Συγχαρητήρια μηνύματα από ξένους ηγέτες στον Πρόεδρο για την επέτειο της Ανεξαρτησίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έλαβε δεκάδες συγχαρητήρια μηνύματα από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων στα οποία εκφράζονται θερμές ευχές για ένα ευήμερο μέλλον του κυπριακού λαού.
 
Ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που απέστειλαν συγχαρητήρια μηνύματα είναι ο Πρόεδρος της Γερμανίας, ο Πρόεδρος της Ιταλίας, ο Βασιλιάς της Σουηδίας, ο Πρόεδρος της Πολωνίας, η Πρόεδρος της Εσθονίας, ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, ο Πρόεδρος της Κροατίας, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, ο Σουλτάνος του Ομάν, η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, ο Πρόεδρος της Ελβετίας, ο Πρόεδρος του Νεπάλ, και δεκάδες άλλοι ηγέτες.
 
Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι  «εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στέλνω τα θερμότερα συγχαρητήρια μου για την 1η Οκτωβρίου στον λαό της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς εορτάζετε την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας του κράτους σας».
 
«Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ισχυρότερες από ποτέ και συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, περιλαμβανομένης της Ενέργειας, της αντιτρομοκρατίας, της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας», πρόσθεσε.
 
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στις προσπάθειες της να επανενώσει το νησί σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του λαού της Κύπρου ώστε να απολαμβάνουν διαρκή ειρήνη. Εύχομαι σε όλους τους Κύπριους ένα ευήμερο έτος», κατέληξε το μήνυμα.
 
Ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, ανέφερε ότι «εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εμού δεχθείτε τα συγχαρητήρια μας με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
«Η Ρωσία και η Κύπρος συνδέονται με φιλικούς δεσμούς και συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, όπως και η εφαρμογή των κοινών μας έργων στον τομέα της βιομηχανίας, των υποδομών, της επιστήμης, του πολιτισμού και άλλων, είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών.
Εύχομαι σε εσάς κ. Πρόεδρε, καλή υγεία, ευτυχία και επιτυχία στα υπεύθυνα καθήκοντα σας, και ευημερία στον λαό της Κύπρου», σημείωσε.
 
Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι «με την ευκαιρία της 59ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακαλώ δεχθείτε εκ μέρους του ελληνικού λαού και εμού προσωπικώς, θερμότατες ευχές για ελευθερία, ασφάλεια, πρόοδο και ευημερία του Κυπριακού Ελληνισμού και όλων των Κυπρίων».
 
«Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής προκειμένου να εκφράσω, εν μέσω μάλιστα της τρέχουσας κρίσιμης συγκυρίας που αφορά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επανένωση της Μεγαλονήσου. Επανένωση, που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο μιας δίκαιης και κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής, αλλά και βιώσιμης και λειτουργικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και σε πλήρη αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Αναγκαίοι όροι προς τούτο βεβαίως είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων», πρόσθεσε.
 
«Δυστυχώς, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει επιπρόσθετα τη συνεχιζόμενη, ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας της και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στις θαλάσσιες ζώνες της, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Απέναντι σε αυτές τις παράνομες ενέργειες, οι οποίες στρέφονται τόσο κατά της διεθνούς νομιμότητας όσο και κατά της ευρωπαϊκής νομιμότητας – άρα και κατά των ευρωπαϊκών αρχών και πολιτικών – Κύπρος και Ελλάδα προτάσσουμε, από κοινού, όλα τα νόμιμα ευρωπαϊκά και διεθνή ειρηνικά μέσα», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
 
«Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω εκ νέου ότι όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του Έθνους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας  με ομοψυχία, επιμονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ