Δημοσκόπηση ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Ανεβαίνουν και συσπειρώνονται οι μεγάλοι

Πολυκομματική Βουλή θα προέκυπτε σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιούνταν την ερχόμενη Κυριακή, με έξι κόμματα να ξεπερνούν το μέτρο ύψους 3,6%.
 
 
Η μεγάλη δημοσκόπηση που παρουσιάζει σήμερα στην έντυπη έκδοση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ καταγράφει αύξηση της εκλογικής δύναμης των τεσσάρων παραδοσιακών κομμάτων, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, συγκριτικά με το αντίστοιχο εύρημα της δημοσκόπησης που δημοσίευσε η εφημερίδα μας στις 6 Μαρτίου.
 


 
Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ ανέβηκε από το 21,1% στο 23,5%, το ΑΚΕΛ από το 16,3% στο 18,2%, το ΔΗΚΟ από το 6,4% στο 8,8% και η ΕΔΕΚ από το 3,5% στο 4,3%. Οριακή αύξηση καταγράφει και η Συμμαχία Πολιτών, η οποία από το 4,1% ανέβηκε στο 4,6%. Αντιθέτως, μικρή πτώση καταγράφει το Κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο από το 4,2% που κατέγραφε στη δημοσκόπηση της 6ης Μαρτίου, σήμερα βρίσκεται στο 3,7%. Από τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός Βουλής θα έμεναν σήμερα οι Οικολόγοι, εξασφαλίζοντας 2,8% σε σύγκριση με 2,6% που κατέγραφαν τον περασμένο Μάρτιο.
 
Συσπειρώσεις 


Η αύξηση των ποσοστών των τεσσάρων μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων αντανακλάται και στην άνοδο του βαθμού συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους.
Συγκρίνοντας τα ποσοστά συσπείρωσης των κομμάτων με αυτά που κατέγραφαν στη δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου, η συσπείρωση του ΔΗΣΥ ανέβηκε στο 63% από 55%, του ΑΚΕΛ στο 61% από 53%, του ΔΗΚΟ στο 54% από 41% και της ΕΔΕΚ στο 42% από 29%.
 
 
Παραμένει προτεραιότητα το Κυπριακό

Παρόλο που το Κυπριακό δεν αποτελεί τον βασικό πυλώνα διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων και των υποψηφίων, η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ καταδεικνύει πως το εθνικό μας πρόβλημα συνεχίζει ν’ αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο των ψηφοφόρων στην κλίμακα των κριτηρίων επιλογής του κόμματος που θα ψηφίσουν. Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις, σε ποσοστό 33%, ιεραρχεί το Κυπριακό ως τον πρώτο παράγοντα που θα καθορίσει την επιλογή του, ενώ ακολουθεί οριακά ο παράγοντας οικονομία, ο οποίος αποτελεί πρώτο κριτήριο για ένα 27% του εκλογικού σώματος. Η οικονομία ωστόσο ιεραρχείται μακράν ως το δεύτερο σημαντικότερο κριτήριο από τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους. Άξιο αναφοράς είναι εξάλλου το εύρημα πως μόνο για σχεδόν τρεις στους δέκα ψηφοφόρους, πρώτο και δεύτερο κριτήριο επιλογής του κόμματος που θα ψηφίσουν αποτελούν οι υποψήφιοι βουλευτές του.
 

 Απέχουν οι νέοι, ψηφίζουν οι ηλικιωμένοι

Στην αντίστροφη μέτρηση για τις βουλευτικές εκλογές, μόνο οι μισοί ψηφοφόροι (σε ποσοστό 49%) εμφανίζονται σίγουροι ότι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αντιθέτως, δύο στους δέκα (σε ποσοστό 20%) έχουν αποφασίσει πως σίγουρα δεν θα ψηφίσουν, ενώ τρεις στους δέκα (σε ποσοστό 31%) ακόμη αμφιταλαντεύονται, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, το χαμηλότερο ποσοστό βεβαιότητας άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος (13%) καταγράφεται ανάμεσα στους νέους ηλικίας 18 - 24. Την ίδια ώρα, στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό βεβαιότητας για μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (30%). Αντίστροφα είναι τα δεδομένα στις ηλικίες 65 και άνω, καθότι επτά στους δέκα δηλώνουν πως σίγουρα θα ψηφίσουν και μόνο το 8% ότι σίγουρα δεν θα ψηφίσουν.

 

Διαβάστε επίσης: Πολύ αδιάφοροι για τις βουλευτικές οι νέοι 

 


 
 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα