Υψώνουν απροσπέλαστο τείχος στη συνεννόηση λίγο πριν από το Βερολίνο

Ένα εικοσαήμερο πριν από την καθοριστική για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό τριμερή συνάντηση του Βερολίνου ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη Λευκωσία-Προεδρικό και ΑΚΕΛ-, κτίζουν απροσπέλαστο τείχος στις μεταξύ τους σχέσεις, ανατινάζοντας κάθε περιθώριο συνεννόησης.
 
Το ήδη βαρύ κλίμα που εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ, ήρθαν να καταστήσουν ακόμη πιο βαρύ και…ασήκωτο, εκατέρωθεν δηλώσεις που έγιναν το τελευταίο 48ωρο, με τις δύο πλευρές να φαίνεται πως έχουν οριστικά και αμετάκλητα αποφασίσει πως το γυαλί ανάμεσά τους, όχι απλώς έχει ραγίσει, αλλά έγινε θρύψαλα και δεν κολλά ξανά.
 
Η χθεσινή σε έντονο ύφος νουθεσία του Προέδρου Αναστασιάδη προς το ΑΚΕΛ, να συναισθανθεί, επιτέλους, ότι εκφράζει και τους Ελληνοκύπριους-υπονοώντας ουσιαστικά πως με τις τοποθετήσεις του το ΑΚΕΛ μιλά ως να εκφράζει μόνο τους Τουρκοκύπριους, προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Εζεκίας Παπαϊωάννου.
 
Στην πρώτη του αντίδραση, χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, απάντησε στον Νίκο Αναστασιάδη λέγοντας πως έχει, κατά την έκφρασή του, ξεφύγει, ενώ σήμερα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την ματαίωση της προγραμματισμένης για αύριο μεταξύ τους συνάντηση. Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε πως δεν θα είχε νόημα μια τέτοια συνάντηση μετά τις τοξικές, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας εναντίον του ΑΚΕΛ.

 
«Θεωρώ ότι δεν θα είχε νόημα μια συνάντηση μέσα στο κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί μετά από τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη. Ουσιαστικά, θα αναλωνόμαστε στο κατά πόσο το ΑΚΕΛ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των οποιονδήποτε άλλων εκτός από τους Ελληνοκύπριους. Εάν και εφόσον ο κ. Αναστασιάδης αποφασίσει ότι δεν είναι αυτό που ήθελε να πει, τότε εγώ είμαι στη διάθεσή του για να καθορίσουμε νέα συνάντηση και να συζητήσουμε τα οποιαδήποτε θέματα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.
 
Άμεση υπήρξε η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως με τον τρόπο που ο Άντρος Κυπριανού και γενικότερα στο ΑΚΕΛ θα περίμεναν. Και αυτό, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης δεν πήρε οτιδήποτε πίσω από τη χθεσινή του δήλωση, αντιθέτως επέστρεψε στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ τα περί τοξικότητας.
 
«Δεν θα ασχοληθώ με τις τοξικές δηλώσεις. Ο κ. Κυπριανού από την επομένη του Κραν Μοντανά και μέχρι σήμερα προβαίνει σε δηλώσεις είτε προσβλητικές είτε όχι. Θα εκδοθεί ανάλογη ανακοίνωση από την Προεδρία», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Οι ευαισθησίες του Άντρου»
και η επανάληψη της πρόσκλησης  
Λίγο αργότερα, το Προεδρικό επανήλθε διά γραπτής δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τις αβάσιμες και πολλές φορές συκοφαντικές για το πρόσωπό του αναφορές, που κάνει το τελευταίο διάστημα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ακόμα και σε συναντήσεις του με αξιωματούχους ή πολιτικές δυνάμεις του εξωτερικού, θα έπρεπε, στη βάση της λογικής και των δήθεν ευαισθησιών του κ. Άντρου Κυπριανού, ο Πρόεδρος να είχε διακόψει τον διάλογο με το ΑΚΕΛ», διαμήνυσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Για να υποδείξει ωστόσο, πως παρά ταύτα, η πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά συζήτηση μεταρρυθμίσεων για απαραίτητες αλλαγές προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας και απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, επειδή ο ίδιος πιστεύει στη συνεργασία που μπορεί να επιτευχθεί σε μεγίστης σημασίας θέματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών.
 
«Αντιπαρερχόμενος την όποια όξυνση επιδιώκει το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να συμφωνηθούν μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν το κράτος αποτελεσματικό απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, με στόχο να μπορέσει να δώσει στους πολίτες όσα τους οφείλουμε», τονίζει στην γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
«Παρά την άρνηση του Γενικού Γραμματέα να συναντηθεί με τον Πρόεδρο», συνεχίζει,  «θέλουμε να ελπίζουμε ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν θα αγνοήσει μεταρρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν προς όφελος του συνόλου του λαού, ανεξάρτητα από ιδεολογική τοποθέτηση. Ο Πρόεδρος επιθυμεί να τονίσει πως ο ίδιος είναι πάντα ανοιχτός σε διάλογο».
 
«Τορπιλίζει την ενότητα…»
Στο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν είναι ανεκτικός στην κριτική, αλλά την ενοχοποιεί.
 
«Θα μπορούσαμε», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, «να απαντήσουμε στον Πρόεδρο με τα δικά του λόγια, όταν ήταν ηγέτης του μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης. Ότι, δηλαδή, ο Πρόεδρος πρέπει να είναι πάντα ανεκτικός στην κριτική. Ο κ. Αναστασιάδης όμως όχι μόνο δεν είναι ανεκτικός στην κριτική, αλλά την ενοχοποιεί κιόλας. Συμπεριφέρεται με ένα τρόπο που αντί να προάγει την ενότητα, την τορπιλίζει. Όποιος του ασκεί κριτική είναι εχθρός της Κύπρου».

Και συνεχίζει ο Στέφανος Στεφάνου: «Θέλει διάλογο λέει ο Πρόεδρος για τις μεταρρυθμίσεις. Διερωτόμαστε: τι διάλογο μπορεί να κάνει με ένα κόμμα που, κατά τον ίδιο, εκπροσωπεί την Τουρκία; Υπάρχει, αλήθεια, λογικός πολίτης που μπορεί να πιστέψει τον Πρόεδρο ότι εννοεί το διάλογο όταν κατηγορεί με τέτοιο τρόπο το μεγάλο κόμμα της αντιπολίτευσης;
 
Τι είπε το ΑΚΕΛ που είναι προσβλητικό για τον ίδιο; Είναι προσβλητικές οι προειδοποιήσεις μας ότι το παρατεταμένο διαπραγματευτικό κενό, συνοδευόμενο μάλιστα με αθώωση της Τουρκίας από το διεθνή παράγοντα, είναι η πλέον πρόσφορη περίοδος για δημιουργία νέων σοβαρών τετελεσμένων; Αυτά τα τετελεσμένα τα βλέπουμε να εξελίσσονται μπροστά τα μάτια μας.
 
Είναι προσβλητικές οι προειδοποιήσεις μας ότι δεν γίνεται από τη μια ο Πρόεδρος να διακηρύσσει ότι αποδέχεται τις συγκλίσεις και το πλαίσιο του ΓΓ και από την άλλη να υποβάλλει ιδέες που συγκρούονται μ’ αυτά;
 
Οι πιο πάνω προειδοποιήσεις εξυπηρετούν την Τουρκία ή την προοπτική της λύσης η οποία να απελευθερώνει και να επανενώνει τον τόπο και το λαό;
 
Και μια συμβουλή προς τον κ. Προδρόμου: Κάθε φορά που κάνει αναφορά σε συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους θα ήταν καλό να θυμάται τη δική του παραδοχή ότι ο Πρόεδρος μιλούσε με ξένους και για άλλα πλαίσια λύσης πέρα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Και δεν μιλούσε ασφαλώς για ενιαίο κράτος…» 

Απενοχοποιεί την τουρκική πλευρά το ΑΚΕΛ
"Το ΑΚΕΛ και ειδικά ο Γενικός Γραμματέας του συστηματικά προσπαθεί τα τελευταία δυο χρόνια να ενοχοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε διότι δεν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις, είτε διότι δήθεν προέβαλε νέα στοιχεία που παραβιάζουν τις συγκλίσεις. Με αυτό τον τρόπο ενοχοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, χωρίς να νοιάζεται ότι αυτόματα απενοχοποιεί την τουρκική πλευρά", αναφέρει ο Πρόδρομος Προδρόμου σε γραπτή δήλωση-απάντηση.

Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι "το φύλλο συκής που προβάλλει σημερινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να κρύψει τη γυμνή και άσχημη πραγματικότητα".

Σύμφωνα με τον ΚΕ το ΑΚΕΛ επιλέγει να αγνοεί τη σωρεία των υπαναχωρήσεων και παραβιάσεων των συγκλίσεων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, είτε για το χάρτη και το εδαφικό, είτε για τη σύγκλιση σχετικά με την ενέργεια και την αξίωση για «επιτροπή συνδιαχείρισης», είτε την απόπειρα να βάλει στους Όρους Αναφοράς διατύπωση για «άλλες ιδέες» είτε για τη διακυβέρνηση, με την αξίωση για θετική ψήφο παντού, κ.ο.κ.

Επίσης καταγγέλλει το ΑΚΕΛ ότι αγνοεί την άκρατη επιθετικότητα του καθεστώτος Ερντογάν με παραβίαση της Α.Ο.Ζ. και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας,  είτε ακόμα τις απειλές κατά της Αμμοχώστου και τις στυγνές απειλές πολέμου, όπως και την αξίωση να μην επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από εκεί όπου έμειναν και να αναζητηθούν «άλλα μοντέλα».
 
"Ανάμεσα στην πλειάδα από τέτοιες ατυχέστατες τοποθετήσεις του, υπενθυμίζουμε αυτά που το ΑΚΕΛ είπε μόλις χτες, όταν προειδοποιούσε τον Πρόεδρο εν όψει της συνάντησης στο Βερολίνο να μην παραβιάσει συγκλίσεις «όπως συστηματικά έκανε τα τελευταία δυο χρόνια». Αυτό λέει το ΑΚΕΛ: ότι είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που παραβιάζει τις συγκλίσεις. Είναι γι’αυτή την ανυπόστατη θέση του που κρίνεται", αναφέρει.

Ο ΚΕ προσθέτει ότι "με τον ίδιο τρόπο που αγνοώντας ακόμα και τις σαφείς διαπιστώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού τον Ιούλιο 2017, είχαν φτάσει στο σημείο να υπαινίσσονται ότι η ευθύνη για το αδιέξοδο στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά μπορεί να βαρύνει τη δική μας πλευρά".

«Άστοχη η στάση του ΑΚΕΛ»
Την ίδια ώρα, ως άστοχη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός την στάση του ΑΚΕΛ στο ζήτημα. «Ο Πρόεδρος», αναφέρει ο ΔΗΣΥ, «παρά την καθημερινή κριτική που δέχεται από το ΑΚΕΛ για σωρεία θεμάτων, κριτική που πολλές φορές ξεφεύγει του μέτρου, όχι μόνο δεν αρνήθηκε αλλά απηύθυνε και πρόσκληση για να  συναντηθεί με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, κ.  Άντρο Κυπριανού».
 
«Σκοπός της αυριανής συνάντησης», αναφέρει ο ΔΗΣΥ, «θα ήταν η συζήτηση των κρίσιμων και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων  με απώτερο σκοπό το όφελος για τη χώρα και τους πολίτες.Αντί αυτού ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επιλέγει την οδό των εντυπώσεων μη προσερχόμενος στο διάλογο που έχει ανοίξει με τις πολιτικές δυνάμεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι κι αυτή μια επιλογή στη δημοκρατία».
 
«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρούμε άστοχη αυτή τη στάση του ΑΚΕΛ. Η οποία δεν συνεισφέρει ούτε στην καλυτέρευση του πολιτικού κλίματος ούτε και στο να προχωρήσουν οι αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρέμβαση από ΔΗΚΟ
Στην άνευ ορίων αντιπαράθεση Προεδρικού και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, παρενέβη με ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, ισχυριζόμενο πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, ερίζουν επί των ερειπίων της αποτυχημένης πολιτικής τους.
 
«Οι δημόσιες κοκορομαχίες σε επίπεδο Προέδρου της Δημοκρατίας και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, οφείλονται στο ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν την αποτυχία της πολιτικής τους, που από κοινού προωθούσαν εδώ και δεκαετίες», υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως αυτό που απαιτείται σήμερα, «είναι λιγότερες αντιπαραθέσεις και περισσότερη αυτοκριτική για τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν».
 
Η τοποθέτηση Αβέρωφ
και η ερμηνεία από ΑΚΕΛ
Σημειώνεται πως χθες, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του ΑΚΕΛ κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αρκέστηκε να υποδείξει ότι η  δημιουργία τοξικού κλίματος καθημερινά δεν βοηθά τον τόπο
 
«Δεν βοηθούμε τον τόπο μας με το να δημιουργούμε καθημερινά ένα τοξικό κλίμα, όταν ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε δεκάδες φορές πως είναι πανέτοιμος να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των παραμέτρων του Γ.Γ., όπως κατατέθηκαν στις 30 Ιουνίου 2017, στο Κραν Μοντάνα» είπε ο κ. Νεοφύτου.
 
Με το ΑΚΕΛ, πάντως, να εκλαμβάνει την τοποθέτηση του πρόεδρου του ΔΗΣΥ, ως απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι στο ΑΚΕΛ.
 
«Διερωτόμαστε αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, όταν μιλούσε για τοξικό κλίμα, είχε υπόψη του τις προκλητικότατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είτε τις είχε υπόψη του είτε όχι, οι δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκλαμβάνονται ως σχόλιο-απάντηση στον Πρόεδρο και όχι στο ΑΚΕΛ. Γιατί τοξικό κλίμα είναι ο Ν. Αναστασιάδης που δημιουργεί και όχι το ΑΚΕΛ», δήλωσε συναφώς ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις