A.Πενταράς: Η αντίδραση σε αυτή την πρόκληση, πρέπει να είναι ακόμα πιο έντονη

Την απύθμενη πρόκληση της Τουρκίας, να εισβάλει με το γεωτρύπανο Yavuz, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο οικόπεδο «7», της κοινοπραξίας ENI-TOTAL, σχολίασε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδρέας Πενταράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Η τρύπια ευρωπαϊκή ομπρέλα απέναντι στην τουρκική πειρατεία

Ο κ. Πενταράς μιλώντας στον «Alpha», ανέφερε ότι η κίνηση των Τούρκων, ήταν αναμενόμενη, αφού γνωρίζουν πως η Κύπρος δεν έχει ισχύ σε θάλασσα και αέρα για να αναχαιτίσει τις οποιεσδήποτε κινήσεις της.
 
«Μπορεί να μην γνωρίζαμε ότι θα γινόταν στο οικόπεδο «7», αλλά το είχε ανακοινώσει ο Τσαβούσογλου, ότι θα προέβαιναν σε μια τέτοια κίνηση», τόνισε ο κ. Πενταράς.
 
Όπως εξήγησε, «η Τουρκία από το 2008 έχει χαράξει κατά παράνομο τρόπο δική της υφαλοκρηπίδα πάιρνοντας παράνομα μέρη των τεμαχίων 4,5,6,7 και 1».
 
Όπως προέβλεψε, η Τουρκία θα τρυπήσει σε σημείο που θεωρεί ότι είναι δικό της οικόπεδο.
 
«Θα γίνει αυτό που είχε πει ο Τσαβούσογλου ότι θα γίνει, ότι θα χαιρετιόμαστε από τις πλατφόρμες. Δεν νομίζω όμως να γίνει κάποιο θερμό επεισόδιο, ανάμεσα στις πλατφόρμες» σημείωσε ο κ. Πενταράς.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι απειλούν έμμεσα ή άμεσα την Κύπρο με ένα νέο 1974, ο κ. Πενταράς, ανέφερε ότι «η Τουρκία στο έδαφος, πέτυχε τους στόχους της το 1974. Δεν έχει άλλους στόχους, πέρα από την Αμμόχωστο, η οποία είναι περιφραγμένη πόλη».
 
Σε ότι αφορά τις απειλές του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όπως εξήγησε είναι για τη θάλασσα και τον αέρα. «Ξέρει η
Τουρκία ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις και γι’ αυτό κάνει όσα κάνει. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και στο Καστελόριζο; Επειδή ξέρει ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει. Δεν κάνει κινήσεις αν δεν είναι σίγουρη η Τουρκία».
 

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση, να προβεί σε πιο έντονη αντίδραση, για την εισβολή του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού η διαφορά σε αυτή την περίπτωση από τη γεώτρηση του Fatih, έγκειται στο γεγονός πως το οικόπεδο «7», είναι κατοχυρωμένο της υφαλοκρηπίδας της ΚΔ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»