Κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η Κύπρος στην ισότητα των φύλων

Εξαιρετικά αργή συνεχίζει να είναι πρόοδος σε σχέση με την ισότητα των φύλων, στην ΕΕ, σύμφωνα με ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).
 
Συγκεκριμένα, η μέση βαθμολογία της ΕΕ για την ισότητα των φύλων έχει αυξηθεί μόνο κατά μια μονάδα σε 67,4 το 2018 σε σχέση με το 2017. Η Σουηδία συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ, με 83,6 μονάδες, ακολουθούμενη από τη Δανία με 77,5. Η Ελλάδα και η Ουγγαρία έχουν τις χειρότερες επιδόσεις με δείκτες κάτω του 52. Η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση είναι η Πορτογαλία, με αύξηση 3,9 μονάδων, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 3,1 μονάδες.
 
Αναλυτικά σε σχέση με την Κύπρο, η χώρα βαθμολογείται με 56,3 (και μέγιστο το 100) και κατατάσσεται στην 20η θέση στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία του είναι 11,1 μονάδες χαμηλότερη από τη μέση βαθμολογία της ΕΕ. Μεταξύ 2005 και 2017, η βαθμολογία της Κύπρου αυξήθηκε κατά 10,4 μονάδες (+ 1,2 μονάδες από το 2015). "Με ταχύτερη πρόοδο στην ισότητα των φύλων σε σχέση με άλλα κράτη μέλη, η Κύπρος βελτίωσε τη θέση της κατά οκτώ θέσεις", αναφέρει η έκθεση.
 
Οι υψηλότερες βαθμολογίες της Κύπρου ανήκουν στους τομείς της υγείας (88,4 μονάδες) και των χρημάτων (80,8 μονάδες), στους οποίους παρουσιάζει επίσης καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη (στην γενική κατάταξη είναι 13η και 14η αντίστοιχα). Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι πιο έντονες στον τομέα της εξουσίας (28,2 μονάδες και 24η θέση).
 
Η έκθεση αναφέρει ότι από το 2005, τα αποτελέσματα της Κύπρου έχουν βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Οι μεγαλύτερες βελτιώσεις αφορούν τους τομείς της γνώσης (+ 13,1 μονάδες) και της δύναμης (+ 11,8 μονάδες). Η Κύπρος σημείωσε βραδύτερη πρόοδο στους τομείς της υγείας (+ 2,6 μονάδες), του χρόνου (+ 3,6 μονάδες) και της εργασίας (+ 4,4 μονάδες).
 
Συνολικά στην ΕΕ, αναφέρει η έκθεση, ο χαμηλότερος τομέας βαθμολόγησης είναι η δύναμη, η οποία εξετάζει την ισότητα στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, είναι η και η περιοχή με τη μεγαλύτερη πρόοδο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, αν και σε λίγα μόνο κράτη μέλη. Η Γαλλία είναι η μόνη που έχει τουλάχιστον το 40% του κάθε φύλου στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.
 
Σημειώνεται τέλος ότι με 51,2 μονάδες, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων. Η βαθμολογία του έχει αυξηθεί μόνο κατά 4,4 μονάδες από το 2005 έως το 2017 (+ 1,2 μονάδες σε σύγκριση με το 2015). Παρά τη μικρή αυτή πρόοδο προς την ισότητα των φύλων, η βαθμολογία της Ελλάδας την κατατάσσει σε μία θέση χαμηλότερη από ό, τι το 2005.
 
Τα αποτελέσματα είναι τα υψηλότερα στους τομείς της υγείας (83,5 μονάδες) και τα χρήματα (71,4 μονάδες). Αντίθετα, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων είναι πιο έντονες στον τομέα της εξουσίας (24,3 μονάδες), παρόλο που η βαθμολογία στον τομέα αυτό βελτιώθηκε κατά 6,1 μονάδες από το 2005.
 
Επιπλέον, η βαθμολογία της Ελλάδας αυξήθηκε στον τομέα της γνώσης (+ 8,5 μονάδες), ενώ μειώθηκε περισσότερο στον τομέα του χρόνου (- 1,5 μονάδες).
 
"Μεταξύ 2005 και 2017, η Ελλάδα βελτίωσε το σχετικό δείκτη, αλλά είχε πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από το μ.ο. της ΕΕ σε όλη την περίοδο. Η Ελλάδα έχει προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ισότητας των φύλων με χαμηλότερο ρυθμό από ό, τι η  ΕΕ, γεγονός που σημαίνει ότι το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου", καταλήγει η έκθεση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»