Εισέβαλε στην ΑΟΖ το Yavuz-Άνευ προηγουμένου πρόκληση της Άγκυρας

Από τις έξι και σαράντα πέντε το απόγευμα το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για πρώτη φορά από την ημέρα των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τουρκικό γεωτρύπανο εισέρχεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου με στόχο να πραγματοποιήσει γεώτρηση.
 
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που βρίσκονται ενώπιον των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους, τις επόμενες ώρες το τουρκικό γεωτρύπανο θα ρίξει άγκυρα εντός του οικοπέδου επτά της ΑΟΖ, για να πραγματοποιήσει έρευνα σε στόχο που καταγράφηκε πριν από μερικούς μήνες από τις παράνομες έρευνες που πραγματοποίησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
 
Το Yavuz, αφού έπλευσε δυτικά του οικοπέδου 1 της ΑΟΖ εισήλθε εντός του οικοπέδου έπτά στο οποίο θα παραμείνει σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.
 
Με αυτή την κίνηση, η τουρκική προκλητικότητα ξεπερνά κάθε προηγούμενο και πλέον όχι μόνο αμφισβητείται ανοιχτά η ιδιοκτησία των θαλάσσιων οικοπέδων, όπως συμφωνήθηκε με διακρατικές και άλλες συμφωνίες με τα γειτονικά κράτη, αλλά διεκδικείται ανοιχτά ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα.
 
Η Λευκωσία, παρακολουθεί την διέλευση του Yavuz χωρίς μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.
 
Στον στόχο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση, δόθηκε η ονομασία Guzelyurt-1 (σ.σ. ονομασία που έδωσαν οι Τούρκοι στην Μόρφου) και για την πραγματοποίηση της θα συνδράμει το βοηθητικό σκάφος Orhan Bay που συνοδεύει το γεωτρύπανο.
 
Την είδηση της έλευσης του Yavuz, δημοσίευσε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος έγραψε πως το Yavuz είναι μια νέα αποστολή. «Δεν θα σταματήσουμε να διαθέτουμε τον υπόγειο πλούτο μας στο έθνος μας», πρόσθεσε στην ανάρτηση που συνοδεύεται από μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν το Yavuz να συνοδεύεται από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.\

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα-Δέσμευσε περιοχή του «επτά» για το Yavuz

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές