι με φθαρτά».
«Πότε αποφάσισα να φύγω»
«Πρέπει να σας πω», πρόσθεσε. «πως το χρονικό σημείο που αποφάσισα οπωσδήποτε να φύγω από το ΓΕΣΥ, ήταν εκείνη την ημέρα της ανάρτησης για τους ξυμαρισμένους. Για εμένα ήταν τρομακτική η δύναμη του λαϊκισμού. Εγώ δεν ήθελα να παραμείνω ως υπουργός Υγείας, γιατί κινδύνευε σε κάποια φάση να γίνει προσωπικό project το ΓΕΣΥ.
 
Και όταν έχεις αίσθηση πόσο μεγαλύτερο από εσένα είναι αυτό το πράγμα, πρέπει να φεύγεις. Δεν μπορεί να ταυτίζεται ένα πρόσωπο με αυτό το πράγμα. Εάν έμενα, θεωρώ πως δεν θα υπηρετούσα πλέον την ιδέα του ΓΕΣΥ.
 
Και ο λαϊκισμός, είναι πολύ μεγάλο δέλεαρ και ναρκωτικό για όσους μετέχουν στην πολιτική και θέλει κατά τη γνώμη μου, τεράστια αυτοκυριαρχία για να μην υποκύψεις στα κελεύσματα του λαϊκισμού. Είναι πολύ εύκολη οδός.
 
Το να εγκαταλείψεις την πειθώ και να προσχωρήσεις στον χλευασμό της αντίθετης άποψης, είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και η αποτελεσματικότητα του δευτέρου είναι πολύ μεγαλύτερη από το πρώτο».

Ο ρόλος του ΔΗΣΥ
«Ο ΔΗΣΥ είχε μια ξεκάθαρη θέση, σε ότι αφορούσε την ιστορία του ΓΕΣΥ. Μην ξεχνάτε την ιστορία του ΓΕΣΥ και πως ξεκίνησε ως αίτημα του ΔΗΣΥ» απάντησε ο κ. Παμπορίδης σε ερώτηση για το αν το κόμμα του ήταν συμπαραστάτης στην προσπάθειά του.
 
«Δηλαδή εντός του ΔΗΣΥ, υπάρχουν άτομα τα οποία αφιέρωσαν το μεγαλύτερο τμήμα της πολιτικής τους ζωής στο ΓΕΣΥ, όπως ο αείμνηστος Παρισσινός, όπως ο πατέρας του νυν υπουργού Υγείας. Ο Νίκος Ιωάννου για όσους δεν το ξέρετε, ήταν ο υπεύθυνος θεμάτων υγείας στον ΔΗΣΥ και εκ των συντακτών του Σχεδίου Υγείας, όπως είχε διαμορφωθεί από τότε.
 
Άρα, εκ των πραγμάτων ήταν σάρκα από τη σάρκα του ΔΗΣΥ. Ο ΔΗΣΥ, όμως, έχει κι άλλες επιρροές. Κυρίως από μια δυναμική βιομηχανία, όπως είναι οι ασφαλιστικές και οι γιατροί.
 
Εκεί λοιπόν που χρειάστηκε να δώσουμε μάχη, για να πείσουμε, είχα πει ότι το Σύστημα Υγείας δεν αφορά αυτούς που διαχρονικά πιστεύαμε ότι αφορούσε, δηλαδή τους επαγγελματίες υγείας και ενδεχομένως τις ασφαλιστικές, αλλά αφορά τους ασθενείς.
 
Οι δε ασθενείς, δεν ήταν κοντά στον ΔΗΣΥ ως οργανωμένο σύνολο. Παραδοσιακά οι ασθενείς κρατούσαν μια στάση απομακρυσμένη. Χρειάστηκε μια περίοδος για να πεισθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός και να θυμηθεί, τους λόγους που τον είχαν φέρει να έχει απαίτηση να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Χωρίς τον Συναγερμό, δεν γινόταν ΓΕΣΥ».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρακολούθησε την εκδήλωση 
«Περίμενα ένα μπράβο, δεν το πήρα ποτέ»
Σε ερώτηση που δέχθηκε από το κοινό για το αν αισθάνθηκε μόνος ο κ. Παμπορίδης απάντησε, «αισθάνθηκα απελπιστικά μόνος σε κάποιες φάσεις και ιδιαίτερα πληγωμένος, ακόμα και μετά την επιτυχία της μεταρρύθμισης. Περίμενα ένα μπράβο από το κόμμα μου και δεν το πήρα ποτέ μέχρι σήμερα».
 
«Πώς έπεισα τα κόμματα»
«Έπρεπε λοιπόν, αν θα έδινα το μονοασφαλιστικό να έπαιρνα κάτι πίσω και αυτό το κάτι ήταν η αυτονόμηση», εξήγησε ο Γιώργος Παμπορίδης.
 
«Αν με ρωτάτε εμένα, η αυτονόμηση αποτελεί σημαντικότερη μεταρρύθμιση από την εισαγωγή στο ΓΕΣΥ. Το ΑΚΕΛ, αντιδρούσε στην αυτονόμηση και ήταν κόκκινο πανί.
 
Για αυτό μια κίνηση τακτικής που έκανα, ήταν να παρουσιάσω και τα δύο ως πακέτο. Ο στόχος μου, ήταν να συμβιβαστούν όλοι αφενός με το μονοασφαλιστικό ΓΕΣΥ και αφετέρου με την αυτονόμηση ως τις όψεις του ιδίου νομίσματος, για να πάμε σε μια πλήρη μεταρρύθμιση.
 
Κάποια κόμματα, δεν χαρακτηρίζονται από ταμπού για το πολυασφαλιστικό. Στο ΑΚΕΛ υπήρχε ταμπού για το μονοασφαλιστικό . Και αυτό με βοήθησε στο θέμα της αυτονόμησης. Για να τους πείσω πως με ενδιαφέρει η ουσία και θέλουμε το μονοασφαλιστικό, αλλά θέλω να με βοηθήσετε και εσείς στην αυτονόμηση.
 
Δεν μπορεί να γίνει το ένα χωρίς το άλλο. Έχω την εντύπωση πως για να επιτευχθεί αυτό ήταν καταλυτική η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη με τις συσκέψεις των πολιτικών Αρχηγών .
 
Γιατί είχαμε όλα τα δεδομένα, ενώπιον μας και έπρεπε να παρθεί μια απόφαση. Ο Πρόεδρος τους έθεσε ενώπιον των ευθυνών τους και πρέπει να πω ότι τις ανέλαβαν».
«Οι ευθύνες των πολιτικών»
Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στους οργανωμένους φορείς ειδικών συμφερόντων, να διεκδικούν την ενίσχυση των ειδικών τους συμφερόντων. Δεν είναι καθόλου μεμπτό οι γιατροί να λένε πως, π.χ. η φοροδιαφυγή είναι προς όφελος της κοινωνίας, δικαίωμα τους να το λένε», είπε για τους γιατρούς ο πρώην υπουργός.
 
«Εγώ εστιάζω τις ευθύνες στους πολιτικούς. Αυτοί έχουν ταχθεί από το σύστημα να προστατεύουν το δημόσιο  συμφέρον και να διακρίνουν μεταξύ των ειδικών συμφερόντων, που έχει φωνή και του γενικού συμφέροντας, που κατά κανόνα δεν έχει φωνή».
 
«Άρα, παρότι υπήρξαν τεράστιες ενστάσεις μεταξύ εμού και των οργανωμένων γιατρών, κάποτε και με τους νοσηλευτές, δεν θεώρησα ότι αυτοί είναι οι υπαίτιοι της όλης κατάστασης και του μπλοκαρίσματος της μεταρρύθμισης».
 
«Πώς έκαψα το μίνι ΓΕΣΥ»
Ο κ. Παμπορίδης μίλησε για τους λόγους που κρύβονταν πίσω από την πρόταση που ο ίδιος δημοσιοποίησε για το μίνι ΓΕΣΥ.

«Σε κάποια φάση, όταν προχωρούσε η μεταρρύθμιση, ήρθαν δύο υπουργοί της Κυβέρνησης και μου είπαν, ''έλα να σου πω αυτό που λες πρέπει να εγκαταλειφθεί, θα πρέπει να κάνουμε ένα ΓΕΣΥ μόνο με τους δημοσίους υπαλλήλους κτλ''. Σκιαγράφησαν δηλαδή έναν άλλο σχεδιασμό. Εκείνη την ώρα που με έφεραν  στο γραφείο τους για νουθεσία, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει προσπάθεια ανατροπής της όλης μεταρρύθμισης. Είπα, βεβαίως να το δούμε. Δεν έχει καμία σημασία ποιοι ήταν οι υπουργοί.
 
Την επόμενη ημέρα, είχαμε επιτροπή Υγείας στη Βουλή και ανακοίνωσα ότι θα υπάρξει ένα μίνι ΓΕΣΥ και έγινε χαμός. Ο λόγος που το είπα, ήταν γιατί έπρεπε να καεί εν τη γενέσει της αυτή η προσπάθεια. Και είπα, μάλιστα, ότι δεν είμαι εγώ ο πατέρας αυτής της ιδέας, είναι ο υπουργός χ».
 
«Δεν πήγα να κάνω τον καραγκιόζη»
Όπως ο ίδιος αποκάλυψε υπήρξε έντονη αντίδραση και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο.
 
«Μετά βεβαίως δέχτηκα ένα χεσίδι, από το Προεδρικό. Με ρωτούσαν ''ποιος σου είπε να πεις τέτοιο πράγμα''. Τελοσπάντων το μήνυμα ελήφθη και είχα εξηγήσει πως δεν ήρθα να κάνω τον καραγκιόζη. Ήρθα να κάνω κάτι συγκεκριμένο. Αν δεν το θέλετε φεύγω.
 
Πήγα στον ίδιο τον Πρόεδρο και τον ρώτησα, ''Πρόεδρε έχεις αλλάξει γνώμη για το ΓΕΣΥ;''», μετά από κάποια επεισόδια, όταν ουσιαστικά έγινε η δεύτερη προσπάθεια αποπομπής μου από κυβερνητικά στελέχη. Με απόφαση του Υπουργικού κλήθηκε υπουργός εντός ενός μηνός, να υποβάλει όλα τα νομοσχέδια κάτι που ήταν πρωτοφανές για μια κυβέρνηση.
 
Γιατί πίστευαν αυτοί που έφεραν αυτή την πρόταση, πως εγώ καθόμουν, έκανα PR και δεν εργαζόμουν για τη μεταρρύθμιση».
 
Έγραψα μόνος μου τα Νομοσχέδια του ΓΕΣΥ
«Την επόμενη ημέρα το πρωί», συνέχισε ο Γιώργος Παμπορίδης, «έπιασα παραμάσχαλα τα τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία μόνος μου έγραψα, γιατί σε επτά μισή χιλιάδες υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, δεν υπάρχει ένας νομικός.
 
Μάλιστα έφερα μια κυρία, πρώην υπάλληλο της νομικής υπηρεσίας και μου ζήτησε 150 χιλιάδες ευρώ για να τα συντάξει. Γι’ αυτό έκατσα μόνος μου μαζί με την Αναστασία και τα έγραψα.
 
Την επομένη λοιπόν, πήγα στον Γενικό Εισαγγελέα και του είπα έχεις 29 ημέρες να μου ανάψεις το πράσινο φως. Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας μου είπε ότι είναι εντάξει πήγα στον Πρόεδρο και του είπα «Πρόεδρε κτηνό δικό σου, ότι θέλεις κάμε το».
Εσύ είσαι εκλεγμένος, εγώ δεν είμαι. Εσύ αποφασίζεις. Εγώ μπορώ να δω μόνο ένα κομμάτι της εικόνας, εσύ βλέπεις ολόκληρη την εικόνα. Εάν δεν θέλεις πες μου και θα παραιτηθώ και σου δίνω τον λόγο μου, δεν θα μιλήσω σε κανένα ούτε γιατί παραιτήθηκα, ούτε τίποτε. Θα πω για προσωπικούς λόγους πάω σπίτι μου χαιρετώ τη σημαία και φεύγω. Μου είπε ούτε να το συζητάς. Τότε θεώρησα ότι πρέπει να συνεχίσω».
 
«O Πρόεδρος είναι γάτα»
«Θα σας πω και κάτι άλλο. Ο Πρόεδρος, όπως και ο εκάστοτε Πρόεδρος πιστεύω, είναι γάτα. Αφήνει τα γατάκια να παίζουν και εκεί που θα δει ότι θα γείρει η πλάστιγγα, θα το καρπωθεί τελικά, είτε ο ένας κερδίσει, είτε ο άλλος. Να σας πω ότι ο συγκεκριμένος έχει ένα απίστευτο αισθητήριο της βάσης και μπορεί να οσφραίνεται τι θα βοηθήσει τον κόσμο».

«Ο Χάρης δεν είναι κατίνα»
Ο κ. Παμπορίδης ερωτήθηκε και για τη σχέση του με τον Χάρη Γεωργιάδη. «Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, ούτε στον κόσμο υπουργός Υγείας που να μην έχει απέναντι του τον υπουργό Οικονομικών. Πιστέψτε με γιατί διατηρώ ακόμα σχέσεις με τους πρώην ομολόγους μου.
 
Δεν με ξάφνιασε και δεν με ενόχλησε ποτέ η αντιπαλότητα στην πολιτική παλαίστρα. Αυτό που με ενόχλησε ήταν η υπόσκαψη και οι ψίθυροι, γιατί κάποιοι στην Κύπρο έμαθαν ότι ξηλώνονται οι αντίπαλοι τους μόνο με αυτόν τον τρόπο. Τούτο είναι ανήθικο και δείχνει το κατάντημα της πολιτικής μας ζωής. Ο Χάρης ο Γεωργιάδης ποτέ δεν υπήρξε κατίνα».
 
«Στεναχώρησα προσωπικούς φίλους»
Αναφορικά με τα συμφέροντα των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων που θίγονταν από το ΓΕΣΥ ο κ. Παμπορίδης σημέιωσε:
 
«Με χαρά είδα τις ασφαλιστικές εταιρείες, να μην έχουν ψευδαισθήσεις. Όταν προσέγγισα τις ασφαλιστικές είδα με έκπληξη ότι κάποιες εξ αυτών δεν ήθελαν το πολυασφαλιστικό. Ήθελαν να μπουν στο ΓΕΣΥ, για να απαλλαγούν από την ασφάλιση υγείας. Μιλούμε για τις ασφαλιστικές, που ασχολούνται και με άλλους κλάδους και όχι μόνο με τα θέματα υγείας.
 
Αυτές που ασχολούνταν μόνο με τα θέματα υγείας είχαν πρόβλημα και ήταν αντιληπτό το πρόβλημα. Θα έπρεπε να τους πεις πως θα υπάρξει δουλειά και με τα το ΓΕΣΥ και δεν ήθελαν να κλείσουν. Στεναχώρησα και φίλους, προσωπικούς φίλους αλλά για εμένα ήταν απλά τα πράγματα.
 
Το πολυασφαλιστικό ήταν ένα θέμα, το οποίο ουσιαστικά έβαζε ταφόπετρα στο οποίο σύστημα υγείας. Το μονοασφαλιστικό τύγχανε αποδοχής από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».
 
«Αν θέλαμε πολυασφαλιστικό θα
επιστρέφαμε στον μαυροπίνακα»

Εγώ θεωρώ ότι η ιδέα του πολυασφαλιστικού, ήταν ιδέα κάποιων που δεν ήθελαν το ΓΕΣΥ. Δηλαδή, δεν μπορούσαν να πουν δεν το θέλουμε, γιατί δεν υπάρχουν επιχειρήματα να πεις πως δεν θες ένα σύστημα υγείας.
 
Ο εύσχημος τρόπος για να πουν ότι θέλουμε κάτι άλλο, ήταν το πολυασφαλιστικό.
Και θα σας πω και κάτι. Εγώ δεν είχα καμία σχέση με το ΓΕΣΥ. Το 2008 όταν ο Γιαννάκης Κασουλίδης έθεσε υποψηφιότητα, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του, μπήκε ο όρος πολυασφαλιστικό.  Η ομάδα που χειρίζετο τα θέματα οικονομίας τότε, που ήταν δύο πολιτικοί έθεσαν αυτό το θέμα.
 
Εγώ δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό το θέμα, παρά μόνο όταν έγινα υπουργός και έκατσα να διαβάσω τι σημαίνει πολυασφαλιστικό.
 
Αναζητώντας την πολιτική του προϊσταμένου μου στο θέμα, είδα ότι και ο Πρόεδρος στο πρόγραμμα του είχε περιλάβει σχεδόν αυτολεξεί αυτό που περιλάμβανε ο Κασουλίδης το 2008. Έπρεπε, λοιπόν, να ενημερωθώ. Όταν άρχισα να ενημερώνομαι για το τι σημαίνει πολυασφαλιστικό, κατάλαβα πως οι προσπάθειες που είχαν αρχίσει από το 1991, δομούντο επί ενός συγκεκριμένου συστήματος που ήταν το μονοασφαλιστικό.
 
Δηλαδή αν θέλαμε να εισάγουμε τη λύση του πολυασφαλιστικού θα έπρεπε να πάμε πίσω στον μαυροπίνακα.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια