Το τυχαίο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη Τσαβούσογλου και η αναπάντητη πρόκληση

Μια ασυνήθιστη δημόσια συνομιλία έλαβε χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας να σημειώνει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και να παροτρύνει τον κ. Τσαβούσογλου να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν ότι προχωρούν.

Η άτυπη αυτή συνάντηση έλαβε χώρα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος βρισκόταν στον χώρο και συνομιλούσε με δημοσιογράφο, χαιρετήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών το ερώτημα γιατί δεν συμφωνούμε αμέσως τους όρους αναφοράς και χρειαζόμαστε την πενταμερή. Ο κ. Τσαβούσογλου επικαλέστηκε περσινές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και είπε ότι πρέπει να ξεκαθαριστούν τα πράγματα.

Τότε, ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια τώρα ότι συμφωνούμε και να προχωρήσουμε».
 
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, κληθείς να σχολιάσει τη στιχομυθία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι Ερωτηθείς για τη στιχομυθία που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο κτήριο των ΗΕ νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «όπως είπα και στον κ. Τσαβούσογλου, μία είναι η επιλογή, ένας και μόνος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος και αυτός είναι αυτός που περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Από εκεί και πέρα αν η Τουρκία έχει διαφορετική άποψη όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο θα πρέπει να το μεταφέρει αυτό στον ΓΓ. Από δικής μας πλευράς, για ακόμη μια φορά, δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
 
Ερωτηθείς ποια είναι τα συμπεράσματα του από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι εμφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων άλλη μορφή λύσης. Αλλά δεν μπορεί η Τουρκία να πράξει κάτι τέτοιο αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων μερών.
 
Και είναι σημαντικό να επαναλάβουμε – δεν θα κουραζόμαστε να το επαναλαμβάνουμε - ότι δεν υπάρχει ούτε συζήτηση ούτε στόχος για άλλη μορφή σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο. Αυτό, πρώτο, θα μεταφέρει ξεκάθαρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον ΓΓ, το δεύτερο είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αξιοποιηθεί και τρίτο, διότι πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας υπήρξε συνάντηση με Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι ξεκάθαρη η στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικότερα των Μονίμων Μελών όσον αφορά τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη μορφή της λύσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα