Η Κύπρος στον ΟΗΕ: Η παράδοση, τα κλισέ και οι… ζωηρότατες επευφημίες

Τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα προσφωνήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν και η θεματολογία αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, η παρουσία του εκεί θεωρείται, πλέον, δεδομένη και αποτελεί μέρος της ατζέντας κάθε Σεπτεμβρίου.
 
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Η πρώτη εμφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ήταν μια ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα στην ιστορία της.  
 
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» στις 22 Σεπτεμβρίου του 1960, η πρώτη ομιλία Κύπριου αντιπροσώπου έγινε την προηγούμενη ημέρα. Την καλύπτει μέσω τηλεγραφήματος του Reuters.
 
«Ο πρώτος μόνιμος αντιπρόσωπος της νεαράς Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ζήνων Ρωσσίδης, ομιλών σήμερον ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών είπεν ότι η Κυβέρνησίς του επιθυμεί, όπως η Κύπρος μετατραπή ‘εις γέφυραν ενότητος διά την κατανόησιν και την συνεργασίαν εις την Μεσόγειον και ολόκληρον τον κόσμον γενικώς».
 
Χωρίς, ίσως, τότε να το αντιλαμβάνεται, ο κ. Ρωσσίδης είχε ξεκινήσει μία…  ρητορική παράδοση, καθώς η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί γέφυρα σε μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές του πλανήτη, πέραν από πυλώνας της εξωτερικής της πολιτικής, κατέστη και πάγιο κομμάτι του πολιτικού της λόγου στα διεθνή φόρα.  
 
«Κατά τον παρθενικόν λόγον του εις τα Ηνωμένα Έθνη, των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη χθες μέλος ομού μετά 13 Αφρικανικών κρατών, ο κ. Ρωσσίδης εχαρακτήρισε την Κύπρον ως ‘σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων’», συνεχίζει το δημοσίευμα, αντηχώντας άλλο ένα… μεσήλικο κυπριακό κλισέ.
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, και αναφερόμενος στην ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου μαζί με τις 13 χώρες από την Αφρική, ο κ. Ρωσσίδης ανέφερε πως «υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ της Κύπρου και της Αφρικής», μία… διαπίστωση που συχνά-πυκνά ακούμε και σήμερα, σε διαφορετικό, όμως, πλαίσιο.
 
«Ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθη ωσαύτως εις ‘την βαθείαν συγκίνησιν, εκ της οποίας διακατέχομαι κατά την στιγμήν αυτήν, ότε η Κύπρος καταλαμβάνει την έδραν της ως μέλους της μεγάλης αυτής συνελεύσεως των Ελευθέρων και Ηνωμένων Εθνών. Είναι μοναδικόν προνόμιον δι’ εμέ, που αντιπροσωπεύω το νέον κράτος μας κατά την επίσημον αυτήν στιγμήν’», αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος.
 
Δεδομένης της ιστορικής στιγμής, ο Κύπριος αντιπρόσωπος ευχαρίστησε για την ομόφωνη εκλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κεϋλάνης που κατέθεσαν το ψήφισμα για την εισδοχή της. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα και την Τουρκία «διά την πολύτιμον συμπαράστασιν των».
 
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, «ο κ. Ζήνων Ρωσσίδης επευφημήθη ζωηρότατα μετά το πέρας της ομιλίας του και υπό τα χειροκροτήματα όλων των αντιπροσώπων κατευθύνθη εις την έδραν του».
 
Σημειώνεται ότι, σε άλλο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», λίγες ημέρες προηγουμένως, καταγραφόταν ο διορισμός του κ. Ρωσσίδη και των συνεργατών του, υπό τον τίτλο «Η κυπριακή αντιπροσωπεία παρά τω ΟΗΕ αναχωρεί σήμερον αεροπορικώς εις Ν. Υόρκην».
 
Όπως αναφέρεται οι αποφάσεις λήφθηκαν σε μία μακρά σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού.
 
Της κυπριακής Αντιπροσωπείας αποφασίσθηκε ότι θα ηγηθεί ο Ζήνων Ρωσσίδης, ο οποίος είχε, επίσης, καθήκοντα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν ο Ραγίπ Μαλιαλή, δικηγόρος, ο Ανδρέας Λοΐζου, επαρχιακός δικαστής Αμμοχώστου, ο Κωνσταντίνος Μουσιούττας, πτυχιούχος νομικής και πολιτικών επιστημών, ο Ανδρέας Ιακωβίδης πτυχιούχος νομικών και πολιτικών επιστημών και ο Αχμέτ Ασσίμ, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών.

Δειτε Επισης

Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής