Περιμένει να ακούσει τον Ακιντζί για να ανάψει το πράσινο φως για τριμερή ο Γ.Γ.

Άνοιξε τα χαρτιά του ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τώρα ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει από τον Μουσταφά Ακιντζί να πράξει το ίδιο, κατά τη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον κ. Γκουτέρες ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για συμφωνία στους όρους αναφοράς, στη βάση της συναντίληψης που υπήρξε πριν από την τουρκική εμπλοκή ότι αυτοί θα συναποτελούνται από την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί πριν το Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των έξι σημείων του.
 
Όπως ανέφερε και δημόσια ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε στον Γ.Γ. ότι είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να συναντηθούν σε μία τριμερή, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας ή τουλάχιστον να επαναληφθεί η συναντίληψη της 9ης Αυγούστου και στις πρώτες ώρες της άφιξης της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο.
 
Εάν υπάρξει κατάληξη κατά την τριμερή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, μπορεί να συγκληθεί και μία άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνήσουν στο αντικείμενο των συζητήσεων, όπως λέει και ο κ. Τσαβούσογλου.
 
Εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση η τουρκική πλευρά. Είναι γνωστόν πως η Άγκυρα ευνοεί την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς για να υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να κλειδώσει στο πλαίσιο της τριμερούς.
 
Γι’ αυτό και ο Γ.Γ. θα πρέπει πρώτα να ακούσει τι έχει να πει ο Μουσταφά Ακιντζί και μετά να σφραγίσει την πραγματοποίηση τριμερούς τον Οκτώβριο.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αρχικά είχε συμφωνήσει και στο πλαίσιο των όρων αναφοράς, όπως τους περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο όταν η κ. Λουτ τους κατέγραψε στο χαρτί, επανήλθε με νέες απαιτήσεις, κατόπιν οδηγιών της Άγκυρας. Θα πρέπει, συνεπώς, να ξεκαθαρίσει εάν εμμένει στην τουρκική αξίωση για συμπερίληψη στο πλαίσιο που θα επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών στοιχείων της διαπραγμάτευσης, ενώ γνωρίζει πως η ελληνική πλευρά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 
Αυτό που διαμηνύει ο Γ.Γ. σε όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό είναι πως δεν επιθυμεί επανάληψη του Κραν Μοντανά, δηλαδή να συνδέσει το όνομά του με άλλη μία αποτυχία στο Κυπριακό, λόγω κακής προετοιμασίας και έλλειψης εκ των προτέρων συνεννόησης. Ως εκ τούτου, αναμένει πως εάν επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα υπάρξει η ορθή προπαρασκευή και επαρκείς ενδείξεις ότι ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός, ώστε να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.
 
Εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν καν ποιο θα είναι το αντικείμενο και ο στόχος της τριμερούς και τι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν στην άτυπη πενταμερή, καθίσταται ξεκάθαρο πως αυτή θα είναι μια κάκιστη αρχή για το αποτέλεσμα που αναζητεί ο Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε κατανόηση πως η άτυπη πενταμερής θα γίνει σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά κατά τη στιχομυθία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος Υπουργός απάντησε στον Κύπριο ομόλογό του, όταν τον ρώτησε γιατί χρειάζεται άτυπη πολυμερής πριν από τους όρους αναφοράς ότι «πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευτούμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν.Αναστασιάδης:Tην επόμενη εβδομάδα η προσφυγή στο Σ.Α. για το Βαρώσι
 
Μιλώντας αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ήταν ενδιαφέρουσα και άκρως σημαντική. Ανέφερε πως εξέφρασε στον κ. Γκουτέρες την ετοιμότητα, αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο αφενός για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με βάση τη συναντίληψη που επικράτησε στις 9 Αυγούστου κατά τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και αφετέρου σε έναν ουσιαστικό, δημιουργικό διάλογο, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση, στη βάση των όρων αναφοράς, που να επιτρέπει την αποδοχή της και από τις δύο κοινότητες.
 
Σημείωσε ότι εκείνο που επιδιώκουμε και που ο ίδιος έχει καταστήσει σαφές στον ΓΓ είναι η  επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους και συνεπώς τη βιωσιμότητα.
 
Είπε πως ο ΓΓ φαίνεται αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά, και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τουλάχιστον από τη συνάντησή τους φαίνεται, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των επαφών που θα έχει με τον κ. Ακιντζί, ότι θα συγκαλέσει εντός Οκτωβρίου τριμερή συνάντηση, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς. "Το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση είναι επίσης κάτι που θεωρεί ότι θα συνέβαλλε στο να οδηγηθούμε σε μια καλά προετοιμασμένη, όπως ο ίδιος είπε, επανέναρξη του διαλόγου, ώστε να έχει αποτελέσματα», ανέφερε ο Πρόεδρος.
 
Είπε πως είχε την ευκαιρία να εκθέσει στον ΓΓ του ΟΗΕ τα όσα λαμβάνουν χώρα με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα περί απειλής εποικισμού της Αμμοχώστου δια δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Επίσης τις παραβιάσεις που παρουσιάζονται και καταγράφονται στη νεκρή ζώνη από τις τουρκικές δυνάμεις.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »