Καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας οι ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου

Κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων αλλά και την εισβολή της στη Συρία, εξέδωσαν οι Υπουργοί Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί.
 
Η κοινή δήλωση των τριών υπουργών Άμυνας εκδόθηκε μετά το πέρας της 3ης Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα.
 
Συγκεκριμένα, σε αυτήν αναφέρεται ότι οι Υπουργοί «εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».
 
Οι Υπουργοί των τριών χωρών, «επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τον συνδυασμό δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων με παραγωγικούς τρόπους, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις».
 
Οι τρεις χώρες, αναφέρεται, διεξάγουν σήμερα συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων.
 
Συμφώνησαν «να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία».
 
Οι Υπουργοί, συνεχίζει η κοινή δήλωση, «καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS».
 
Επιπλέον, «καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου».
 
Αποδοκίμασαν επίσης «την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da’esh, υπογραμμίζοντας ότι το Da’esh παραμένει απειλή για την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια».
 
Καταδίκασαν επιπλέον «κάθε τουρκική προσπάθεια που υπονομεύει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας, που επιβάλλει δημογραφικές μεταβολές, αλλά και οποιεσδήποτε προσπάθειες κοινωνικής χειραγώγησης».
 
Επανέλαβαν «τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
 
Εν προκειμένω, αναφέρεται, «εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε ξένους μαχητές να διέρχονται και να μετακινούνται μέσω των εδαφών τους, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών».
 
«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η εμφάνιση νέων προκλήσεων και απειλών Ασφάλειας στην περιοχή μας απαιτεί την ύπαρξη κοινής εκτίμησης απειλής και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Άμυνας», σημειώνεται στην κοινή δήλωση.
 
Οι Υπουργοί, προστίθεται, «τόνισαν ότι έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή γεωστρατηγικής συνεργασίας, η οποία εδράζεται στις δυνατότητές τους για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία».
 
Συμφώνησαν επίσης όπως η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας διεξαχθεί στην Κύπρο το 2020.
 
Αγγελίδης: Σθεναρή η στήριξη Ελλάδας και Αιγύπτου στον αγώνα της Κύπρου
Την ευγνωμοσύνη του προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, εξέφρασε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης για τη σθεναρή και σταθερή υποστήριξη των δύο χωρών στον δίκαιο αγώνα της Κύπρου.
 
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστώντας κατάφωρη παραβίαση των νόμων του Διεθνούς Δικαίου», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.
 
Παράλληλα, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ήδη άριστης συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και αναλύθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η λήψη συγκεκριμένων ενεργειών προς υλοποίηση του στόχου της επίτευξης της ειρήνης, της σταθερότητας και ευημερίας των λαών μας.
 
«Η τριμερής συνεργασία των χωρών μας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, το 2020 θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η στενή σχέση και συνεργασία των περιφερειακών χωρών ενδυναμώνει την ασφάλεια και αποτελεί ισχυρή ασπίδα έναντι παράνομων και τρομοκρατικών ενεργειών», ανέφερε ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας.
 
Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Συριακό, ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι είναι κοινή η καταδίκη της τουρκικής εισβολής καθώς τίθεται σε κίνδυνο ο αγώνας που έγινε τα τελευταία χρόνια ενάντια στην τρομοκρατία ενώ δημιουργείται εκ νέου ανθρωπιστική κρίση με αύξηση της ροής των μεταναστών και τις σοβαρές συνέπειες που δημιουργεί η κατάσταση αυτή.
 
«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σε σχέση με την έκρυθμη πολιτική κατάσταση στη Λιβύη και τονίσαμε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα, προκειμένου η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να έχει πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια. Η δημιουργία συνθηκών ευημερίας θα εμποδίσει την ανάπτυξη τρομοκρατικών δράσεων και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας.
 
Ο κ. Αγγελίδης ανακοίνωσε ότι η επόμενη Τριμερής Συνάντηση θα γίνει στην Κύπρο το 2020.
 
Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι τρεις Υπουργοί Άμυνας Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου θα παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 9» στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
 
Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και μαχητικά F-16.
 
Από την Ελλάδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, μία φρεγάτα, ένα υποβρύχιο, μαχητικά F-16 και πολεμικά πλοία, ενώ από την Κύπρο συμμετέχει ένα πλοίο και δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)