Φωτιά στο εσωτερικό έβαλε ο… Κύπριος καταζητούμενος Τζο Λόου-Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο διεθνούς φήμης χρηματιστής Τζο Λόου από τη Μαλαισία είναι Κύπριος υπήκοος. Το θέμα έφερε στο φως η εφημερίδα Πολίτης που αναφέρει πως ο Λόου είναι ίσως ο τοπ καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι αρχές της Μαλαισίας έχουν ανακαλέσει το διαβατήριό του, έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψής του ενώ καταζητείται από την Interpol
 
Ο Jho Taek Low φέρεται να έχει εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο κλοπής αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο ξέσπασε το 2015 και  αφορούσε στη διαχείριση ενός επενδυτικού Υπερταμείου την ευθύνη του οποίου είχε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας με σύμβουλο τον ίδιο.
Πριν το ξέσπασμα του σκανδάλου, ο Λόου είχε γνωρίσει και αναπτύξει φιλικές σχέσεις με αρκετούς διάσημους στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, η Πάρις Χίλτον και  η Κιμ Καρντάσιαν. Συμμετείχε, μάλιστα σε πάρτι χλιδής και έκανε πανάκριβα δώρα. Στη Μιράντα Κερ, μοντέλο από την Αυστραλία, πρώην «άγγελο» των Victoria’s Secret, ο Λόου είχε χαρίσει διαμάντια αξίας 8,5 εκ δολαρίων ενώ στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, φέρεται να είχε δωρίσει έναν πίνακα του Πικάσο αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ζητούν απαντήσεις τα κόμματα
Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για ένα θέμα που όπως υποστηρίζει έχει ρεζιλέψει την Κύπρο διεθνώς. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου ανάφερε:
 
«Τούτη τη φορά η κυβέρνηση θα απαντήσει; Ακόμα μια επιτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού στην… προβολή της Κύπρου διεθνώς. Παραχώρησαν υπηκοότητα ίσως στον πιο καταζητούμενο επιχειρηματία παγκοσμίως, ονόματι Τζο Λόου, γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης». Διερωτόμαστε τι θα κάνει σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση: Ό,τι και να κάνει η συγκεκριμένη είδηση επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τη βιομηχανία παραχώρησης υπηκοοτήτων που έστησε, έχει εκθέσει την Κύπρο διεθνώς. Πάντως είναι άξιο απορίας πώς γίνεται η χώρα του εν λόγω επιχειρηματία να έχει ανακαλέσει το διαβατήριό του, η Ιντερπόλ να τον αναζητεί και η δική μας η κυβέρνηση να μην έχει πάρει είδηση ότι καταζητείται. Είναι δυνατό κανένας να μην έχει επικοινωνήσει με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεθνή προσπάθεια για εντοπισμό του επιχειρηματία; Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις. Θα τις δώσει τούτη τη φορά;»

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει με διαφάνεια το θέμα των «Διαβατηρίων» για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της.
«Με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας  για την διαδικασία παραχώρησης διαβατηρίων της Κ.Δ. η ΕΔΕΚ τονίζει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει μέσα από δομημένες και διαφανείς διαδικασίες στην διερεύνηση του θέματος για εντοπισμό όλων εκείνων των περιπτώσεων που δεν δικαιολογείτο η παραχώρηση  αυτών των προνομίων και να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση τους  με βασικό στόχο την διασφάλιση της αξιοπιστίας του κράτους και την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η ΕΔΕΚ καλεί την κυβέρνηση να ανακαλέσει διαβατήρια και ταυτότητες σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος «Παράλληλα η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί για ανάκληση διαβατήριών και Ευρωπαϊκών ταυτοτήτων της Κ.Δ και σε εκπροσώπους του κατοχικού καθεστώτος και σε άλλους φερόμενους «αξιωματούχους» του ,οι οποίοι για χάριν της Κ.Δ απολαμβάνουν ευρωπαϊκών δικαιωμάτων και προνομίων αλλά την ίδια στιγμή συστηματικά εργάζονται εναντίον της Κ.Δ. και εναντίον των συμφερόντων του Κυπριακού λαού» , καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για  ακόμη μια «επιτυχία» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και ζητά επίσης ανάκληση διαβατηρίων. «Με ένα ταξίδι «αστραπή» κατάφερε σε δυο μέρες παραμονής του στην Κύπρο να λάβει κυπριακό διαβατήριο, παρά το γεγονός πως σε έρευνα γι’ αυτόν προέκυψε ότι σε 4 από τα 14 κεφάλαια που ερευνήθηκαν ήταν προβληματικά αφού εντοπίστηκαν τα εξής: πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, κατηγορίες εναντίον του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγορίες για απάτη και παραβίαση χρηματοπιστωτικών κανόνων, και άλλοι λόγοι που εμπεριέχουν ρίσκο. Εναντίον του Τζο Λόου - που φέρεται, μεταξύ άλλων, να έκανε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος πέραν των 400 εκατομμυρίων δολαρίων - εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης, καταζητείται από την Interpol και έχει ζητηθεί η συνδρομή για τον εντοπισμό του από τις αρχές επτά χωρών. Αν και το διάστημα που έγινε η αίτησή του (άνοιξη 2015) δεν ήταν καταζητούμενος το σκάνδαλο που ξέσπασε τότε αφήνει πολλά ερωτηματικά για την έρευνα που έγινε για εκείνον και κατά πόσο οι αρμόδιες Υπηρεσίες λαμβάνουν αντίστοιχες έρευνες υπόψιν τους».

Και κάνει λόγο για ομερτά και διαπλεκόμενα κόμματα.«Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τονίζει γι’ ακόμη μια φορά πως κρίνεται επιτακτική ανάγκη η ψήφιση της πρότασης Νόμου που έχει κατατεθεί ενώπιον της η Βουλή από τους Οικολόγους, για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσει.  Τα πλείστα αντιπολιτευόμενα κόμματα «ταλανίζονται» από μια «ηχηρή» ομερτά για τις πολιτογραφήσεις. Σε τι είδους συμφέροντα είναι άραγε διαπλεκόμενα τα κόμματα; Όλα αυτά τα δυστυχή γεγονότα δεν μπορεί κανένας να τα σβήσει με όσα προστατευτικά μέτρα αν λάβει από τούδε και στο εξής. Σε μεγάλο βαθμό η ζημιά έχει γίνει και περιπτώσεις όπως του Τζο Λόου και των Καμποτιανών, βρίσκονται εκεί για να μας το υπενθυμίζουν. Γι’ αυτό και πρέπει να ανακληθούν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Διπλή επίθεση σε Ευαγγελίδη και Πάρτο από ΑΚΕΛ-Κάνει λόγο για κρυφτό και ανεπαρκή διαχείριση
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τα κατεχόμενα επισκέφθηκε ο Τούρκος ΥΠΑΜ και μίλησε για... διεθνές δίκαιο
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Υποβλήθηκαν oi υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων Κερύνειας
Ζητούν από τον Ταμασού να αποσαφηνίσει εάν αναγνωρίζει δεδικασμένο οι δικηγόροι των μοναχών
Συναντήσεις με Υπουργούς και Υφυπουργούς στην Αθήνα είχε ο Μάριος Χαρτσιώτης
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές