Υπεγράφη η αναθεωρημένη συμφωνία εκμετάλλευσης για το «Αφροδίτη»

Στην επόμενη του φάση περνά το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, αφού ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης υπέγραψε το αναθεωρημένο συμβόλαιο για εμπορική εκμετάλλευση του Οικοπέδου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Πλέον η συμβασιούχος κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρίες Noble, Shell και Delek, έχοντας στα χέρια της την πρώτη άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Κυπριακή ΑΟΖ, μπορεί να προχωρήσει στην εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
 
Μετά την υπογραφή του συμβολαίου, ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως με την σημερινή εξέλιξη το ενεργειακό πρόγραμμα, περνά στην επόμενη του φάση αφού ολοκληρώνεται η αλυσίδα υδρογονανθράκων. Όπως εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης η Δημοκρατία πέρασε από το στάδιο της οριοθέτησης, στο στάδιο της αδειοδότησης, της έρευνας, της ανακάλυψης και τώρα της εκμετάλλευσης.
 
Η Κύπρος, είπε ο υπουργός Ενέργειας, θα μετατραπεί σε παραγωγό και εναλλακτική πηγή φυσικού αερίου της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή γίνεται ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα, όσον αφορά την υλοποίηση του κοινού οράματος των χωρών της περιοχής για τη δημιουργία του διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
 
Η άδεια εκμετάλλευσης που παραχωρήθηκε στη συμβασιούχο κοινοπραξία για περίοδο 25 ετών βασίζεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο έτυχε ενδελεχούς μελέτης από την Κυπριακή Δημοκρατία και διαβούλευσης με την κοινοπραξία εγκρίθηκε από τον Υπουργό.
 
Το σχέδιο προνοεί την υλοποίηση που θεωρήθηκε ως η βέλτιστη. Το αέριο θα μεταφερθεί με υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό Ιτκού της Αιγύπτου και ακολούθως θα εξάγεται ως LNG στην Ευρώπη και άλλες αγορές.
 
«Απώτερος στόχος της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, «είναι να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά τη σύντομη τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Ενέργειας, παρουσία και των Πρέσβεων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης υπέγραψε, παράλληλα, το αναθεωρημένο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής του Ερευνητικού Τεμαχίου 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου που, επίσης, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δειτε Επισης

Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ