Πώς διάβασαν τα κόμματα την ομιλία Αναστασιάδη στον ΟΗΕ

Την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχολιάζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα.
 
Οι πολιτικές δυνάμεις εντοπίζουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία στις αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη προς τη διεθνή κοινότητα, ενώ προβαίνουν και σε υποδείξεις στον Πρόεδρο αναφορικά με την αυριανή συνάντησή του με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και την ευρύτερη στάση του στο Κυπριακό.
 
ΔΗΣΥ
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και από το βήμα των ΗΕ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έθεσε ενώπιον του Σώματος την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στην ΑΟΖ όσο και στα Βαρώσια. Παράλληλα επανέλαβε τη βούλησή και την πλήρη του αφοσίωση στην προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, οι οποίες όπως τόνισε, σκοπός είναι να οδηγήσουν σε μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.
 
«Ευχή μας είναι και με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ των ΗΕ τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ν’ ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη του διαλόγου», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
ΑΚΕΛ
«Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό είχε, αναμφίβολα, τη σημασία της. Αυτό όμως, που θα κρίνει την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και το μέλλον της προσπάθειας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων είναι η συνέχεια και η συνέπεια που πρέπει να επιδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχής γενομένης από τη συνάντηση του με το ΓΓ του ΟΗΕ. Ευχή και ελπίδα μας είναι ο Πρόεδρος να εφαρμόσει στην πράξη όσα ανέφερε στην ομιλία του», αναφέρει η ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.
 
Στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο συγκεκριμένα, σημείωσε το κόμμα.  «Εκεί, ο Πρόεδρος θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ξεκαθαρίσει ότι δεσμεύεται από τη σχετική σύγκλιση για την αποτελεσματική συμμετοχή και τη θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντίστοιχα βέβαια, και ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να επανέλθει στη σχετική σύγκλιση που προνοεί ότι, αναφορικά με τα όργανα χαμηλής πολιτικής, θα υπάρχει θετική ψήφος μόνο σε ορισμένα από αυτά και όχι σε όλα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
ΔΗΚΟ
«Οι επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, για τις τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικά την τουρκική επιθετικότητα και οι απαντήσεις, που έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο στα θέματα των Εγγυήσεων και της λεγόμενης πολιτικής ισότητας, κινούνται στο σωστό πλαίσιο, των προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν, για να υπάρξει πιθανότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

«Ωστόσο, η δημόσια και επίσημη αποδοχή, του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014, των λεγομένων «συγκλίσεων» και του πλαισίου Γκουτέρεζ της 30ης Ιουνίου 2017, ως περιεχόμενο των όρων αναφοράς, δηλαδή ως τη βάση λύσης του κυπριακού, οδηγεί σε κακή λύση, λύση συνομοσπονδίας, που είναι ο πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής», τονίζει.

Ορθώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Όμως, επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί λύση του κυπριακού, η οποία:
  • Αμφισβητεί τη μία κυριαρχία και οδηγεί σε παρθενογένεση, άρα κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Υιοθετεί αμφιλεγόμενες τουλάχιστον, λεγόμενες «συγκλίσεις», που προωθούν το διαχωρισμό.
  • Θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής προεδρία και τα τ/κ βέτο.
  • Προσφέρει στον παράνομο χρήστη υπερέχουσα θέση σε σχέση με το νόμιμο ιδιοκτήτη των κατεχομένων περιουσιών.
  • Δεν διασφαλίζει κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
 «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν αποδέχεται τα πιο πάνω ως βάση διαπραγμάτευσης, πόσο μάλλον ως βάση λύσης του κυπριακού», προστίθεται.
 
«Προειδοποιούμε, ότι τυχόν αποδοχή των πιο πάνω παραμέτρων ως περιεχόμενο των όρων αναφοράς, θα διασφαλίσει στην Τουρκία πολλά κέρδη, προτού διεξαχθεί καν διαπραγμάτευση. Δυστυχώς, το κυπριακό αντιμετωπίζει επικίνδυνα αδιέξοδα», αναφέρεται περαιτέρω.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας πως επιβάλλεται, η εφαρμογή πολιτικής, η οποία:
  • Θα προτάσσει την απόλυτη συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ευρωπαϊκό δίκαιο.
  • Θα διασφαλίζει την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 «Η διαιώνιση της πολιτικής, που αφελώς εναποθέτει ελπίδες σε δήθεν «καλή θέληση» της Τουρκίας, οδηγεί στην αποδοχή των τουρκικών επιδιώξεων».
 
ΕΔΕΚ
«Στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπήρχαν σωστές αναφορές στο θέμα της φύσης του κυπριακού, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, καθώς επίσης και στο ότι δεν μπορεί υπό απειλές και προκλήσεις να διεξαχθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος», σημειώνει η ΕΔΕΚ στην ανακοίνωσή της.
 
Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η διαδικασία την οποία αποδέχεται για λύση του Κυπριακού, στην ουσία θα οδηγήσει για ακόμα μια φορά σε αδιέξοδο, προσθέτει.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αξιοποίησε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής που είναι και η ουσία του προβλήματος», αναφέρει η ΕΔΕΚ.
 
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ εκτιμούμε ότι είναι καιρός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υιοθετήσει μια νέα πρακτική όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Η επανάληψη μιας διαδικασίας που μέχρι στιγμής οδήγησε σε τρεις περιπτώσεις σε αποτυχία με αρνητικές εξελίξεις για την πλευρά μας, δεν μπορεί να δημιουργεί ελπίδες ότι την τέταρτη φορά θα έχει θετική κατάληξη», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»