Ασφαλή λύση θεωρεί ο Γεωργίου το πάγωμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα

H πρόσφατη απόφαση από τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, για πάγωμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, αποτελεί ασφαλή λύση για εμάς, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, προσθέτοντας ότι η επιλογή που υπήρχε για να ανοίξει το ζήτημα θα ήταν πολύ επικίνδυνη, γιατί υπάρχει πάντοτε ο φόβος να διολισθήσουμε σε απευθείας εμπόριο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες.
 
Ο κ. Γεωργίου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ εξήρε τη στάση των αρχηγών των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ και την αποφασιστικότητα και των έξι Κυπρίων ευρωβουλευτών.
 
«Μετά από έντονες διαβουλεύσεις και μετά από επίσκεψη και των δύο πολιτικών αρχηγών στις Βρυξέλλες, των Αβέρωφ Νεοφύτου και Αντρου Κυπριανού και με πολλή προεργασία με πολλή ζήλο και από τους έξι ευρωβουλευτές στις πολιτικές μας ομάδες, εν τέλει προχθές στη συζήτηση των αρχηγών των πολιτικών ομάδων επικράτησε -με μια διαφοροποίηση εκ μέρους των ακροδεξιών- η πρόταση της GUE που έλεγε να μείνει το θέμα παγωμένο. Και αυτό είχε τη συναίνεση όλων των υπολοίπων με κάποιες μικρές λεκτικές διαφοροποιήσεις που δεν αλλάζουν την ουσία. Απομένει επιβεβαίωση κατά την επικύρωση των πρακτικών την άλλη βδομάδα στο Στρασβούργο», ανέφερε.
 
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι βοήθησε εν μέρει και το αντιτουρκικό κλίμα λόγω της εισβολής στη Συρία.
«Θεωρώ ότι κάτω από άλλες περιστάσεις και δυστυχώς με βάση και την υπάρχουσα κατάσταση με τη μη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό, υπήρχε  κίνδυνος να δοθούν προσχήματα σε κάποιους για να ανοίξουν το ζήτημα προς την κατεύθυνση που εμείς δεν θέλουμε», ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Άγκυρας για την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι πρόκειται για κυρώσεις που ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένες και κατά κάποιο τρόπο αναμασήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο.
 
 «Είναι κυρώσεις που επεκτείνονται και στοχεύουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά ουσιαστικές, καταπελτικές κυρώσεις, ανάλογες της προκλητικότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στη Συρία, δεν λήφθηκαν», ανέφερε.
 
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και σε χθεσινή συζήτηση στην μικτή αντιπροσωπεία ΕΕ- Τουρκίας που όταν ηγέρθη το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και έγινε αναφορά από εκπρόσωπο της Κομισιόν σε ανησυχίες, ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους, για πειρατική συμπεριφορά και παράνομες ενέργειες και αδειοδοτήσεις.
 
Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία πάντοτε φέρνει ως πρόσχημα το ζήτημα των προσφύγων στους Ευρωπαίους εταίρους, ο ευρωβουλευτής είπε ότι τους έγινε μνεία στη συζήτηση ότι η Τουρκία είναι υπό ένταξη χώρα και ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ, τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά.
 
«Μου είπε (ο εκπρόσωπος της Κομισιόν) ότι αν λάβουμε αυστηρά και αψυχολόγητα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και αυτά τα δεδομένα, ότι θα απωλεστούν δισεκατομμύρια έσοδα και πολλές θέσεις εργασίας για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.
 
Στη συζήτηση ο κ. Γεωργίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σφοδρότατη επίθεση που δέχτηκε ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας από τον Αντιπρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, επειδή τόλμησε να καταγγείλει την εισβολή στη Συρία.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο