Οι όροι αναφοράς περνούν από τη Νέα Υόρκη-Αναλαμβάνει δράση ο Γκουτέρες

Στη Νέα Υόρκη, όπου από αύριο Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η 74η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στρέφονται τα βλέμματα όσον αφορά τα επόμενα-μετέωρα αυτή τη στιγμή-βήματα στο Κυπριακό και την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
 
Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίες αναμένεται να καταδείξουν εν πολλοίς το στίγμα της παραπέρα πορείας πλεύσης στο Κυπριακό, με τον Γ.Γ. να εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει τους δύο ηγέτες προ… των ευθυνών τους και να τους τονίσει με εμφαντικό τρόπο την ανάγκη για συμφωνία στους όρους αναφοράς.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 27 του μήνα, ενώ άγνωστη παραμένει ακόμη η ακριβής ημερομηνία συνάντησης του Μουσταφά Ακιντζί με τον Γενικό Γραμματέα. Την ίδια ώρα, η πιθανότητα πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίζεται αυτή τη στιγμή ως απομακρυσμένη, εκτός εάν στην εξέλιξη των πραγμάτων ο Γ.Γ. κρίνει και αποφανθεί διαφορετικά.
 
Μείζονος σημασίας, αξίζει να σημειωθεί, θεωρούνται και οι συναντήσεις που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, στους οποίους θα εκθέσει την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και θα καταγγέλλει την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, και όχι μόνο. Κάτι που θα πράξει και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία θα προσφωνήσει στις 26 του μήνα, τονίζοντας παράλληλα τη δική του, και κατ’ επέκταση της ελληνοκυπριακής πλευράς, πολιτική βούληση και αποφασιστηκότητα για επίτευξη προόδου.   
 
Οι προθέσεις Γκουτέρες
Όσον αφορά τις προθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες ενόψει των συναντήσεων του με τους δύο ηγέτες, αυτό που, όπως και ο ίδιος την περασμένη βδομάδα δήλωσε πως θα τους υποδείξει, δεν είναι άλλο από την αναγκαιότητα κατάληξης το ταχύτερο σε συμφωνία επί των όρων αναφοράς στη βάση του έργου που παρήχθη κυρίως στο Κραν Μοντανά, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
 
Μάλιστα-δείγμα και αυτό των προθέσεών του- ο Γενικός Γραμματέας δεν έμεινε μέχρις εδώ, αλλά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα έκρινε σκόπιμο να εκφράσει τη σθεναρή πεποίθησή του ότι η πολιτική διαδικασία χρειάζεται να επανεκκινήσει, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για τους οποίους τα δύο μέρη ν' αντιληφθούν ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, τουλάχιστον στους όρους αναφοράς.
 
Ο πιθανότερος οδικός χάρτης
Επισημαίνεται πως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν προ ημερών στον REPORTER, η εκτίμηση που υπάρχει στη Λευκωσία είναι πως ο Γενικός Γραμματέας θα ζητήσει την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης εντός του Οκτώβρη, η οποία να λάβει χώρα σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, κατά πάσα πιθανότητα στη Γενεύη της Ελβετίας.
 
Στόχος και σκοπός της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, θα είναι να διαπιστωθεί εάν οι δύο πλευρές συμφωνούν στην πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, όχι σε πολιτικό αλλά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όπου να επιχειρηθεί εκ νέου η συνομολόγηση των όρων αναφοράς και ν’ ανοίξει ο δρόμος για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου