Η παραδοχή του Προέδρου για τις πολιτογραφήσεις και η άμεση ανάκληση υπηκοοτήτων

Φωτιά έχει πάρει το εσωτερικό, αυτή τη φορά λόγω των δημοσιευμάτων για τις πολιτογραφήσεις. Η πολιτογράφηση εξπρές, του Μαλαισιανού Jho Taek Low, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Πολίτης, ο οποίος καταζητείται διεθνώς για απάτες εκατοντάδων εκατομμυρίων έριξε λάδι στη φωτιά. Το θέμα, μάλιστα, θα συζητηθεί εσπευσμένα όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο επόμενο Υπουργικό
 
Απαντήσεις ως προς τις επόμενες ενέργειες έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχωρώντας για το συνέδριο του Economist δήλωσε πως όσοι πήραν υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων, θα τους αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό.
 
«Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τον έλεγχο με βάση πλέον τα νέα κριτήρια, αλλά και για τις πασιφανείς υπηκοότητες, οι οποίες κατά παράβαση των σημερινών δεδομένων έχουν δοθεί, η απόφαση είναι μία. Όσοι έχουν πάρει υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρών κριτηρίων που απαιτούνται, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Τελεία και παύλα. Το συντομότερο», δήλωσε.
 

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι κάποιοι εντόπισαν αυτές τις περιπτώσεις πιο γρήγορα από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος είπε «όχι πιο γρήγορα από εμάς. Μην ξεχνάτε ότι κατατίθενται και στη Βουλή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πληροφορίες ότι άλλαξε πρόσωπο o Κύπριος Low  και «μοιάζει με αρκούδα»

Παραδέχθηκε λάθη
Όπως τόνισε,«υπάρχουν Υπηρεσίες που διερευνούσαν, υπήρξαν τα προγράμματα που δεν ήταν τόσο αυστηρά. Μετά τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που, υπό ομαλές συνθήκες δε θα έπρεπε να δοθεί (υπηκοότητα) – και πρέπει να παραδεχόμεθα λάθη, για αυτό και εξάλλου από τον Φεβρουάριο του 2019 έχουμε θεσμοθετήσει αυστηρά κριτήρια και πλέον δεν πρόκειται να δίδονται υπηκοότητες, όπως δίδονταν με βάση το προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα».

Ερωτηθείς αν για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας θα ανακληθούν οι υπηκοότητες, ο Πρόεδρος είπε ότι «βεβαιότατα και ναι. Απλώς θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα για να αιτιολογείται και με βάση τον Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας η αφαίρεση της υπηκοότητας. Νομίζω μιλούν από μόνες τους κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι μόνο αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ενδεχόμενα να υπάρχουν και άλλες. Αλλά εάν, παραδείγματος χάρη, στις τέσσερεις τόσες χιλιάδες υπηκοότητες που έχουν δοθεί, παρατηρηθεί ότι δέκα ή 15 τόσες πιθανότατα να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να γίνεται αυτός ο σάλος - που, επαναλαμβάνω, μπορεί εξ σφάλματος να δόθηκαν – έτσι ώστε να δυσφημείται η χώρα διεθνώς».

«Μόνοι μας προσπαθούμε να καταστρέψουμε αυτό που υπήρξε μια κινητήρια δύναμη για κατασκευαστικές εταιρείες, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν δικηγόροι, λογιστές, σωρεία επαγγελμάτων και εργαζομένων. Μέσα από την ανάπτυξη έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ γενικότερα υπάρχει σταθερή πορεία ανάπτυξης στη χώρα», κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης.  

Ζητά άμεση ανάκληση υπηκοοτήτων ο Άντρος

Έρευνα για τα δημοσιεύματα ζήτησε, διά του Γενικού του Γραμματέα, το ΑΚΕΛ. Εκτοξεύοντας τα πυρά του στην Κυβέρνηση, ο Άντρος Κυπριανού ζήτησε άμεση ανάκληση του διαβατηρίου του Μαλαισιανού επιχειρηματία.

«Νομίζω ότι επιτέλους η κυβέρνηση θα πρέπει να ιεραρχήσει ως πιο σημαντική την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Μετά από όλα αυτά τα οποία έχουν γίνει: ανακοινώσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα, από διεθνείς οργανισμούς ενάντια στη διαπλοκή, οργανισμούς υπέρ της διαφάνειας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, διεθνή πρακτορεία με τοποθετήσεις τους δυσφημίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και παρόλα αυτά, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα και να επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική την οποία δέχεται στο εσωτερικό της χώρας, αδιαφορώντας παντελώς για το τι λέγεται και το τι γράφεται στο εξωτερικό.
Υπάρχουν διαδικασίες και αυτό που γινόταν πάντοτε ήταν αν υπάρχει μια συνεργασία με την Interpol προτού παραχωρούνται τα οποιαδήποτε διαβατήρια. Αυτό γινόταν επί Τάσσου Παπαδόπουλου, αυτό γινόταν επί Δημήτρη Χριστόφια. Διερωτώμαι λοιπόν ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει σήμερα και ξεφυτρώνουν όπως τα μανιτάρια αυτές οι τρανταχτές περιπτώσεις που προκαλούν τεράστια ερωτηματικά», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
 
Και έθεσε σειρά ερωτημάτων, καλώντας την Κυβέρνηση να τα απαντήσει.

«Και βέβαια, δεν είναι μόνο ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας και οι Καμποτζιανοί εκπρόσωποι του δικτατορικού καθεστώτος. Είναι, κυρίως, ο Σαουδάραβας. Και τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν επιτέλους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την κυβέρνηση. Και όχι να υπεκφεύγουν λέγοντας ότι θα ελέγξουμε εκ των υστέρων τι πήγε λάθος. Το τι πήγε λάθος νομίζω τα καταλαβαίνει ο καθένας. Η ανάληψη των ευθυνών είναι το ζητούμενο και οι ξεκάθαρες απαντήσεις οι οποίες θα πρέπει να δοθούν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στη διεθνή κοινότητα.Στην περίπτωση του Μαλαισιανού που είναι καταζητούμενος, θα πρέπει να γίνει από την  κυβέρνηση μας κάτι; Η κυβέρνηση της Μαλαισίας του είχε αφαιρέσει αμέσως το διαβατήριο. Διερωτώμαι τι έλεγχός χρειάζεται να γίνει από την Κυπριακή Δημοκρατία για να του αφαιρεθεί το διαβατήριο. Είναι άξιο απορίας αυτό το οποίο συμβαίνει εδώ. Η κυβέρνηση της Μαλαισίας του έχει αφαιρέσει αμέσως το διαβατήριο. Εμείς ακόμα ψαχνόμαστε. Απαράδεκτα πράγματα», κατέληξε ο κύριος Κυπριανού.

Ονειδος και παγκόσμιος εξευτελισμός

Σε όνειδος και παγκόσμιο εξευτελισμό για την κυπριακή πολιτεία, οδήγησαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δηλαδή την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου σε επενδυτές από τρίτες χώρες, υποστηρίζει με ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.


«Με κακούς χειρισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες η κυβέρνηση ΔΗΣΥ, μετέτρεψε ένα πυλώνα ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας σε διεθνές ρεζιλίκι για την Κύπρο.Η εικόνα πολιτικής και οικονομικής διαπλοκής και διαφθοράς που εκπέμπει το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων εξοργίζει τους Κύπριους πολίτες και αμαυρώνει το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό.Οι ατασθαλίες στη διαδικασία έγκρισης αιτήσεων για παραχώρηση του διαβατηρίου της χώρας μας, δίνουν την ευκαιρία σε κακόβουλους, που καραδοκούν για να πλήξουν την Κύπρο, να χαρακτηρίσουν τις διαδικασίες του κράτους, το τραπεζικό σύστημα και τις παρεμφερείς υπηρεσίες, ως πλυντήριο μαύρου χρήματος και ως καταφύγιο μεγιστάνων αμφιβόλου ηθικής υπόστασης και νομιμότητας.Το Δημοκρατικό Κόμμα, πρώτο, εδώ και καιρό και προτού ακόμα δουν το φως της δημοσιότητας διάφορες τρανταχτές περιπτώσεις, κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή, η οποία απαιτεί τη θέσπιση αυστηρότερων ποιοτικών κριτηρίων για την παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου.Βασική προϋπόθεση της πρότασης μας είναι οι σχετικοί κανονισμοί να ψηφιστούν και να εγκριθούν από τη Βουλή.
Ακόμα αναμένουμε την κυβέρνηση να καταθέσει τους σχετικούς κανονισμούς.  Υπενθυμίζεται πως η σχετική προθεσμία λήγει στις 31.1.20.Το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να επιμένει στην ανάγκη άμεσης αλλαγής της αρνητικής εικόνας της Κύπρου, ως αυτή έχει διαμορφωθεί», καταλήγει η ανακοίνωση
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ