Παράλληλες μάχες σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες για Αμμόχωστο και ΑΟΖ

Εξελίξεις σε δύο επίπεδα αναμένεται να φέρει η σημερινή μέρα, τόσο αναφορικά με τις απειλές εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όσο και για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, αντίστοιχα.
 
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας σε κλειστή συνεδρία, αναμένεται να εξετάσει την προσφυγή της Κύπρου για επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων αναφορικά με την Αμμόχωστο, ενώ την ίδια ώρα το Κολέγιο των Επιτρόπων που συνέρχεται στις Βρυξέλλες θα εξετάσει εκτός από τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, την επέμβαση στη Β. Συρία αλλά και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ, σύμφωνα με την επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν.
 
Σε σχέση με τη συζήτηση σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, μετά την προσφυγή της Κύπρου για τις τουρκικές απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, η Λευκωσία αναμένει ότι θα γίνει μια δήλωση από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, με την οποία θα επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.
 
Διπλωματική πηγή εκτιμά ότι μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ο Νοτιοαφρικανός προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα προβεί σε δήλωση εκ μέρους των μελών του Συμβουλίου, η οποία θα επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα του σώματος. Σημειώνεται ότι για τη δήλωση απαιτείται ομοφωνία.
 
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα εξετάσει μεταξύ άλλων τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Συγκεκριμένα η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Μογκερίνι θα ενημερώσει το Κολέγιο για τις τρέχουσες εξελίξεις στις σχέσεις με την Τουρκία και συγκεκριμένα σε σχέση με τις συνεχιζόμενες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας ανοικτά των ακτών της Κύπρου.
 
Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο πλέον είναι ότι όσες και αν είναι οι κυρώσεις οι ρητορικές καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, η Τουρκία προχωρά κανονικά με τις έκνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Η Τουρκία παραμένει ένα κράτος ταραξίας στην περιοχή αφού την ίδια ώρα που εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται να εισβάλει και στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε και χθες πως οι ενέργειες περιορίζονται σε τρία επίπεδα, το πολιτικό, το νομικό και το διπλωματικό, με τη στρατιωτική επιλογή να είναι εκτός του κάδρου.
 
Το πλάνο που ετοιμάστηκε για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, βασίστηκε στα διαθέσιμα μέτρα που υπάρχουν για υλοποίησή του, ενώ οι δηλώσεις υποστήριξης που έγιναν τις τελευταίες ημέρες εκλαμβάνονται από τη Λευκωσία ως πολύ θετικές όχι όμως ικανές να συμμορφώσουν την Άγκυρα και να ανατρέψουν την κατάσταση.
 
Στόχος σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή είναι αυτές οι δηλώσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες ειδικά από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.
 
Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναφορικά με τη γεώτρηση στο οικόπεδο επτά από το Yavuz, αυτή τη φορά η Τουρκία περιορίστηκε στη συνεργασία μόνο με τουρκικές εταιρίες. Παράλληλα, συνεχίζεται η συγκέντρωση πληροφοριών με στόχο την πλήρη αποτύπωση της εικόνας όσο αφορά στο τι επιχειρεί να πράξει και με ποιους η Τουρκία.
 
Σε διπλωματικό επίπεδο η Λευκωσία προετοιμάζεται και για τις σημαντικές αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Βασικός στόχος παραμένει να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις του Συμβουλίου
 
Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, και μέρος εκείνων των αποφάσεων είναι η συνεχής παρακολούθηση του θέματος, η εποπτεία τρόπον τινά, προκειμένου να επανέλθει εάν χρειαστεί.
 
Σε αυτό το πλαίσιο είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Συμβουλίου για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση υπό το φως των νέων προκλήσεων.
 
Στις 17 με 18 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση επέμβασης με γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προηγηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
 
Στο μεταξύ στην έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται από χθες, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου με σκοπό να πραγματοποιήσει επαφές με Ευρωπαίους Αξιωματούχους και Ευρωβουλευτές να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την τουρκική δραστηριότητα εντός κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και να συμβάλει στο "να παραμείνει κλειστό και να αποσυρθεί το θέμα του απευθείας εμπορίου", όπως ανακοινώθηκε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα ενημερώσει αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και με αξιωματούχους του Ευρωκοινοβουλίου, τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν το κυπριακό, αλλά και την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της χώρας", ενώ μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Τζόζεφ Ντολ, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Γενικό Γραμματέα, Αντονιο Λόπεζ Ιστουρίθ Γουάιτ.
 

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ο ποίος θα έχει σήμερα σημαντικές συναντήσεις με σειρά πολιτικών ομάδων, δύο Ευρωπαίους Επιτρόπους, τον Χρίστο Στυλιανίδα και την ύπατη εκρπόσωπο της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνη.

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 τοπική ώρα. Νωρίτερα στις 12:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση και με τον Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη.

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ