Με ή χωρίς ασυμβίβαστο εκτός Πανεπιστημίου Κύπρου ο Νιαζί

Νέα δεδομένα στην υπόθεση ασυμβίβαστου του Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρέκ. Η υπηρεσία εκλογών, απέστειλε το πρωί στον Κώστα Κληρίδη νέα στοιχεία, πριν ακόμη λάβει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος εντοπίζει σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» ασυμβίβαστο στον Ευρωβουλευτή.
 

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο προιστάμενος της Υπηρεσίας εκλογών δεν υπάρχει θέμα ασυμβίβαστου, επειδή εντοπίστηκε πρόνοια στη νομοθεσία, που δίνει λύση στο θέμα.
 
Σύμφωνα με τον  περί των Πολιτικών Δικαιωμάτων Δημόσιων Υπαλλήλων, Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Δημοτικών Υπαλλήλων, Κοινοτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου Νόμο του 2015 (Ν. 102(I)/2015) ο Ευρωβουλευτής έπρεπε να αφυπηρετήσει αυτόματα από το πανεπιστήμιο Κύπρου. Το άρθρο 7 του νόμου αναφέρει:
 
«Σε περίπτωση επιτυχίας του υπαλλήλου στις αναφερόμενες στο εδάφιο (1) του άρθρου 6 εκλογές, αυτός αφυπηρετεί αυτοδικαίως από τη θέση που κατέχει, οπότε εφαρμόζονται οι διατάξεις του εκάστοτε σε ισχύ περί Συντάξεων Νόμου που αφορούν τα ωφελήματα αφυπηρέτησης για τερματισμό υπηρεσίας προς το δημόσιο συμφέρον, αν πρόκειται περί εκλογής στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων ή που αφορούν την πρόωρη εθελοντική αφυπηρέτηση, αν πρόκειται για εκλογή σε άλλο αξίωμα.»
 
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριου, « Θέσαμε σήμερα υπόψην του Γενικού Εισαγγελέα αυτή την πρόνοια που δείχνει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Λανθασμένα το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έδωσε άδεια άνευ απολαβών στον Νιαζί Κιζιλγιουρεκ. Έπρεπε να είχε αφυπηρετήσει αυτοδικαίως με την εκλογή του». 
 
Τη λύση θα δώσει ο Γενικός Εισαγγελέας
 Για το τι τελικά θα συμβεί θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος κλήθηκε από την υπηρεσία εκλογών να πάρει θέση για τη συγκεκριμένη πρόνοια της νομοθεσίας, που θέτει  εκτός Πανεπιστημίου Κύπρου τον Ευρωβουλευτή.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», η γνωμάτευση Κληρίδη που εντόπισε ασυμβίβαστο στον Ευρωβουλευτή στηρίζεται στο άρθρο 70 του Συντάγματος, που αναφέρει πως «η ιδιότης του βουλευτού είναι ασυμβίβαστος προς το αξίωμα του υπουργού ή του μέλους της Κοινοτικής Συνελεύσεως ή δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου ή προς την ιδιότητα του ανήκοντος εις τας ενόπλους δυνάμεις ή τας δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας ή προς οιονδήπτε έτρον δημόσιον ή δημοτικόν αξίωμα ή θέσιν».
 
Η γνωμάτευση στηρίχθηκε σε παλαιότερη  του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, η οποία εντόπισε ασυμβίβαστο στον Ανδρέα Δημητρίου, πρώην υπουργό Παιδείας ο οποίος παραιτήθηκε υποχρεωτικά από τη θέση που κατείχε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας, συνεχίσει να θεωρεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο, τότε ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο ή στη θέση του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εάν θεωρήσει από την άλλη, ότι πρέπει να εφαρμοστεί η πρόνοια της νομοθεσίας που του έστειλε η Υπηρεσία Εκλογών, τότε θα χάσει αυτόματα τη θέση του στο πανεπιστήμιο, ο Ευρωβουλευτής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελεσίγραφο σε Νιαζί-Ή καθηγητής ή ευρωβουλευτής

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον