Η Κύπρος στον ΟΗΕ: Η παράδοση, τα κλισέ και οι… ζωηρότατες επευφημίες

Τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα προσφωνήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν και η θεματολογία αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, η παρουσία του εκεί θεωρείται, πλέον, δεδομένη και αποτελεί μέρος της ατζέντας κάθε Σεπτεμβρίου.
 
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι. Η πρώτη εμφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ήταν μια ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα στην ιστορία της.  
 
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» στις 22 Σεπτεμβρίου του 1960, η πρώτη ομιλία Κύπριου αντιπροσώπου έγινε την προηγούμενη ημέρα. Την καλύπτει μέσω τηλεγραφήματος του Reuters.
 
«Ο πρώτος μόνιμος αντιπρόσωπος της νεαράς Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ζήνων Ρωσσίδης, ομιλών σήμερον ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών είπεν ότι η Κυβέρνησίς του επιθυμεί, όπως η Κύπρος μετατραπή ‘εις γέφυραν ενότητος διά την κατανόησιν και την συνεργασίαν εις την Μεσόγειον και ολόκληρον τον κόσμον γενικώς».
 
Χωρίς, ίσως, τότε να το αντιλαμβάνεται, ο κ. Ρωσσίδης είχε ξεκινήσει μία…  ρητορική παράδοση, καθώς η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί γέφυρα σε μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές του πλανήτη, πέραν από πυλώνας της εξωτερικής της πολιτικής, κατέστη και πάγιο κομμάτι του πολιτικού της λόγου στα διεθνή φόρα.  
 
«Κατά τον παρθενικόν λόγον του εις τα Ηνωμένα Έθνη, των οποίων η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη χθες μέλος ομού μετά 13 Αφρικανικών κρατών, ο κ. Ρωσσίδης εχαρακτήρισε την Κύπρον ως ‘σταυροδρόμι μεταξύ τριών ηπείρων’», συνεχίζει το δημοσίευμα, αντηχώντας άλλο ένα… μεσήλικο κυπριακό κλισέ.
 
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, και αναφερόμενος στην ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου μαζί με τις 13 χώρες από την Αφρική, ο κ. Ρωσσίδης ανέφερε πως «υπάρχουν πολλά κοινά μεταξύ της Κύπρου και της Αφρικής», μία… διαπίστωση που συχνά-πυκνά ακούμε και σήμερα, σε διαφορετικό, όμως, πλαίσιο.
 
«Ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθη ωσαύτως εις ‘την βαθείαν συγκίνησιν, εκ της οποίας διακατέχομαι κατά την στιγμήν αυτήν, ότε η Κύπρος καταλαμβάνει την έδραν της ως μέλους της μεγάλης αυτής συνελεύσεως των Ελευθέρων και Ηνωμένων Εθνών. Είναι μοναδικόν προνόμιον δι’ εμέ, που αντιπροσωπεύω το νέον κράτος μας κατά την επίσημον αυτήν στιγμήν’», αναφέρεται σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος.
 
Δεδομένης της ιστορικής στιγμής, ο Κύπριος αντιπρόσωπος ευχαρίστησε για την ομόφωνη εκλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις Κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κεϋλάνης που κατέθεσαν το ψήφισμα για την εισδοχή της. Ευχαρίστησε, επίσης, την Ελλάδα και την Τουρκία «διά την πολύτιμον συμπαράστασιν των».
 
Σύμφωνα με την ανταπόκριση, «ο κ. Ζήνων Ρωσσίδης επευφημήθη ζωηρότατα μετά το πέρας της ομιλίας του και υπό τα χειροκροτήματα όλων των αντιπροσώπων κατευθύνθη εις την έδραν του».
 
Σημειώνεται ότι, σε άλλο δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», λίγες ημέρες προηγουμένως, καταγραφόταν ο διορισμός του κ. Ρωσσίδη και των συνεργατών του, υπό τον τίτλο «Η κυπριακή αντιπροσωπεία παρά τω ΟΗΕ αναχωρεί σήμερον αεροπορικώς εις Ν. Υόρκην».
 
Όπως αναφέρεται οι αποφάσεις λήφθηκαν σε μία μακρά σύσκεψη που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κυπριανού.
 
Της κυπριακής Αντιπροσωπείας αποφασίσθηκε ότι θα ηγηθεί ο Ζήνων Ρωσσίδης, ο οποίος είχε, επίσης, καθήκοντα Πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν ο Ραγίπ Μαλιαλή, δικηγόρος, ο Ανδρέας Λοΐζου, επαρχιακός δικαστής Αμμοχώστου, ο Κωνσταντίνος Μουσιούττας, πτυχιούχος νομικής και πολιτικών επιστημών, ο Ανδρέας Ιακωβίδης πτυχιούχος νομικών και πολιτικών επιστημών και ο Αχμέτ Ασσίμ, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών.

Δειτε Επισης

Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»