Η Βουλή διακηρύττει εκ νέου τη δέσμευσή της να εργαστεί για λύση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διακηρύττει για ακόμα μια χρονιά τη δέσμευσή της να εργαστεί ακούραστα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Συλλούρης σε αναφορά στην Ολομέλεια με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι γιορτάζουμε την ερχόμενη Τρίτη 59 χρόνια ανεξαρτησίας και 59 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
"Από τη μια νοιώθουμε εθνική υπερηφάνεια για τους ήρωες και όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά του αποικιοκρατικού ζυγού με αποκορύφωμα τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, στους οποίους αποτίουμε φόρο τιμής και τιμούμε παράλληλα όλους όσοι αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.  Από την άλλη, η πίκρα για τις συνεχιζόμενες δοκιμασίες της πατρίδας μας, από το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της κατοχικής δύναμης, σκιάζουν τους εορτασμούς για την κυπριακή ανεξαρτησία", ανέφερε.
 
Η Βουλή, πρόσθεσε, διακηρύττει την δέσμευσή της να εργαστεί για λύση που θα βασίζεται στις αρχές και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα εφαρμόζει τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
 
Μετά την αναφορά, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν για τη δημιουργία και υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ημέρα Μνήμης και Τιμής
Εξάλλου ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως από το 2003 η κυπριακή πολιτεία καθιέρωσε με νόμο τη 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής βαρβαρότητας και του εθνικού ξεκαθαρίσματος από πλευράς των νεοτούρκων, είναι μια από τις πιο τραγικές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς έδωσε οικτρό τέλος στη μακραίωνη ιστορία του σπουδαίου ελληνικού πολιτισμού που ανθούσε στην Μικρά Ασία από τον 9ο π.Χ. αιώνα.
 
"Αποκορύφωμα της καταστροφής η πυρπόληση της Σμύρνης. Πάνω από 600.000 ήταν οι νεκροί και πάνω από 1.500.000 οι Έλληνες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Κάποιοι κατέφθασαν και στον τότε αγγλοκρατούμενο τόπο μας, όπου η κυπριακή γη τους υποδέχτηκε με πολλή αγάπη. Χρέος μας σήμερα να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη, για να μην ξαναζήσουμε ποτέ μια τέτοια τραγωδία", κατέληξε ο κ. Συλλούρης.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από το Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ