Τεράστιες ευθύνες στην Τουρκία για τους αγνοούμενους αποδίδει ο Φωτίου

Οι ευθύνες της Τουρκίας για το θέμα των αγνοουμένων είναι τεράστιες, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου. Για το Κυπριακό είπε ότι οι τουρκικές προκλήσεις και απειλές επιβάλλεται να τερματιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
 

Μιλούσε στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους, το 1974, Σάββα Αποστολίδη από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, ο οποίος για 45 χρόνια περιλαμβανόταν στον κατάλογο των αγνοουμένων.
 
Το θέμα των αγνοουμένων μας απασχολεί πάντα έντονα, στοχεύοντας στη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαίρετα, προκειμένου να ησυχάσουν από το μεγάλο βάσανο οι ψυχές όλων των συγγενών, είπε, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούν να αγνοούνται 815 παλληκάρια μας».
 
«Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι για το θέμα αυτό τεράστιες. Αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού. Αρνείται, επίσης, να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που ακόμα παραμένουν άγνωστοι. Και αυτό, για να αποκρυβούν οι ευθύνες για τις μαζικές εκτελέσεις μεγάλου αριθμού συλληφθέντων συμπατριωτών μας» συμπλήρωσε.
 
Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά τις προσπάθειές μας, όπως τις συνεχίζουμε με υπευθυνότητα και στην προσπάθεια επίτευξης λύσης του εθνικού μας προβλήματος, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος.
 
Είπε ακόμη ότι διερχόμαστε μια περίοδο από απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και απειλές που ασφαλώς και επιβάλλεται να τερματιστούν προκειμένου να διευκολυνθεί ο δρόμος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς εκβιασμούς και απειλές, αλλά με πραγματική καλή θέληση και βούληση να αποδώσουν το αποτέλεσμα που ευχόμαστε.
 
«Στόχος μας μια λύση που πάνω από όλα, θα πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε.
 
Αναφερόμενος στον Σάββα Αποστολίδη, είπε ότι σήμερα γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίας ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας, ενώ έκανε μνεία και στους γονείς του, Γεώργιο και Μαρίτσα, που έφυγαν από τη ζωή με τον καημό της εξακρίβωσης της τύχης του.
 
Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, τα λιγοστά οστά του Σάββα Αποστολίδη εντοπίστηκαν διάσπαρτα και κατατεμαχισμένα μαζί με ακόμα 19 ατόμων, σε περιοχή της Λαπήθου την περίοδο 2014-2015.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»