Δ.Συλλούρης: Η Τουρκία κρύβεται και πίσω από τους Τουρκοκύπριους, τους χειραγωγεί

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας πράττοντας με βάση τα εχέγγυα που έχουμε, καθώς και με αίσθημα αποφασιστικότητας και ευθύνης, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό και θρησκευτικό μνημόσυνο των ηρωικός πεσόντων του 336 Tάγματος Εθνοφυλακής, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης τόνισε πως η υπεροχή της Τουρκίας τόσο αριθμητικά όσο και στρατιωτικά «επ’ ουδενί δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει από τον στόχο μας για επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης επί του εθνικού μας ζητήματος».
 
«Μιας λύσης, η οποία θα θέτει τέρμα στη μακρόχρονη και παράνομη κατοχή των κυπριακών εδαφών από την Τουρκία, θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της δημοκρατίας», είπε, συμπληρώνοντας πως η λύση «ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του κράτους μας, τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, εξυπηρετώντας το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού».
 
Επέκρινε την Τουρκία, η οποία , είπε, είναι και ο βασικότερος παράγοντας στην όλη αυτή διαδικασία, ότι «συνεχίζει να αγνοεί πλήρως κανονισμούς, συμβάσεις, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, καθώς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Η Τουρκία, πρόσθεσε,  «χωρίς καμία διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο και εύρεση κοινής συναινετικής γραμμής, καταπατά με πάσα προκλητικότητα το δίκαιο και τις ελευθερίες της χώρας και των ανθρώπων μας, επιβεβαιώνοντας την άποψη για τις διαχρονικές ιμπεριαλιστικές της διαθέσεις και τις επεκτατικές βλέψεις της έναντι της Κύπρου» και «φτάνει στο σημείο να διεκδικεί μερίδιο από την κυπριακή ΑΟΖ, παραβιάζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο κάθε όριο νομιμότητας και αξιοπρέπειας,  εθνικής και ατομικής».
  
«Αυτή η Τουρκία, κρύβεται και πίσω από τους Τουρκοκύπριους, τους οποίους χειραγωγεί και χρησιμοποιεί σαν πρόφαση, για την υλοποίηση των κατακτητικών της βλέψεων, και τους οποίους έχει εξαφανίσει ουσιαστικά με τις ενέργειες και τις πράξεις της», πρόσθεσε.
 
Συνέχισε λέγοντας πως «εντούτοις, αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας και εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητά τους, πράττοντας με βάση τα εχέγγυα που έχουμε, καθώς και με αίσθημα αποφασιστικότητας και ευθύνης».

«Είναι σημαντικό μάλιστα να αντιληφθούμε, ότι μια δίκαιη λύση επί του εθνικού μας ζητήματος, θα ευνοήσει και μια γενικότερη ανάπτυξη και ευημερία για τον τόπο μας, με τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και των μηχανισμών, την εξάλειψη της διαφθοράς και της κακονομίας και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και ισοπολιτείας», είπε διαμηνύοντας ότι «η επίτευξη μιας εύρυθμης λειτουργίας στο εσωτερικό του κράτους, σαφέστατα θα βοηθήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και την κρατική μας υπόσταση στη διεθνή κοινότητα».
 
«Ας είμαστε, λοιπόν, σώφρονες και υπόλογοι έναντι των ευθυνών μας, υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας δικαιώματα, τα εδάφη και τα σύνορά μας, γράφοντας έναν απολογισμό, ο οποίος θα δικαιώνει τόσο τους προκατόχους μας, όσο και τις γενεές που έπονται και οι οποίες θα κληρονομήσουν ό,τι εμείς οικοδομήσουμε», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας