Λουκάς Φουρλάς στον REPORTER: Όσοι δεν έχουν φωνή, θα γίνω η φωνή τους

Στη θέση του Προέδρου της επιτροπής MEPs Against Cancer εξελέγη ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, σηματοδοτώντας μια καινούργια εποχή, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την Κύπρο.
 
Η εκλογή του κ. Φουρλά σε αυτή τη θέση, συνδυάζεται με την θετική συγκυρία της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων της Στέλλας Κυριακίδου, στην Επιτροπή Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στον REPORTER, ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, αναφέρεται στους στόχους του και στη σημασία της εκλογής του, ενώ εξηγεί πώς η προσωπική του εμπειρία, τον έκανε να κατανοήσει τις ανάγκες που δημιουργούνται. 
 
-Η εκλογή σας στη θέση του προέδρου της επιτροπής MEPs Against Cancer, αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη τιμή, τόσο για εσάς όσο και για την Κύπρο. Τι επιδιώκετε να πετύχετε από την εμπλοκή σας με την συγκεκριμένη Ομάδα;
Ήταν μια σημαντική επιτυχία γιατί ένας Ευρωβουλευτής από μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος μας, είχε να αντιμετωπίσει δύο ισχυρές υποψηφιότητες από την Γαλλία και την Βρετανία.  Η εκλογή μου σε αυτή την τιμητική θέση του Προέδρου της Ομάδας MEPs Against Cancer οφείλεται και στην συμπαράσταση που είχα από τους υπόλοιπους πέντε κυπρίους ευρωβουλευτές, καθώς και από την Ελληνική αντιπροσωπεία, οι οποίοι ενώ προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές ομάδες στήριξαν την υποψηφιότητα μου αποδεικνύοντας πως όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά.  Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο και συνάδελφο Λευτέρη Χριστοφόρου ο οποίος με είχε παροτρύνει να διεκδικήσω την συγκεκριμένη θέση και ήταν δίπλα μου σε όλη αυτή την διαδικασία.

Η εμπλοκή με την συγκεκριμένη ομάδα, η οποία αριθμεί 135 μέλη και είναι η μεγαλύτερη ομάδα πίεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για καταπολέμηση του καρκίνου, αποτελεί ακόμη ένα όπλο στην φαρέτρα μου για επίτευξη του στόχου που έθεσα και δεν είναι άλλος από το να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

Είναι, θα έλεγα, δηλωτική της πρόθεσης μου να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παιδιατρική ογκολογία και την παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα.   Αυτός άλλωστε ήταν ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους όταν συμμετείχα στις πρόσφατες ευρωεκλογές και αυτή ήταν η κύρια υπόσχεση μου προς τους Κύπριους ψηφοφόρους.  Την ίδια προτεραιότητα, τον ίδιο στόχο, συμμερίζεται και το EPP του οποίου αποτελώ μέλος και το οποίο θεωρεί  τη μάχη κατά του καρκίνου ως κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

-Τι σημαίνει για την Κύπρο η εκλογή σας και πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την θετική συγκυρία της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων της Στέλλας Κυριακίδου στην Επιτροπή Υγείας της Ε.Ε.;
Για την Κύπρο μας λέει πολλά, πως είμαστε εδώ, κι ας είμαστε μικρή χώρα, έτοιμοι να πολεμήσουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωση των συνανθρώπων μας.   Καταθέσαμε τη πρότασή μας και υπάρχει η πολιτική βούληση να αγωνιστούμε τα επόμενα πέντε χρόνια ώστε η Ευρώπη να μπει μπροστά, να ηγηθεί του αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Είναι πολύ σημαντικό, ευλογία θα έλεγα, πως σε αυτό το νευραλγικό πόστο της Επιτρόπου Υγείας στην Κομισιόν, να βρίσκεται η φίλη Στέλλα Κυριακίδου, άρα το να είναι Κύπριος ο πρόεδρος της ομάδας των Ευρωβουλευτών για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει τη σημασία του και αυτό το μήνυμα πέρασε.  Θα έχουμε μια άψογη, αγαστή συνεργασία και το αποτέλεσμα εύχομαι να είναι θετικό, για το καλό των συνανθρώπων μας που υποφέρουν.
 
-Πώς μπορεί μια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και την θεραπεία των καρκινοπαθών;
Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ομάδας, είναι η κατ’ αρχάς η ενημέρωση για τον καρκίνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, θα στοχεύσει στην ίση πρόσβαση για όλους τους ασθενείς, δηλαδή είτε είναι Κύπριος είτε είναι Γάλλος, είτε Άγγλος κλπ, εάν υπάρχει κάτι που είναι πρωτοποριακό και μπορεί να δώσει ελπίδες, τότε αυτό να μεταφέρεται και στην Κύπρο και το αντίθετο. Το MEPs Against Cancer θα στοχεύσει στο να χρηματοδοτηθούν θεραπείες και να στηριχθούν πανεπιστήμια τα οποία μπορούν να δώσουν λύσεις και να βοηθήσουν οικογένειες που πλήττονται από αυτή τη μάστιγα.

Στόχος είναι τα επόμενα πέντε χρόνια να διατεθούν 2,2 δις ευρώ στον τομέα της αντιμετώπισης και της πρόληψης, κατά του καρκίνου, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.  Και δηλώνω παρών στη διεκδίκηση όσο περισσότερων κονδυλίων για την ανάδειξη στρατηγικών συνεργασιών, καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, στον έλεγχο, στην ισότιμη πρόσβαση σε νέες καινοτόμες θεραπείες αλλά και στη συμμετοχή των ασθενών στη διαμόρφωση αποφάσεων για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τόσων των ίδιων όσο και των οικογενειών τους.

Ακόμη, μπορούμε να ετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τροπολογίες που αφορούν οτιδήποτε έχει σε σχέση με τους ασθενείς και θα βοηθούν στην βελτίωση του επιπέδου διαβίωση τους.  Για παράδειγμα, να σας υπενθυμίσω ερώτηση που έχω καταθέσει στην Κομισιόν, για την ομαλή επανένταξη των επιζώντων του καρκίνου στον χώρο εργασίας, πως διασφαλίζονται αυτοί οι άνθρωποι, ποιες διευκολύνσεις μπορούν να τους παραχωρούνται, ώστε η επιστροφή τους να γίνει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα.  Ακόμη, μια οικογένεια πως μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος των θεραπειών, εάν οι γονείς είναι άνεργοι;  πως τους εξασφαλίζουν; και πολλά άλλα προβλήματα.  Αυτά όλα θα τεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο  και θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε.

-Στην δήλωση σας, σημειώνετε μεταξύ άλλων πως κατανοείτε το ταξίδι του ασθενή και της οικογένειας του, έχοντας βιώσει και ο ίδιος τις ανάγκες που δημιουργούνται. Η προσωπική σας εμπειρία, σας έκανε πιο δυνατό και έτοιμο να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλη την Ευρώπη, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η τιμητική θέση του προέδρου σε αυτή την στην ομάδα αποτελεί τη συνέχιση των εθελοντικών μου δράσεων για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού. Στόχος η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων με καρκίνο αλλά και των συγγενών τους που αγωνίζονται μαζί τους.
 
Το όραμα μου αυτό, έλαβε σάρκα και οστά με την υπογραφή του Μανιφέστο κατά του Καρκίνου, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση πολιτικών με κύριους πυλώνες δραστηριότητας την πρόληψη, την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας θεραπείας για όλους τους ασθενείς και την εμπλοκή των τελευταίων στη διαμόρφωση πολιτικών Υγείας.
 
Γνωρίζοντας και κατανοώντας το ταξίδι του ασθενή και της οικογένειας του, έχοντας βιώσει και ο ίδιος τις ανάγκες που δημιουργούνται, στρατεύτηκα στην καταπολέμηση του καρκίνου πανευρωπαϊκά. Και στέλνω το μήνυμα πως όσοι δεν έχουν «φωνή» θα γίνω η «φωνή» τους!
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε δύναμη την ασθένειά του-«Άλλο έχω μία αρρώστια και άλλο είμαι ανάπηρος»

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»