Eβδομάδα φωτιά για το Κυπριακό-Ξεκαθαρίζουν προθέσεις ενώπιον του Γκουτέρες

Στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε, ως μια εβδομάδα κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι πλευρές που εμπλέκονται στο Κυπριακό, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο που ενδεχομένως να προκύψουν, ειδικά κατά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
Μετά την αποτυχία να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των επαφών της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, οι συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες με τον Γενικό Γραμματέα να ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση πως είναι η ώρα για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς με στόχο να ξεκλειδώσει η διαδικασία για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Μετά την άφιξη του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την αποφασιστικότητα του προκειμένου να συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα, ενώ επανέλαβε πως παραμένει πιστός σε όσα συμφώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνάντηση τους την 9η Αυγούστου, καθώς και πως εμμένει στο κείμενο που ετοίμασε η κ. Λουτ, κατά την πρώτη ημέρα των επαφών της στην Κύπρο τον Αύγουστο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα είναι η δική μας πλευρά που θα οδηγήσει σε ναυάγιο
 
Αμετακίνητος στις θέσεις του Ακιντζί
Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στο αφήγημα του, πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχεται τις παραμέτρους του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων, όπως υποστηρίζει, είναι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις αποφάσεις. Χθες με ανάρτηση του στο Facebook ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε και στην αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι ενώ ο ίδιος συμφωνούσε με τους όρους αναφοράς, όπως συνομολογήθηκαν από την κ. Λουτ, δεν πήρε την απαραίτητη έγκριση από την Άγκυρα και γιαυτό δεν υπήρξε κατάληξη στους όρους αναφοράς.
 
«Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τ/κ που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας», είπε ο κατοχικός ηγέτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τεντώνει το σχοινί λίγο πριν τη Νέα Υόρκη ο Ακιντζί
 
Αναμφισβήτητα οι συναντήσεις των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ δεν θα γίνουν κάτω από το καλύτερο κλίμα και λόγω των τουρκικών προκλήσεων τόσο στην ΑΟΖ, όσο και στο θέμα των Βαρωσίων με τον Πρόεδρο να θέτει επιτακτικά το ζήτημα τόσο κατά της κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του στο περιθώριο της Γ.Σ. όσο και κατά την παρέμβασή του.
 
Η Λευκωσία, χαρακτηρίζει αδιανόητο το γεγονός, την ώρα που ο Αντόνιο Γκουτέρες προτείνει διεξόδους προκειμένου να επαναρχίσει ένας γόνιμος διάλογος, η Τουρκία να προκαλεί είτε δια ενεργειών αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της είτε στην ξηρά απειλώντας με βάση τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων με εποικισμό ή άλλως πως την Αμμόχωστο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι αναφοράς περνούν από τη Νέα Υόρκη-Αναλαμβάνει δράση ο Γκουτέρες  
 
Το πρόγραμμα του Προέδρου
Σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κίνας κ. Wang Yi, και αργότερα θα συναντηθεί με την ηγεσία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC.
 
Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Άντρη Αναστασιάδη, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο ΓΓ των ΗΕ για τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας κ. Zoran Zaev.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή των αρχηγών κρατών ο ΓΓ των ΗΕ και το βράδυ θα παραστεί μαζί με τη σύζυγό του στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 26 Σεπτεμβρίου και ακολούθως θα έχει διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Sergey Lavrov, ενώ στη συνέχεια θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Narenda Modi.

Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.
 
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Antonio Guterres.

Ακολούθως θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρο στο οίκημα της Αρχιεπισκοπής.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 29 Σεπτεμβρίου.

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους