Του ανακατεύουν την τράπουλα αλλά ο Πρόεδρος δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, που έχει στα σκαριά εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ονόματα δίνουν και παίρνουν, με ελάχιστα, ωστόσο, να θεωρούνται δεδομένα, καθώς, όπως αφήνεται να νοηθεί από το περιβάλλον του Προέδρου, ο ίδιος δεν έχει ακόμη καταλήξει στο εύρος του ανασχηματισμού του. Γι’ αυτό και τα ονόματα που ακούγονται συνοδεύονται από διάφορες προϋποθέσεις αντικατάστασης ή μετακίνησης Υπουργών ή άλλων στενών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη.
 
Και όπως συνηθίζεται στην Κύπρο, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ονόματα που ακούγονται είναι πολύ περισσότερα από τις διαθέσιμες θέσεις, καθώς, πέραν εκείνων που έχει υπόψιν του ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του, υπάρχουν εκείνοι που αυτοπροτείνονται, καθώς και εκείνοι που το όνομά τους χρησιμοποιείται από τρίτους με σκοπό να «καεί», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τους ιδίους ή για τους εκλεκτούς τους.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει, πάντως, να κρατά τα χαρτιά του κλειστά, ενώ φαίνεται πως δεν έχει αποφασίσει πότε θα ανακοινώσει, τελικά, τις αλλαγές του, με δεδομένα και τα χρονικά πλαίσια που δημιουργεί το Κυπριακό, τα οποία απαιτούν την απουσία του από την Κύπρο, τόσο τον Νοέμβριο όσο και, κατά πάσαν πιθανότητα, τον Δεκέμβριο.
                                                                               
Η δεδομένη αποχώρηση είναι αυτή του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η οποία γνωστοποιήθηκε εδώ και αρκετό καιρό, γεγονός που οδηγεί σε μετακίνηση του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή ενδεχομένως να μην είναι η μοναδική μετακίνηση ανάμεσα στους υφιστάμενους συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη, αφού γίνονται σκέψεις για διαφορετική αξιοποίηση κι άλλων προσώπων, όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.
 
Πέραν του Υπουργείου Οικονομικών και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Εσωτερικών, δύο Υπουργεία για τα οποία ακούγεται έντονα πως θα αποκτήσουν νέο τιμονιέρη είναι το Παιδείας και το Μεταφορών, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για πιθανή αποχώρηση του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου Κλέλιας Βασιλείου. Στην «παρτίδα» υπάρχει, επίσης, και το νέο Υφυπουργείο για την Καινοτομία και Ψηφιακή Πολιτική.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένουν Αναστασιάδη για ανασχηματισμό, έτοιμος από καιρό ο Χάρης
 
Στη ζυγαριά του Προέδρου, πάντως, φαίνεται να μπαίνουν αρκετές παράμετροι. Αν και προφανώς αναζητεί πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, δεν μπορεί να περιοριστεί αποκλειστικά στον στενό κύκλο του κυβερνώντος κόμματος, αφενός επειδή δεν πρέπει να στερήσει πολλά ισχυρά στελέχη από τον ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών και αφετέρου επειδή δεν θέλει να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας με την αντιπολίτευση, στη βοήθεια της οποίας ποντάρει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην εσωτερική διακυβέρνηση.
 
Αν και αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ανοίγματα σε κομματικούς χώρους πέραν του ΔΗΣΥ, αποκλείει πρόσωπα που μπορεί να αποτελούν κόκκινο πανί για τα άλλα κόμματα, ενώ δίνει πιθανότητες στην αξιοποίηση κάποιων κοινώς αποδεκτών προσώπων, όπως είναι οι τεχνοκράτες.
 
Σε ό,τι αφορά τον ΔΗΣΥ, ακούγεται έντονα το όνομα του Αντιπροέδρου Νίκου Νουρή, καθώς και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Τορναρίτη, αν και η υπουργοποίηση και των δύο θα άλλαζε την ταυτότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ευρύτερα και των βουλευτών της Λευκωσίας ειδικότερα. Την ίδια στιγμή, με εξαίρεση τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Γιώργο Γεωργίου, κανένα άλλο από τα μέλη της κορυφής της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ δεν θα παραμείνει στη Βουλή, καθώς, μαζί με τον Αναπληρωτή Προέδρο Λευτέρη Χριστοφόρου, στις Βρυξέλλες μετακόμισε και η Αντιπρόεδρος Στέλλα Κυριακίδου, η οποία θα είναι η νέα Επίτροπος της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »