Τεντώνει το σχοινί λίγο πριν τη Νέα Υόρκη ο Ακιντζί

Με όχι και τους καλύτερους οιωνούς, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί αναχωρούν για τη Νέα Υόρκη,  όπου θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κρατά εν πολλοίς το κλειδί που ενδεχομένως να ξεκλειδώσει αφενός τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς και αφετέρου την επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας ενώπιον των Κυπρίων του Ηνωμένου Βασιλείου καταλόγισε την αποτυχία σύναψης των όρων αναφοράς στο γεγονός ότι ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ συμφωνούσε, δεν πήρε τελικά την έγκριση από την Άγκυρα.

Σηκώνοντας το γάντι που του έριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί, με ανάρτησή του στο Facebook, απάντησε «και πάλι ήταν πολύ μακριά από μια προσέγγιση ενός συνεταιρισμού με πολιτική ισότητα. Συνεχίζει τις δηλώσεις απάρνησης των συγκλίσεων του παρελθόντος και δαιμονοποίησης της αποτελεσματικής συμμετοχής στις αποφάσεις. Ένα δίκαιο αίτημα των Τ/κ που υπάρχει από παλιά, το παρουσιάζει ως επιμονή/επιβολή της Τουρκίας».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι πηγαίνει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ με την αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το δικαίωμα του τ/κ «λαού» σε ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια, να υπάρχει στη βάση του διεθνούς δικαίου με την δική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια. «Η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή (των Τ/κ στις αποφάσεις) είναι πλέον παράμετροι των ΗΕ και σίγουρα μεταξύ των συγκλίσεων του παρελθόντος. Ο Αναστασιάδης πρέπει να εξηγήσει στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι αυτό δεν το αποδέχεται» πρόσθεσε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι θα πει περισσότερα και με λεπτομέρειες αύριο στις 8.15 το πρωί πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν.Αναστασιάδης: Αποδέχθηκε το κείμενο Λουτ ο Ακιντζί αλλά δεν πήρε έγκριση

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους αποδήμους της Μεγάλης Βρετανίας εξέφρασε την ετοιμότητά του για ένα ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος αναγνωρίζει και αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όμως η Τουρκία, μέσω των Τουρκοκυπρίων, αξιώνει θετική ψήφο εφ’ όλης της ύλης, κάτι που σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημιουργεί πολιτική ανισότητα.

«Και θέλω να είμαι σαφής. Αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε την πολιτική ισότητα, εκείνο που απορρίπτουμε είναι την πολιτική ανισότητα. Διότι αυτό το οποίο αξιώνει η Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων για θετική ψήφο εφ΄όλης της ύλης, σε όλους τους θεσμούς, στο Υπουργικό Συμβούλιο και αλλού δεν είναι παρά εν τη ουσία δικαίωμα βέτο, δηλαδή η ισότιμη πολιτεία η οποία πληθυσμιακά είναι ολιγότερη – και δεν μιλώ για πλειοψηφίες και μειοψηφίες αλλά μιλώ για το δικαίωμα που διεκδικούν – δεν μπορεί το 21.5% να καθορίζει την τύχη του 78,5%. Δεν μπορεί να ζητάς την πολιτική ισότητα για να καθορίζεις την τύχη της άλλης κοινότητας, διότι αποφασιστικό ρόλο θα διαδραματίζει εκείνος που έχει το βέτο. Πώς μπορεί να σταθεί ένα κράτος, να είναι βιώσιμο όταν υπάρχει αξίωση για τόσα υπερβολικά προνόμια; Εδώ και 45 χρόνια έχουμε κάνει υποχωρήσεις που κρίθηκαν και απαράδεκτες προκειμένου επιτέλους να εξευρεθεί ο τρόπος επανένωσης της πατρίδας μας, απαλλαγής της από τα κατοχικά στρατεύματα, απαλλαγής της από τις εγγυήσεις.

Δυστυχώς, εκείνη που συνέβαλε στην αποτυχία κάθε προσπάθειας δεν ήταν άλλη από την Τουρκία που μέσα από συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους επεδίωκε τον έλεγχο ολοκλήρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξίσου επεδίωκε αν και εφόσον κατ΄ευχή βρεθεί μια λύση που θα μας οδηγεί στο να συμβιώσουμε, να συγκυβερνήσουμε. Δεν αρνούμαστε τη συμμετοχή, δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τους έχω πει κατ΄επανάληψη ότι μπορεί να έχετε τη θετική ψήφο, αλλά πότε να την ασκείται; Αν και εφόσον η ελληνοκυπριακή κοινότητα καταχρώμενη του αριθμού προσπαθήσει να πάρει τέτοιες αποφάσεις που να ζημιώνουν είτε την τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία είτε την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης διαφορών. Πού είναι η αναγνώριση της πολιτικής ισότητας; Και έχω προκαλέσει κατ΄επανάληψη και τον κ. Ακκιντζί και τους συνομιλητές μου σε διεθνές επίπεδο να μου δώσουν ένα και μόνο παράδειγμα από τα 193 κράτη μέλη των ΗΕ όπου ισχύει κάτι ανάλογο. Δηλαδή η μια κοινότητα να έχει τέτοια δικαιώματα που να καθορίζει την τύχη της άλλης. Πού είναι ο αλληλοσεβασμός; Πού είναι η πολιτική ισότητα;

Για αυτό και θέλω να είμαι ξεκάθαρος στις τοποθετήσεις μου. Επιδίωξη μας είναι και παραμένει ο διάλογος που θα αποδώσει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα, αλληλοσεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία. Με αυτά τα δεδομένα πάω στα ΗΕ αλλά δεν θα περιοριστώ στο να κάνω αναφορά στο τι επιθυμούμε. Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης και όχι μόνο θα καταγγείλουμε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας είτε αυτές αναφέρονται σε πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο είτε εκφράζονται ως απειλές μέσα από τα στόματα είτε του Προέδρου της Τουρκίας είτε των Υπουργών του».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι αναφοράς περνούν από τη Νέα Υόρκη-Αναλαμβάνει δράση ο Γκουτέρες  

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»