Δ. Συλλούρης: Νέα εποχή στις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου-Καζακστάν

Για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στις διακοινοβουλευτικές σχέσεις Κύπρου-Καζακστάν αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Υπουργό Οικονομικών του Καζακστάν Alikhan Smailov.

Στη συνάντηση, παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου (CIPA - Invest Cyprus), Μιχάλης Μιχαήλ.

Ο κ. Συλλούρης βρίσκεται στο Καζακστάν για την 4η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών, με θέμα «Ευρύτερη Ευρασία: Διάλογος, Εμπιστοσύνη, Συνεργασία», που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο του Καζακστάν στην πρωτεύουσα της χώρας, Νουρ-Σουλτάν, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Συλλούρης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην περαιτέρω συνεργασία με το Καζακστάν, μια φίλη χώρα. Ο κ. Smailov αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες και τομείς επενδύσεων που αναπτύσσονται στο Καζακστάν, τονίζοντας ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση μεγιστοποεί τις οικονομικές της δυνατότητες.

Αντηλλάγησαν ακολούθως απόψεις για τρόπους προώθησης των διμερών επενδύσεων και συναλλαγών ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων και εν γένει του εμπορίου. Υπογραμμίστηκε ειδικότερα ότι η αναμενόμενη επικύρωση από το Κοινοβούλιο του Καζακστάν της Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, θα ωθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της στρατηγικής μεταξύ τους συνεργασίας, καθιστώντας την Κύπρο πύλη επενδύσεων από και προς το Καζακστάν, όπως και το Καζακστάν χρησιμότατο κόμβο από και προς την ευρύτερη ασιατική περιφέρεια.

Τονίστηκε συναφώς ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ της θέσεώς της στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε νωρίτερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων του Καζακστάν (Kazakh Invest), Timur Tilinin, κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας και πρακτικούς τρόπους προώθησης εκατέρωθεν επενδύσεων.

Ο κ. Συλλούρης έτυχε επίσης ενημέρωσης για τη λειτουργία και τους στόχους του Οργανισμού. Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος παρουσίασε το ρόλο και τις δραστηριότητες του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου.

Και στις δύο συναντήσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ενεργό στήριξη που παρέχει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις προσπάθειες της Κύπρου να αναδείξει τις δυνατότητές της σε ότι αφορά τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Συλλούρης είχε, εξάλλου, συνάντηση με τον Επίτιμο Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Καζακαστάν, Siddigue Khan, ο οποίος τον ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση στη χώρα και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Το βράδυ, ο κ. Συλλούρης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, το οποίο παραθέτει ο Πρόεδρος της Βουλής του Καζακστάν, Nurlan Nigmatulin, προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στην 4η Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλίων των Ευρασιατικών χωρών.

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»