Προδρόμου: Η χώρα ήταν ρεζίλι διεθνώς όταν οι άνθρωποι έψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε

Το θέμα της παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε επενδυτές, με ενδεχόμενες ανακλήσεις υπηκοοτήτων υπό το φως των πρόσφατων δημοσιευμάτων, θα τεθεί στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα, Τετάρτη.
 
Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν και οι σχετικοί έλεγχοι που έγιναν και γίνονται για περιπτώσεις πολιτογραφήσεων πριν από το 2018 όταν εφαρμόστηκαν πιο ενισχυμένοι έλεγχοι. Χθες το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών.
 
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Άλφα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, απάντησε στις κατηγορίες που εκτοξεύει η αντιπολίτευση για το θέμα επισημαίνοντας πως υπάρχει επιθυμία από κάποιους «να αγνοήσουν ότι η χώρα ήταν στον πάτο και τη χρεοκοπία και κατάφερε να σταθεί στα πόδια της».
 
Αναφορικά με το πρόγραμμα ο κ. Πρόδρόμου, υπέδειξε πως όταν εντοπίζονται αδυναμίες διορθώνονται. «Για 10-20 χρόνια η Κύπρος ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη ως φορολογικός παράδεισος. Τα προβλήματα είχαν εντοπιστεί και άλλες φορές αλλά δε διαφημίστηκαν διεθνώς. Απλώς είχε διορθωθεί το πρόγραμμα».
 
Όσον αφορά τον Jho Low ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα από το Υπουργικό, προσθέτοντας πως «η χώρα ήταν ρεζίλι διεθνώς όταν οι άνθρωποι έψαχναν τα σκουπίδια για να φάνε».
 
«Η Κύπρος της «χρηστής διοίκησης» ήταν το 16% ανεργίας; Δεν είμαι βέβαιος ότι τα κενά εντοπίστηκαν μετά από δημοσιογραφική έρευνα. Το θέμα δεν είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση. Το θέμα είναι όταν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις. Με τα νέα εργαλεία της κυβέρνησης γίνεται διαρκής έλεγχος γιατί κάποια πράγματα αλλάζουν. Δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια τα κατάλληλα συστήματα» πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου.
 
O Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν απέκλεισε τη Δευτέρα οι υπηκοότητες, για τις οποίες υπήρξαν πρόσφατα δημοσιεύματα, να ανακληθούν δεδομένου διεξαχθεί η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητα. Σημείωσε δε πως το ενδεχόμενο αφαίρεσης υπηκοοτήτων , δεν αφορά μόνο αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες και μίλησε για δέκα με δεκαπέντε περιπτώσεις.
 
Και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη στην παραχώρηση υπηκοοτήτων, σημειώνοντας ότι αυτά «ήταν μεμονωμένα αλλά όχι ασήμαντα».
 
Εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ πως το Υπουργείο προχωρεί μέσω τριών εξειδικευμένων οίκων στον συμπληρωματικό έλεγχο των υπηκοοτήτων που είχαν δοθεί πριν την εφαρμογή των ενισχυμένων ελέγχων το 2018.
 
Οι τρεις διεθνείς εταιρείες που έχουν επιλεγεί, ανέφερε, είναι οι Sterling Diligence, Kroll και S-RM Intelligence and Risk Consulting, οι οποίες από τον Δεκέμβριο και εντεύθεν θα διεξάγουν ενισχυμένους ελέγχους δέουσας επιμέλειας για όλους τους αιτούντες και όλες τις αιτούσες.
 

Δειτε Επισης

Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια