Α. Θεολόγου: Η Κύπρος είναι ευαίσθητη στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου

Η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς η τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 αποτελεί παράδειγμα των αδυναμιών της διεθνούς διπλωματίας και έντονων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε η Βουλευτής Άννα Θεολόγου, επισημαίνοντας ότι η τουρκική εισβολή και κατοχή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η Κύπρια Βουλευτής  υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ καταδίκασε με αριθμό ψηφισμάτων του το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και ζήτησε την απόσυρση  των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
 
Διερωτήθηκε δε ποιά πραγματική πίεση ασκείται προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και για ποιο λόγο η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανέχεται το γεγονός ότι, εν μέσω προσπαθειών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος, η Τουρκία προκαλεί παραβιάζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
 
Η κ. Θεολόγου σημείωσε, επίσης, ότι η διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και η εξάλειψη των πολέμων και των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, απαιτούν πρώτιστα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
 
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, η κ. Θεολόγου ήταν εκ των βασικών ομιλητών σε συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, για τις Σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, με θέμα: «Σεβασμός του διεθνούς δικαίου όπως εκφράζεται μέσα από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλα σχετικά ψηφίσματα».
 
Απαντώντας, σε σχόλιο Τούρκου βουλευτή περί μη εισβολής της χώρας του στην Κύπρο, η κ.  Θεολόγου υπογράμμισε ότι είναι για περιπτώσεις, όπως αυτή της Τουρκίας που το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου είναι πάντα επίκαιρο. Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, πρόσθεσε η Κύπρια βουλευτής, η χώρα σας εισέβαλε στην δική μου χώρα το 1974 και πράττει σήμερα το ίδιο στη βόρεια Συρία. 
 
Οι εργασίες της 141ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης διεξάγονται στο Βελιγράδι.
 
Κατά την ομιλία της η κ. Θεολόγου τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου παραμένει ένα πολυσυζητημένο σημαντικό ζήτημα και ένας από τους βασικότερους πυλώνες του τομέα των διεθνών σχέσεων.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»