Χτυπά κόκκινο ο υδράργυρος στην ΑΟΖ-Προϊδεάζουν για χειρότερα οι Τούρκοι

Αν είναι κάτι που απέδειξαν οι Τούρκοι τους τελευταίους μήνες, είναι πως ό,τι πουν το κάνουν. Δεν προβαίνουν σε κενού περιεχομένου εξαγγελίες, απλώς για να ικανοποιήσουν το εσωτερικό τους ακροατήριο. Η τακτική «προαναγγέλλω και ακολούθως πράττω» αποτελεί χαρακτηριστικό των μεγάλων δυνάμεων, που δεν έχουν λόγο να κρύβουν προθέσεις από τη στιγμή που οι υπόλοιποι απλώς ακολουθούν και μοιάζουν ανήμποροι να αντιδράσουν και ως τέτοια επιθυμεί να παρουσιάζεται η Τουρκία.
 
Τη Δευτέρα το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz αναμένεται να ξεκινήσει τη γεώτρηση του εντός αδειοδοτημένου οικοπέδου της ΑΟΖ με τη Λευκωσία να παρακολουθεί, χωρίς επί της ουσίας να μπορεί να αντιδράσει. Όλες οι ελπίδες για αντίδραση επενδύονται στα όσα ενδεχομένως να αποφασισθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα μέσα του μήνα, όπου αναμένεται να ζητηθούν ισχυρότερα μέτρα και κυρώσεις, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
 
Τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μπορεί προ ημερών η αποχώρηση του Yavuz από την Καρπασία να επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ανάγκασε τους Τούρκους να φύγουν άπραγοι, οι τελευταίες εξελίξεις όμως αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Ότι, δηλαδή, οι Τούρκοι δεν τα βάζουν κάτω και είναι αποφασισμένοι να τεντώσουν το σχοινί όσο πάει, δοκιμάζοντας την υπομονή της Κυπριακής Δημοκρατίας που στο κάτω κάτω και να εξαντληθεί δεν μπορεί να αλλάξει και πολλά πράγματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργανώνεται η ευρωπαϊκή αντεπίθεση της Κυβέρνησης στις νέες προκλήσεις

Έρχονται τα χειρότερα
Σε αυτό το πλαίσιο οι χθεσινές δηλώσεις του Κουντρέτ Οζερσάι, ότι δηλαδή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν κι άλλες εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου, αντιμετωπίζονται από τη Λευκωσία με τη δέουσα προσοχή.
 
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο «υπουργός οικονομίας και ενέργειας», Χασάν Τατσόι ανέφερε ότι με τις απειλές της «ε/κ διοίκησης», όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, για νέα εντάλματα σύλληψης για το προσωπικό του Yavuz, οι Ε/κ «έχουν ξεπεράσει τα όρια και οι απειλές τους είναι κενού περιεχομένου. Το Yavuz θα συνεχίσει τις εργασίες του».
 
Όπως ισχυρίστηκε, το Yavuz ενεργεί σε υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι Τουρκία και ψευδοκράτος υπογράμμιζαν ότι στην ανατολική Μεσόγειο, την μπλε πατρίδα «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα υφιστάμενα δικαιώματά μας. Και λέγοντας αυτό πάντοτε κάναμε έκκληση για μια συμφωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για απειλές της ΚΔ «κενού περιεχομένου» κάνουν λόγο στα κατεχόμενα

Ποια θα είναι αυτή η κίνηση
Μεγάλο ερώτημα αποτελεί ποια θα είναι τελικά αυτή η ενέργεια της Τουρκίας που θα φέρει νέες εκπλήξεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, η επόμενη κίνηση των γεωτρύπανων της Τουρκίας θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
 
Αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη της γεώτρησης του Fatih ανοιχτά της Πάφου, αφού η επόμενη κίνηση αναμένεται να γίνει από αυτό το γεωτρύπανο σε μια περιοχή που επίσης θα βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και εντός αδειδοτημένου οικοπέδου.
 
Ειδικότερα, η νέα γεώτρηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από την Τουρκία, προγραμματίζεται στα ανατολικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, που σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα ανήκουν στην «ΑΟΖ» του ψευδοκράτους. Πρόκειται για περιοχές εντός των οικοπέδων 1,2,3,8,9,12 και 13 της ΑΟΖ.

 
 
Η κάλυψη των τουρκικών μέσων

Ενδιαφέρον προκαλεί, πάντως, και η κάλυψη των πειρατικών ενεργειών της Άγκυρας από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Πέραν από την προβολή των δηλώσεων και των αναρτήσεων των Τούρκων αξιωματούχων για την εισβολή του Yavuz στην ΑΟΖ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν και πολύ.

 
Οι ελάχιστες αναφορές που υπήρξαν αναλώνονταν κυρίως σε ειρωνικά σχόλια για το γεγονός πως τα ελληνοκυπριακά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Yavuz προς την κυπριακή ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία