Ζητούν από τον Πρόεδρο τη συνένωσή τους Αγία Νάπα, Σωτήρα και Λιοπέτρι

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. που αφορά την συνένωση τους σε ένα Δήμο έστειλαν οι Δήμαρχοι Αγίας Νάπας και Σωτήρας, Γιάννης Καρούσος και Γιώργος Ττάκκας και ο Κοινοτάρχης Λιοπετρίου Κυριάκος Τρισόκκας
 
Στην επιστολή αναφέρονται οι «ομόφωνες αποφάσεις των τριών Συμβουλίων για συνένωση τους σε έναν Δήμο» και προστίθεται ότι «με τη συνένωση Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τουριστικός Δήμος της Κύπρου, με ενεργό πληθυσμό που θα ξεπερνά τις 5.,000 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Ο Δήμος αυτός θα συνδυάζει όλα τα οφέλη και πλεονεκτήματα του τουρισμού της Αγία Νάπας με τα πλεονεκτήματα της ενδοχώρας της Σωτήρας και του Λιοπετρίου, αλλά και του κοινού παραλιακού μετώπου που θα δημιουργηθεί, με δίκαιη τουριστική, οικονομική, κοινωνική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη», προστίθεται.
 
Στην επιστολή γίνεται λόγος για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σημειώνεται πως «η θέση μας είναι ότι στα πλαίσια της μεταρρύθμισης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη σοβαρά οι απόψεις των Συμβουλίων και εκεί όπου υπάρχει συναίνεση για συνενώσεις αυτές θα πρέπει να προωθούνται».
 
Η επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Εσωτερικών, τους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τους βουλευτές, τον Πρόεδρο της Ενωσης Δήμων και τον Πρόεδρο της Ενωσης Κοινοτήτων προστίθεται ότι «δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως με τη συνένωση των τριών θα δημιουργηθεί ένας Δήμος στον οποίο σε ολόκληρη την επικράτεια του αφενός, οι δημότες θα απολαμβάνουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και αφετέρου οι επισκέπτες πλειάδα υπηρεσιών, εμπειριών, σημείων αναφοράς και ειδικών ενδιαφερόντων τουρισμού ενώ οι επιχειρήσεις θα ευημερούν».
 
Ομόφωνα ο Δήμος Λακατάμιας
Τις εξελίξεις στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρία του και το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας, με τους παρευρισκόμενους να τάσσονται ομόφωνα υπέρ της μεταρρύθμισης, υπό την προϋπόθεση ότι οι νέες οντότητες, που θα δημιουργηθούν θα είναι λειτουργικές και  ισότιμες.
 
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λακατάμιας αναφέρει ότι όπως σχεδόν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι και το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμιας, πιστεύει ότι χρειαζόμαστε μια πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και ευέλικτη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Εκφράζει την ανησυχία του σε σχέση με την προοπτική ενός μητροπολιτικού Δήμου να είναι σε ανταγωνισμό με ένα μικρό Δήμο. 
 
«Η Λακατάμια είναι ένας από τους μεγαλύτερους Δήμους και θεωρούν ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να έχουν ισότιμη μεταχείριση και να έχουν τις υποδομές να διεκδικούν χορηγίες και κονδύλια  από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς όφελος των Δημοτών τους», προσθέτει.
 
Θεωρεί πως «η μεταρρύθμιση πρέπει να αγγίξει την ουσία και τα πραγματικά προβλήματα, όχι την επιφάνεια, ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τον θεσμό». Αναφέρει πως «η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, με διαφανείς διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης, με δυνατότητα διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και παραχώρηση περισσότερων εξουσιών από το κράτος, θα βοηθήσει ώστε οι Δήμοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»