Λαοί σε εξέγερση-Ποιοι και γιατί επαναστατούν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, αστυνομικοί, συλλήψεις, τραυματισμοί, διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις. Το πιο πάνω σκηνικό στήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές πόλεις του πλανήτη με τους πολίτες να έχουν διαφορετικά σε κάθε περίπτωση αιτήματα.
 
Οι διαδηλώσεις στη Χιλή, τον Λίβανο, την Βαρκελώνη, το Χονγκ Κονγκ και αλλού, δεν συνδέονται μεταξύ τους όμως έχουν ως παρονομαστή, πολιτικά ζητήματα, οικονομικά προβλήματα, την κοινωνική ανισότητα και τη διαφθορά.
 
Πρόκειται δηλαδή για λαϊκές εξεγέρσεις με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που απειλούν τη σταθερότητα του πλανήτη. Ποια είναι αυτά τα κινήματα, σε ποιες χώρες λαμβάνουν χώρα και ποια είναι η επόμενη ημέρα τους.
 
Οι Χιλιανοί γράφουν ιστορία
Μια απλή ανακοίνωση της συντηρητικής κυβέρνησης της Χιλής υπό τον δισεκατομμυριούχο Σεμπαστιάν Πινιέρα, η οποία δημοσιοποιούσε την πρόθεση της για αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου του Σαντιάγο, αποτέλεσε την αφορμή που πυροδότησε την κοινωνική έκρηξη της 18ης Οκτωβρίου.
Η κοινωνική κρίση στη Χιλή, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους 20 άνθρωποι δεν λέει να κοπάσει παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Πινιέρα να κατευνάσει τα πνεύματα. Ήδη ο δισεκατομμυριούχος Πρόεδρος της χώρας, ο οποίος μεταξύ άλλων διαθέτει τηλεοπτικό κανάλι καθώς και αεροπορική εταιρία, προχώρησε σε ανασχηματισμό ενώ εξήγγειλε σειρά κοινωνικών μέτρων που δεν έπεισαν ούτε τους πολιτικούς του αντιπάλους και πολύ περισσότερο τον λαό.
 
Μοιάζει να αδυνατεί να κατευνάσει το κίνημα αμφισβήτησης παρά τις εξαγγελίες του ενώ είχε ήδη συγκαλέσει τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που κατέληξαν σε αδιέξοδο.
 
Καθημερινά χιλιάδες Χιλιανοί γεμίζουν ξανά την πλατεία Ιταλίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων στο Σαντιάγο. Πολλοί εξ αυτών φόραγαν μεταμφιέσεις στιλ Χάλογουιν, άλλοι φόραγαν στολές εξωγήινων, προφανώς αντιδρώντας σε μια δήλωση της συζύγου του προέδρου — η πρώτη κυρία Σεσίλια Μορέλ είχε πει τις πρώτες ημέρες της κρίσης πως η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση παρόμοια «σαν να έχει γίνει εισβολή εξωγήινων», προκαλώντας πολεμική.
 
Από την ημέρα που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, ο στρατός και η χιλιανή αστυνομία έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 2.000 συλλήψεις, 200 από τις οποίες αφορούν σε ανηλίκους, ενώ σχεδόν 600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Το χιλιανό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι συνέταξε 55 φακέλους σχετικά με πέντε ανθρωποκτονίες και οκτώ περιπτώσεις σεξουαλικής βίας, στις οποίες συμμετείχαν τόσο αστυνομικοί όσο και στρατιωτικοί πράκτορες.
  
Στο ακόλουθο βίντεο η Ορχήστρα στο Σαντιάγκο εμψυχώνει τους διαδηλωτές παίζοντας το χιλιανό λαϊκό τραγούδι των Sergio Ortega και Quilapayun: «Λαός Ενωμένος, Ποτέ Νικημένος». Οι Χιλιανοί ανάμεσα σε δακρυγόνα, άγρια καταστολή αλλά και τραγούδια και χορούς χαράσσουν Ιστορία.

Πρόκειται για ένα τραγούδι του 1973 που έγινε μία από τις παγκόσμιες επιτυχίες του χιλιανού nueva cancion. Στην εποχή του, ο συνθέτης Sergio Ortega και το συγκρότημα Quilapayún που έγραψε τους στίχους, το χρησιμοποίησαν ως ύμνο για την εκλεγμένη αριστερή κυβέρνηση του Salvador Allende. Μετά ωστόσο το πραξικόπημα που τον ανέτρεψε έγινε αντιδικτατορικό εμβατήριο κατά της χούντας του στρατηγού Augusto Pinochet.
 
Λίβανος: Ο Χαρίρι έφυγε, το χάος παραμένει
Με παρόμοια αιτήματα με αυτά των Χιλιανών, παραμένουν στους δρόμους τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Λιβανέζοι. Ο ζάμπλουτος σουνίτης επιχειρηματίας και πρωθυπουργός της χώρας Σάαντ Χαρίρι, λύγισε από την ασφυκτική πίεση που δημιούργησαν οι διαδηλωτές στους δρόμους της γειτονικής χώρας και ανακοίνωσε την παραίτηση του από τον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας.
Οι διαδηλώσεις και η συνακόλουθη παραίτηση του Χαρίρι προκάλεσε πλήρη αποσταθεροποίηση στη χώρα, ένα τεράστιο πολιτικό κενό, οικονομική αβεβαιότητα και μια επικείμενη κρίση τα σημάδια της οποίας άρχισαν να φαίνονται.

Το κίνημα διαμαρτυρίας του Λιβάνου, στο οποίο συμμετέχουν ως επί το πλείστον νέοι που γεννήθηκαν μετά τον εμφύλιο πόλεμο που σημάδεψε τη χώρα, πυροδοτήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με αυτό της Χιλής, γεννήθηκε με αφορμή την αύξηση της φορολογίας στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp.
 
Αρχικά ο Χαρίρι προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των πολιτών με πακέτο μεταρρυθμίσεων, μείωση των μισθών μαμούθ των κρατικών αξιωματούχων και άλλα μέτρα οικονομικής φύσεως. Το ποτάμι τις οργής των Λιβανέζων όμως ξεχείλισε και δεν είχε γυρισμό.
 
Ο Πρωθυπουργός της χώρας αναγκάστηκε να ανακοινώσει την παραίτηση του την περασμένη Τετάρτη ωστόσο η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα εντείνεται. Ο Λίβανος παραμένει εγκλωβισμένος στις συμπληγάδες της περιφερειακής αντιπαλότητας μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας που στήριζε τον Χαρίρι και του σιιτικού Ιράν.
 
Οι εξεγερμένοι Λιβανέζοι αφενός δηλώνουν ξεκάθαρα πως κουράστηκαν να κυβερνώνται τα τελευταία 30 χρόνια από την ίδια πολιτική ελίτ και αφετέρου δηλώνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να υπερβούν τις διαφορές τους, όποιες και αν είναι αυτές εθνοτικές ή θρησκευτικές και διεκδικούν την επίτευξη μιας πρωτόγνωρης για τα δεδομένα της χώρας ενότητας.
 

Ισημερινός: Μαζικές κινητοποιήσεις παραλύουν τη χώρα
Οκτώ νεκροί, πάνω από χίλιοι τραυματίες και οικονομική ζημιά άνω του ενός δις. δολαρίων είναι ο απολογισμός της κοινωνικής κρίσης που ξέσπασε στον Ισημερινό στις αρχές του περασμένου μήνα.
 
Αφορμή για τις κινητοποιήσεις στο Κίτιο στάθηκε η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των καυσίμων εξαιτίας της κατάργησης της κρατικής επιδότησης που εφαρμοζόταν τα τελευταία 40 χρόνια. Συγκεκριμένα η τιμή της βενζίνης για τους πολίτες υπερδιπλασιάστηκε γεγονός που προκάλεσε την οργή τους.


Η χώρα που βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ και συμφωνήθηκε μια σειρά μεταρρυθμίσεων μεταξύ των οποίων ήταν και η κατάρτιση της συγκεκριμένης κρατικής επιδότησης με αντάλλαγμα ένα δάνειο 4,2 δις. δολαρίων.
 
Για δύο εβδομάδες ο Ισημερινός παρέλυσε. Αποκλείστηκαν δρόμοι, έκλεισαν σχολεία, διακόπηκαν οι δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ καταλήφθηκαν πετρελαιοπηγές. Ειδικά το τελευταίο προκάλεσε νέα επιδείνωση των οικονομικών της χώρας αφού προκλήθηκε η αναστολή των παραδόσεων πετρελαίου.
 
Ο Πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο, ο οποίος κάθετε από το 1998 σε αναπηρικό αμαξίδιο όταν πυροβολήθηκε σε απόπειρα ληστείας, αναγκάστηκε να αποσύρει τον επίμαχο Νόμο.
 
Ισπανία: Καζάνι που βράζει η Βαρκελώνη
Με σύνθημα «έξω οι δυνάμεις της κατοχής» εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί βρίσκονται στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες μετά την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών από την ισπανική δικαιοσύνη.

Στις διαδηλώσεις πρωτοστατούν οι δύο μεγάλες οργανώσεις, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση και το Omnium cultural. Από τις ταραχές δηλώθηκαν συνολικά 600 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.
 
Θέατρο ταραχών, η λεωφόρος Paseo de Gracia κατακλύζεται από μια λαοθάλασσα κίτρινη, κόκκινη και μπλε, τα χρώματα της σημαίας των αυτονομιστών.
 
Στο Χονγκ Κονγκ η μεγαλύτερη πρόκληση της Κίνας
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει από την αρχή του Ιουνίου διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η κινεζική εξουσία μετά την επιστροφή του εδάφους αυτού από τη Βρετανία, το 1997.
 
Διαδηλωτές συγκρούονται με αστυνομικούς, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής των κινεζικών Αρχών.

Με αφορμή το Halloween, εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί ντυμένοι στα μαύρα και με μάσκες – παρά την απαγόρευση - γονάτισαν στο οδόστρωμα βασικής οδικής αρτηρίας και προσπάθησαν να προφυλαχθούν πίσω από ομπρέλες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές αρχές των διαδηλώσεων στο σημείο εκείνο πριν από δύο μήνες.

 
Οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους επί περίπου πέντε μήνες αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στον αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου επί του Χονγκ Κονγκ, το οποίο επέστρεψε από τη βρετανική σε κινεζική κυριαρχία το 1997.
 
Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων να μπορούν να εκλέγουν με άμεση καθολική ψηφοφορία τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τώρα διορίζεται από σώμα 1.200 μελών που υπόκειται στο Πεκίνο.
 
Το Πεκίνο αρνείται την όποια παρέμβαση και έχει κατηγορήσει ξένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι προκαλούν προβλήματα.
 
Την Παρασκευή, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα βελτιώσει τη διαδικασία διορισμού του επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί μια από τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στην πρώην βρετανική αποικία.
 
Ο Σεν Τσουνγιάο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ και Μακάο της κινεζικής κυβέρνησης, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι υψηλόβαθμοι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που συνεδρίασαν κεκλεισμένων των θυρών αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο, αποφάσισαν επίσης «να βελτιώσουν» το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ με στόχο «τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας».

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)