Μ. Σιζόπουλος: Η Κυπριακή Δημοκρατία να κλιμακώσει τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την επικύρωση του πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας από τη Σύνοδο Κορυφής που συνέρχεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων κατά της έκνομης τουρκικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
Σε δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησής του με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων Καραβά και Λαπήθου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το πλαίσιο απόφασης που πήραν οι Υπουργοί Εξωτερικών και το οποίο θα επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, αλλά, πρόσθεσε, «δεν είναι ένα πλαίσιο το οποίο αυτή τη στιγμή επιβάλλει οποιεσδήποτε σοβαρές κυρώσεις έτσι ώστε η Τουρκία να τις λάβει σοβαρά υπόψη της και ενδεχομένως να συμβάλει στον περιορισμό της προκλητικής δραστηριότητας που παρουσιάζει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ από τον Οκτώβριο του 2017 είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι θα πρέπει αυτός ο σχεδιασμός να περιλαμβάνει αναβαθμισμένες και κλιμακούμενες δράσεις.
 
«Άρα, λοιπόν, αυτό που αναμένουμε στη συνέχεια μετά από αυτή την απόφαση είναι το πώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο να κλιμακώσει ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθεια, την οποία καταβάλλει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι στο μέλλον πιθανόν να υπάρχει ακόμη πιο ευνοϊκό κλίμα στη λήψη πιο ουσιαστικών και σοβαρών αποφάσεων, δεδομένου ότι επίκειται πια και η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Εξάλλου, ο κ. Σιζόπουλος χαιρέτισε την άσκηση μεταξύ της Ελλαδας και της Κύπρου υπό τον τίτλο «Ατσάλινο Βέλος» θεωρώντας ότι «είναι ένα ακόμη περαιτέρω βήμα για την επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, αλλά και για την ενίσχυση του αξιόμαχου κα της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, έτσι ώστε να αποτελεί μια στοιχειώδη δύναμη αποτροπής των προκλητικών τουρκικών ενεργειών».
 
Σημείωσε πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΕΦ θα ενισχύσει την πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα της Κύπρου, που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.
 
«Απλά το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και η επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και γενικά αυτό το οποίο πολλές έχουμε δηλώσει ότι απαιτείται αυξημένη οπλικά και αριθμητικά ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο ως εγγυήτριας χώρας, θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει αυτή την πολιτική και διπλωματική δραστηριότητα».

Αναφορικά με τη συνάντησή του με τους Δημάρχους των κατεχόμενων Δήμων Καραβά και Λαπήθου, καθώς και με την Αντιδήμαρχο της κατεχόμενης Κερύνειας, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι στόχος ήταν να εξεταστούν τρόποι στήριξης των τριών Δήμων της Κερύνειας για διαφώτιση στο εξωτερικό και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δημοτών τους στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης στο Κυπριακό.
 
Επισημαίνοντας ότι οι κατεχόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό κυρίως στη διαφωτιστική τους δραστηριότητα, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως με αφορμή τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού η ΕΔΕΚ θα θέσει τα ζητήματα αυτά ως προτεραιότητα.
 
«Και ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι τόσο το Υπουργείο Οικονομικών τόσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την άμεση επαφή με τους Δήμους, θα είναι θετικοί στο να προωθηθούν αυτά τα σημαντικά αιτήματα», πρόσθεσε.
 
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καραβά, Νίκος Χατζηστεφάνου, είπε πως ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ για τα θέματα που απασχολούν και το Δήμο Καραβά και της Λαπήθου, προσθέτοντας ότι μετέφερε στον κ. Σιζόπουλο διαχρονικά προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των κατεχόμενων Δήμων.
 
Ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Λαπήθου, Νεοπτόλεμος Κότσαπας, ανέφερε με τη σειρά του πως οι κατεχόμενοι Δήμοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας, αλλά και προβλήματα επικοινωνίας με τους δημότες τους και πολλά άλλα. «Όλα αυτά είναι καλόν να τα γνωρίζουν και οι πολιτικοί αρχηγοί και τα πολιτικά κόμματα και τα βλέπουν με ένα καλύτερο φακό για το πώς ακριβώς μπορούν να βοηθήσουν», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό, προσθέτοντας ότι ήδη καταγράφονται διιστάμενες απόψεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις όσον αφορά τις συνενώσεις Δήμων και τον τελικό αριθμό των Δήμων, που πρέπει να προκύψουν.
 
«Ως εκ τούτου εμείς μελετούμε, θα έχουμε στη συνέχεια συναντήσεις και επαφές με μη κατεχόμενους Δήμους, γιατί πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα αναμένουμε την τελική πρόταση του ΥΠΕΣ όσον αφορά το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό σκηνικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκεί θα τοποθετηθούμε».
 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»