Τελεσίγραφο σε Νιαζί-Ή καθηγητής ή ευρωβουλευτής

Ενώπιον του Γενικού Έφορου Εκλογής και Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, βρίσκεται η γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη για το Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, σύμφωνα με την οποία προκύπτει ασυμβίβαστο, καθώς ο ευρωβουλευτής εξακολουθεί να κατέχει θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», η γνωμάτευση Κληρίδη στηρίζεται στο άρθρο 70 του Συντάγματος, που αναφέρει πως «η ιδιότης του βουλευτού είναι ασυμβίβαστος προς το αξίωμα του υπουργού ή του μέλους της Κοινοτικής Συνελεύσεως ή δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου ή προς την ιδιότητα του ανήκοντος εις τας ενόπλους δυνάμεις ή τας δυνάμεις ασφαλείας της Δημοκρατίας ή προς οιονδήπτε έτρον δημόσιον ή δημοτικόν αξίωμα ή θέσιν».
 
Παράλληλα, η γνωμάτευση στηρίζεται και σε παλαιότερη γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, η οποία αναφέρει πως ο Ανδρέας Δημητρίου, πρώην υπουργός Παιδείας, παραιτήθηκε υποχρεωτικά από τη θέση που κατείχε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως καθηγητής Ψυχολογίας, λόγω ασυμβίβαστου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, εντός των επόμενων ημερών, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αποταθεί στο γραφείο της Ε.Ε. στη Λευκωσία, ώστε να λάβει τις θέσεις της για το θέμα. Ο σχετικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει ασυμβίβαστα για τους ευρωβουλευτές και εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η τελική απόφαση.

Επομένως, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ καλείται να επιλέξει ανάμεσα στη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο ή στη θέση του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»