Στήριξη Κίνας στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, από τον ΥΠΕΞ Κίνας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi εξέφρασε σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη την υποστήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και σημείωσε ότι η Κίνα στηρίζει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Στη συνάντηση η οποία έγινε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Κίνας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι απειλές της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου και οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την ευαρέσκεια του Προέδρου της Κίνας για τη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα αξιόπιστο και σημαντικό εταίρο.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι στη συνάντηση ανασκόπησαν τις διμερείς σχέσεις διαπιστώνοντας ότι υπάρχει πάντοτε χώρος για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων και των δεσμών ανάμεσα στην Κύπρο και την Κίνα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας υπογράμμισε ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ως ένα κόμβο ως προς τις διεθνείς, οικονομικές και άλλες σχέσεις.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Κινέζο αξιωματούχο για τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες παραβάσεις και παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις απειλές, οι οποίες εκτοξεύονται και τα σχέδια, τα οποία εξαγγέλλονται από την τουρκική πλευρά σε αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, και ενημέρωσε επίσης για τις προσπάθειες που γίνονται με τον ΓΓ και την Ειδική Απεσταλμένη του για τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τις δυσκολίες που παρεμβάλλει η Τουρκία», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών της υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο, οι οποίες υπερισχύουν πάντοτε και θα πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ ανέφερε στον Πρόεδρο ότι η Κίνα στηρίζει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εξεύρεσης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ.

Καταλήγοντας, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Κινέζο αξιωματούχο και την Κυβέρνηση της Κίνας για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό και από κοινού συμφώνησαν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων και του διεθνούς ρόλου που παίζουν οι δύο χώρες.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας