Σε τροχιά Τριμερούς το Κυπριακό μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες

Σε τροχιά Τριμερούς παραμένει το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νίκος Αναστασιάδης εξέθεσε τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα του για συμμετοχή σε μια Τριμερή συνάντηση στην παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος δήλωσε πως ήταν μία ιδιαίτερα δημιουργική συνάντηση. «Εξέθεσα στον Γ.Γ. τις δικές μας θέσεις, ότι είμαστε έτοιμοι, δηλαδή, για μία συμφωνία των όρων αναφοράς, προκειμένου να επιτραπεί η επανέναρξη του διαλόγου με τα τρία συστατικά, που είναι η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί μέχρι το Κραν Μοντανά και βεβαίως το πλαίσιο του Γ.Γ., όπως έχει παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου», είπε.
 
«Αυτό που του έχω πει», πρόσθεσε, «είναι ότι είμαι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να συναντηθούμε σε μία τριμερή, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος συμφωνίας ή τουλάχιστον να επιτευχθεί η συναντίληψη, που επιτεύχθηκε στις 9 Αυγούστου και τις πρώτες ώρες της άφιξης της κ. Λουτ στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σωστή προετοιμασία για το Κυπριακό ζητά ο Γενικός Γραμματέας
 
Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ετοιμότητα του Γ.Γ. να συνεργαστεί με τα μέρη και φαίνεται το ενδεχόμενο της τριμερούς να είναι ορατό, ως επίσης, ενδεχόμενα, εάν υπάρξει κατάληξη μετά την τριμερή, να πραγματοποιηθεί και μία άτυπη πενταμερής, προκειμένου και οι εμπλεκόμενες πλευρές, που αφορούν τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, να συμφωνήσουν στο αντικείμενο, όπως λέει και ο κ. Τσαβούσογλου, των συζητήσεων, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Η δική μας πλευρά είναι απόλυτα ξεκάθαρη», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όσον αφορά στην ημερομηνία της τριμερούς, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Γ.Γ., ενδεχομένως εντός Οκτωβρίου, είτε στη Νέα Υόρκη είτε κάπου αλλού. 

 
Η συνάντηση Αναστασιάδη-Γκουτέρες έλαβε χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Ο Γενικός Γραμματέας, αφού άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένει να ακούσει τη Δευτέρα και τον Μουσταφά Ακιντζί και ακολούθως θα κρίνει αν οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών δικαιολογούν να ανάψει το πράσινο φως για το επόμενο στάδιο, για κατάληξη στους όρους αναφοράς, στο πλαίσιο μιας τριμερούς. 
 
Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.  Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο στο οίκημα της Αρχιεπισκοπής.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του