Υπέρ σεβασμού διεθνούς δικαίου η Σλοβενία, προς ενδυνάμωση οικονομικής συνεργασίας με Κύπρο

Η Σλοβενία, όπως και η Κύπρος, υποστηρίζει χωρίς οποιονδήποτε δισταγμό ή επιφυλάξεις τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου και των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία, την Παρασκευή, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Σλοβενίας υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών, και ειδικότερα της οικονομικής τους συνεργασίας.
 
Ο κ. Τσεράρ επεσήμανε πως Σλοβενία και Κύπρος είναι σύμμαχοι σε ότι αφορά την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του κράτους δικαίου, δυο θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών.  Επεσήμανε πως η συμμαχία μικρότερων χωρών σε διμερές επίπεδο και στο επίπεδο της ΕΕ είναι κάτι το φυσιολογικό και το αναγκαίο για προώθηση των κοινών συμφερόντων και επίλυση κοινών προβλημάτων όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και ο ριζοσπαστισμός.
 
Είπε πως οι επαφές μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας εντατικοποιούνται χρόνο με το χρόνο σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο. Οι διμερείς σχέσεις μας είναι ενθαρρυντικές, είναι καλές, είναι φιλικές, είναι εξαιρετικές και θεωρώ ότι θα είναι ακόμα καλύτερες τα επόμενα χρόνια, σημείωσε.
 
Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Σλοβενίας, ο κ. Τσεράρ, ο οποίος συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο από αντιπροσωπεία Σλοβένων επιχειρηματιών, είπε πως αυτή είναι σχετικά περιορισμένη και υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξή της.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενδυνάμωση της οικονομικής μας συνεργασίας και η εμβάθυνση των σχέσεών μας, σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη διοργάνωση σήμερα στη Λευκωσία του Επιχειρηματικού Φόρουμ Κύπρου-Σλοβενίας.
 
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, στις δηλώσεις του, πως μεταξύ άλλων συζήτησαν για την κατάσταση στη Συρία, εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για την κατάσταση ειδικότερα στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας.
 
Ενώ αναμένουμε να ενημερωθούμε πλήρως για τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, είμαστε πεπεισμένοι ότι οποιαδήποτε ενέργεια που είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας πως «καταδικάζουμε σθεναρά οποιαδήποτε πράξη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά γενικά».
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως συζήτησαν επίσης για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στον Σλοβένο Υπουργό Εξωτερικών για την υποστήριξη και αλληλεγγύη του κατά τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα για το θέμα κατά τη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τη Δευτέρα.

Είπε πως όπως εξήγησε και σήμερα στον κ. Τσεράρ ότι οι δραστηριότητες της Τουρκίας είναι εξόχως επιβλαβείς για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ «τις οποίες υποστηρίζουμε πλήρως, για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που να ευνοεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν τον Ιούλιο του 2017» για λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει το νησί στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, όπως σημείωσε.
 
Αναφερόμενος στη διμερή συνεργασία Κύπρου – Σλοβενίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτή βρίσκεται σε πολύ ψηλό επίπεδο επισημαίνοντας πως όπως πάντα υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση και πως μαζί με τον Σλοβένο ομόλογό του προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς στους οποίους μπορούν να ενδυναμωθεί η συνεργασία αυτή, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Δειτε Επισης

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024