Στήριξη στην Κύπρο για τις τουρκικές παραβιάσεις εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με αναφορές στη στήριξη που έλαβε η Κύπρος στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, διεξήχθη το πρωί της Τρίτης η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
 
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην τελευταία τους παρέμβαση ενώπιον του Σώματος ενόψει της ολοκλήρωσης της θητείας τους.
 
Την πλήρη αλληλεγγύη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Κύπρο σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ αναφέρθηκε στην παράνομη, υπό την έννοια του διεθνούς δικαίου, εισβολή της Τουρκίας στο έδαφος της Συρίας, λέγοντας ότι είναι κρίμα που το Συμβούλιο δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα. Αναφέρθηκε παράλληλα στις ενέργειες της Άγκυρας για παράνομες γεωτρήσεις, τη φίμωση της ελευθεροτυπίας και στο προσφυγικό και διερωτήθηκε ποια είναι η ξεκάθαρη πρωτοβουλία εκ μέρους της Ευρώπης.
 
Στο βαθμό που η Τουρκία συμπεριφέρεται επιθετικά θα πρέπει να συζητήσουμε και κυρώσεις, είπε ο κ. Βέμπερ, σημειώνοντας πως δεν γίνεται να επωφελείται από την τελωνειακή ένωση.
 
Μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο έστειλε η Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψουμε η Τουρκία να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις στη ΑΟΖ ενώ είπε ότι θα πρέπει γίνει σεβαστή η ακεραιότητα της Κύπρου.
 
Ο Nicolas Bay, Αντιπρόεδρος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Τουρκία εδώ και 45 χρόνια έχει υπό την κατοχή της μεγάλο τμήμα της Κύπρου, ενός κράτους μέλους, και τώρα προβαίνει σε παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Η Άγκυρα παραβίασε το διεθνές δίκαιο επεμβαίνοντας στη Συρία ενώ η ενέργεια της ενίσχυσε του τζιχαντιστές, πρόσθεσε. Παρόλα αυτά, είπε, η ΕΕ έδωσε 5,7 δις για το προσφυγικό ενώ τώρα η Τουρκία απειλεί να ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες προς την Ευρώπη.
 
Η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να απολαμβάνει την τελωνειακή ένωση, την εσωτερική αγορά και να υποστηρίζεται από την ΕΕ όταν εισβάλει σε χώρες όπως η Συρία και παραβιάζει αρχές και δικαιώματα, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου, προσθέτοντας ότι πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση του ηγέτη του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για να υπάρξουν οικονομικές συνέπειες για την Άγκυρα. «Μόνο έτσι η Τουρκία θα καταλάβει και θα κατανοήσει ότι η ΕΕ είναι ένωση αρχών και αξιών» είπε.
 
Στην παρέμβαση του ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Τουρκιά εισέβαλε στη Συρία κατά τον ίδιο και ανάλογο τρόπο όπως εισέβαλε ανενόχλητη πριν 45 χρόνια στην Κύπρο μας και άφησε πίσω της όλεθρο και καταστροφή. Πρέπει εδώ και τώρα να αναχαιτίσουμε την επιθετική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας πριν είναι αργά, συμπλήρωσε.
 
Ευχαρίστησε τέλος τον Πρόεδρο Τουσκ μαζί με τον κ. Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισαν με το έργο τους το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας