Ξεκινούν οι νομοθετικές πράξεις των κυρώσεων μετά την τυπική έγκριση

Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τη θέσπιση καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που ευθύνονται για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.
 
Επιπλέον ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «αυτό που αναμένω είναι την υιοθέτηση από πλευράς αρχηγών κρατών, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή, των υιοθετηθεισών κυρώσεων».
 
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή και οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται στην ατζέντα του. Ο Πρόεδρος αναφερόταν στην τυπική έγκριση που χρειάζεται και που θα εξασφαλιστεί, αφού η πολιτική απόφαση έχει ήδη ληφθεί.
 
Στο πλευρό της Κύπρου βρίσκονται, άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που επισκέφθηκε τη Κύπρο πριν από την Σύνοδο για συντονισμό, καθώς και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη Λευκωσία.
 
Μετά την τυπική έγκριση, διαδικαστικά, θα πρέπει να γίνει η νομοθετική πράξη (ώστε να θωρακιστούν τα μέτρα νομικά) και η Κυπριακή Δημοκρατία να δώσει τα ονόματα των προσώπων στα οποία θα επιβληθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε. Αυτό θα γίνει στην αρμόδια ομάδα εργασίας RELEX, χωρίς να χρειαστεί η λήψη οποιασδήποτε άλλης πολιτικής απόφασης.
 
Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο λήφθηκε η ακόλουθη απόφαση: "Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Κομισιόν να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό".
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα στοχευμένα μέτρα που αποφάσισαν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ