Δεν βιάζεται να λάβει τελικές αποφάσεις ο Γκουτέρες

Αφού άκουσε από πρώτο χέρι όσα είχαν να του πουν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, πλέον ο Αντόνιο Γκουτέρες κρατά στα χέρια του το κλειδί που ενδεχομένως να ξεκλειδώσει το επόμενο στάδιο της υπό εκκόλαψη προσπάθειας, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Κανένας ωστόσο, δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά ποια θα είναι η τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αφού ακόμα και οι ίδιοι, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, δεν έχουν σαφή εικόνα, μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις τους με τον κ. Γκουτέρες για τις προθέσεις τους.
 
Ειδικά, από τη στιγμή που στις δύο πλευρές επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις, ως προς το ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
 
Οι επιλογές που έχει ενώπιον του ο Αντόνιο Γκουτέρες, είναι, (α) η σύγκλιση τριμερούς στην οποία θα συναντήσει τους δύο ηγέτες, (β) η σύγκληση άτυπης πενταμερούς με τη συμμετοχή Ελλάδας και Τουρκίας, (γ) αλλά και η νέα κάθοδος της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο με στόχο την τελική συμφωνία επί των όρων αναφοράς.
 
Η γενεσιουργός αιτία του διλήμματος του Γενικού Γραμματέα δεν προϋπήρχε της μετάβασης των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, αλλά δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση του με Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και τις παρασκηνιακές επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, δια του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έχει ξεκαθαρίσει, ακόμα και στο τετ-α-τετ του στους διαδρόμους των Ηνωμένων Εθνών με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πως η Άγκυρα επιθυμεί να πάει απευθείας σε πενταμερή, όπου θα καταγραφούν οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων, επί όλων των ζητημάτων.
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παραμένει σταθερός στη θέση πως θα πρέπει αρχικά να συγκληθεί μια τριμερής στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο ηγέτες και αφού υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τότε να συγκληθεί η πενταμερής.
 
Βέβαια πέραν από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Αντόνιο Γκουτέρες για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είναι ξεκάθαρο πλέον πως υπάρχει διάσταση απόψεων και ρήξη ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Από την μία, ο Μουσταφά Ακιντζί εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια εντυπώσεων, επιμένοντας στην πολιτική ισότητα, ότι δηλαδή η ε/κ πλευρά εδώ και δύο χρόνια έχει μια «θολή στάση», ιδιαίτερα για τα συγκεκριμένα θέματα. Ακόμα και χθες επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη, ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε πως η πολιτική ισότητα έχει γίνει στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την λύση.
 
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πως οι θέσεις του Μουσταφά Ακιντζί επί του συγκεκριμένου ζητήματος, είναι εντελώς αδικαιολόγητες και ανεφάρμοστες, αφού επί της ουσίας οι Τουρκοκύπριοι αυτό που ζητούν με τη θετική τους ψήφο θα προκαλέσει πολιτική ανισότητα, θέση που μετέφερε και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Έχοντας ενώπιον του όλα αυτά τα δεδομένα, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενδεχομένως να μην βιαστεί να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος διεμήνυσε σε όλους τους εμπλεκόμενους, πως επιθυμεί τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό να είναι καλά προετοιμασμένα και να έχουν πιθανότητες επιτυχίας και να μην βρεθεί ενώπιον ενός νέου ναυαγίου, όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά.
 
Για αυτόν τον λόγο ενδεχομένως να προτιμήσει να αναθέσει στην Τζέιν Χολ Λουτ μια νέα αποστολή για την Κύπρο, για ένα νέο κύκλο επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη για μια τελική συμφωνία επί των όρων αναφοράς
 
Μια συμφωνία που επί της ουσίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υφίσταται από τις εννέα Αυγούστου, όταν συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί. «Επιβεβαιώθηκαν κατά την πρώτη μέρα άφιξης της κα. Λουτ, την οποίαν είχαμε ενημερώσει για τις συγκλίσεις που είχαμε πετύχει και η οποία ετοίμασε μια σύντομη κατά τη δική μας επιθυμία δήλωση. Πέραν τούτου, αν κάποιοι υπαναχωρούν, αν κάποιοι θέλουν να τεθούν προαποφασισμένες θέσεις, λυπούμαι πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να συμβαδίσω», είπε με νόημα χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ