Γιώργος Λιλλήκας: Είναι υποχρέωση του κράτους να πετύχει το ΓΕΣΥ

Είναι υποχρέωση του κράτους να πετύχει το ΓεΣΥ και είναι και δικαίωμα των ασθενών να έχουν ένα αποτελεσματικό, υγιές σύστημα υγείας δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) Σωτήρη Κούμα.
 
«Είναι γεγονός ότι μπήκαμε σε μια, θα έλεγα, λεπτομερή και σε βάθος συζήτηση των θεμάτων αλλά και άλυτων προβλημάτων. Όπως είναι γνωστό, η Συμμαχία Πολιτών έχει πρωτοστατήσει στο να μπει σε εφαρμογή έπειτα από τόσα χρόνια το ΓεΣΥ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να πετύχει το Σχέδιο Υγείας», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Με βάση τα όσα ακούσαμε αλλά και με τις δικές μας εκτιμήσεις, συνέχισε, είναι γεγονός ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στην εφαρμογή της αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.  
 
«Η μη αυτονόμηση ή η αποτελεσματική αυτονόμηση, διατηρεί πάρα πολλά μεγάλα ζητήματα ανοιχτά και όντως διαπιστώνουμε διαφυγή καλύτερα από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά και άλλα ζητήματα θα ζητήσουμε να τα συζητήσουμε σε λεπτομέρεια και με τον ΟΚΥπΥ αλλά ταυτόχρονα στη συνέχεια και με τον Υπουργό Υγείας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια του κύκλου επαφών που έχει η Συντεχνία με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να τα ενημερώσουν για την κατάσταση που βιώνουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, πλέον  σε περιβάλλον του Γενικού Συστήματος Υγείας.
 
Είπε ότι με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών είχαν ένα πολύ εποικοδομητικό διάλογο, όπου η ΠΑΣΥΚΙ έχει παραθέσει τα προβλήματα που υπάρχουν και στα πλαίσια της αυτονόμησης αλλά και στα πλαίσια του Συστήματος Υγείας.
 
«Θεωρούμε ότι έχουμε βρει ανταπόκριση. Κοινός στόχος είναι η επιτυχία του Γενικού Συστήματος Υγείας και για μας είναι απλό: βιώσιμα κρατικά νοσηλευτήρια διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να διεκδικούμε», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς