Συγκρατημένα στην τριμερή απέναντι στην τουρκική υπεροψία

Μηνύματα στην τουρκική πλευρά στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενόψει της τριμερούς συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου και της άτυπης πενταμερούς που αναμένεται να ακολουθήσει, γνωρίζοντας ότι οι παράλογες αξιώσεις δημιουργούν σοβαρά εμπόδια.
 
Απηχώντας, ουσιαστικά, την ευρύτερη απαισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική πλευρά, ως προς την στάση που θα τηρήσουν οι Τούρκοι στις άτυπες συναντήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στις 25 Νοεμβρίου θα επικρατήσει η λογική από πλευράς Τ/κ και δεν θα υπάρξουν αξιώσεις ή δεν θα ασκηθούν και πιέσεις για αποδοχή του οτιδήποτε εκφεύγει των στοιχείων που αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει ο διάλογος.
 
Από την τουρκική πλευρά, βεβαίως, δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, οποιεσδήποτε ενδείξεις για αλλαγή της προσέγγισης σε αυτό το θέμα. Αντιθέτως, συνεχίζει να υφίσταται η εμπλοκή για κατάληξη στους όρους αναφοράς, καθώς επιμένουν ότι το πλαίσιο θα πρέπει να «εμβολιαστεί» με πάγιες αξιώσεις τους, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει πως δεν θα συνηγορήσει σε ένα μη λειτουργικό κράτος, όπου η μειοψηφία θα επιβάλλεται της πλειοψηφίας, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει την τουρκική ανάγνωση της πολιτικής ισότητας, επαναλαμβάνοντας ότι η πολιτική ισότητα έχει γίνει αποδεκτή και μπορεί να ασκείται χωρίς «θετική ψήφο» στα πάντα.
 
Είναι, άλλωστε, σαφές, πως αν γινόταν ποτέ αποδεκτό κάτι τέτοιο, θα ήταν με το ρίσκο να ασκεί η Τουρκία έλεγχο, μέσω των Τ/κ, στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας, στην ουσία, βέτο στις αποφάσεις της, γι’ αυτό και αυτής η επικυριαρχία δεν είναι καν προς συζήτηση.
 
Παρά ταύτα, φαίνεται πως η τουρκική πλευρά θέλει όχι απλώς να εξασφαλίσει εκ των προτέρων αυτή την παράλογη αξίωση, αλλά να το πράξει χωρίς καν να υπάρξει διαπραγμάτευση και χωρίς πρόθεση να δώσει οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
 
Κι αν υπήρχαν, ακόμη, κάποια ίχνη ελπίδας ότι αυτό θα μπορούσε να υπερπηδηθεί, η Τουρκία φροντίζει με κάθε ευκαιρία να τα εξανεμίσει, προσθέτοντας ακόμη περισσότερα προβλήματα στη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως είναι η απαίτηση να συζητηθεί η βάση της λύσης σε επίπεδο άτυπης πενταμερούς. Ενώ η μία πρόνοια του πλαισίου των όρων αναφοράς είναι το κοινό ανακοινωθέν του 2014, στο οποίο η λύση προσδιορίζεται ως διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προωθεί μία εκ των υστέρων συζήτηση που δυνητικά το ανατρέπει.
                                                                                                                                                     
Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από λίγες μέρες, έβαλε με υπεροπτικό ύφος τους δικούς του όρους για τη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως «εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση, πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων».
 
Και δεν έμεινε μέχρι εκεί. Πρόσθεσε ότι «πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τ/κ, όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η συν μία ψήφος, πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων, πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα», προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, την απουσία βούλησης από την τουρκική πλευρά για παραγωγική προσέγγιση στις συναντήσεις.
 
Αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Άγκυρα, η οποία συνεχίζει, παράλληλα, την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός πως δεν μπορεί να επιτρέψει την επανέναρξη του διαλόγου, ενώ στα κατεχόμενα βρίσκονται σε θέση μάχης, λόγω της έναρξης της «προεκλογικής περιόδου». Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που αναζητούνται αχτίδες αισιοδοξίας…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον