Απέσυρε την επίμαχη πρόταση για την... ιδιοκτησία των εδρών ο Γιωργάλλας

Ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής τέθηκε το ζήτημα της 56ης έδρας για την οποία κατατέθηκαν οι δυο προτάσεις που  θα διόρθωναν το πρόβλημα που προέκυψε με την κενωθείσα 56η έδρα της Βουλής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ταλαιπωρημένη 56η έδρα, η συμπληρωματική πρόταση και το δίλημμα Αβέρωφ
 
O Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, επεσήμανε πως ανέλαβε την πρωτοβουλία με στόχο να γίνουν οι απαραίτητες συνταγματικές ρυθμίσεις για να αντιμετωπίστηκαν το πρόβλημα.

Μιλώντας για την πρόταση που κατέθεσε ενώπιον της Βουλής και υπογράφει ο ίδιος, υπέδειξε πως προέκυψε μέσα από προβληματισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Στόχος μου, ήταν να βρω κοινό τόπο ανάμεσα στις θέσεις που κατατέθηκαν, ωστόσο υπήρξε έντονη κοινωνική αντίδραση και είδα και υποστηρικτές της να κάνουν δεύτερες σκέψεις», είπε ο κ. Γιωργάλλας.

«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία οπότε αποσύρω την πρόταση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη πρόταση, αυτή δηλαδή που απέσυρε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης,  είχε ως στόχο την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρας μετά από αποχώρηση βουλευτή από πολιτική κομματική ομάδα, ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη.
 
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιωργάλλα, η κατάθεση της συγκεκριμένης πρότασης κρίθηκε  αναγκαία καθότι διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο βουλευτές να αποχωρούν από το πολιτικό κόμμα με το οποίο εξελέγησαν, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται και να καταστρατηγείται η βούληση του εκλογικού σώματος και η λαϊκή κυριαρχία.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, εισηγήθηκε όπως οι διατάξεις που κατέθεσε να εφαρμόζονται σε περίπτωση αποχωρήσεως βουλευτή από την πολιτική κομματική ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενο στη Βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη.

Στην Επιτροπή κλήθηκαν και καταθέτουν τις απόψεις τους, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου.

Η δεύτερη Πρόταση Νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος, κατατέθηκε  από τον Νικόλα Παπαδόπουλο εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και από τον Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, έχει ως στόχο την τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, με την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να ρυθμιστεί η πλήρωση βουλευτικής έδρα σε περίπτωση μη κατάληψης ή αποποίησής της.

Όπως αναφέρουν οι τρεις βουλευτές, λαμβάνουν υπόψη την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, στη βάση του οποίου, έκαστη έδρα καταλήγει στον συνδυασμό κόμματος στον οποίο αυτή δικαιώθηκε και εκτείνεται σε περίοδο πέντε ετών.
 
Οι τρεις βουλευτές εισηγούνται την τροποποίηση του άρθρου 35 του βασικού νόμου, με την προσθήκη εδαφίων που θα αναφέρουν και τις περιπτώσεις που εκλεγείς υποψήφιος προ ή μετά της ανακηρύξεως αυτού, αποβιώσει ή αποποιηθεί το δικαίωμα ανακήρυξής του ή δεν δύναται να ασκήσει το δικαίωμα ανακήρυξης λόγω πνευματικής ή σωματικής ανικανότητας ή αναπηρίας.

Σημειώνεται, δε, πως οι διατάξεις των πιο πάνω εδαφίων εφαρμόζονται και αναφορικά με βουλευτική έδρα η οποία είναι μη καταληφθείσα ή αποποιηθείσα ή κενωθείσα κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και η πλήρωση της διενεργείται εντός 15 ημερών από την εν λόγω ημερομηνία.
 
Η ήδη κατατεθείσα πρόταση νόμου για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, κατ΄ επιταγήν της τροποποίησης του Συντάγματος, όπως πληροφορήθηκε το ΚΥΠΕ, θα συζητηθεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στις 30 Σεπτεμβρίου.
 
Τι δήλωσαν οι βουλευτές
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει τροπολογία επί της πρότασης για τροποποίηση του Συντάγματος για να αφαιρεθεί από το προοίμιο παράγραφος, που όπως ανέφερε καθορίζει κατά ένα τρόπο τις διατάξεις του νόμου που θα πρέπει να ψηφιστεί κατ’ επιταγήν της τροποποίησης του Συντάγματος. Ο κ. Γεωργίου είπε πως ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει και πρόταση νόμου η οποία θα διαλαμβάνει ότι μη πληρωθείσα, ή αποποιηθείσα βουλευτική έδρα πληρούται με αναπληρωματική εκλογή εντός 45 ημερών. Ερωτηθείς αν ο ΔΗΣΥ θα υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από την τύχη της τροπολογίας που θα καταθέσει.
  
Ο Πρόεδρος της Βουλή Δημήτρης Συλλούρης,  που παρέστη κατά την έναρξη της συνεδρίας, ανέφερε πως είναι η τρίτη πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος ώστε να αποκατασταθεί η αριθμητική ισορροπία στη Βουλή και η πρώτη πρωτοβουλία που φαίνεται ότι έχει σημαντική απήχηση στα κόμματα και συνάδει με την αρχική εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα προς πάντες.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως είναι ένα θέμα που χρήζει επίλυσης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί πως η λύση βρίσκεται στη συνταγματική αναθεώρηση. Δήλωσε βέβαιος ότι το θέμα θα καταλήξει και σε ότι αφορά την πρόταση νόμου. Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις προηγούμενες προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, παρά τις αντιφάσεις τις οποίες περιέχουν.
 
Ερωτηθείς γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατέθεσε νομοσχέδιο, ανέφερε πως άφησε το νομοθετικό σώμα να προχωρήσει σε ρύθμιση επειδή  κατάθεση νομοσχεδίου θα μπορούσε να εκληφθεί ως αυθαιρεσία.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι η κενή έδρα είναι πολιτειακό θέμα μεγάλης σημασίας. Πρόσθεσε πως η ανάγκη για συνταγματική ρύθμιση αυτού του θέματος προέκυψε όταν στις εκλογές του 2016, έδρα στη δεύτερη κατανομή που αποδόθηκε στη Βουλευτή Ελένη Θεοχάρους, αυτή την  αποποιήθηκε ή δεν κατέλαβε την έδρα.
 
Αφού ανέφερε πως το Σύνταγμα προβλέπει για έδρα που κενούται μετά τη διαβεβαίωση, επεσήμανε πως υπήρχε κενό για έδρα που δεν καταλαμβάνεται για το διάστημα από την ανακήρυξη μέχρι τη διαβεβαίωση.
 
Αναφερόμενος στην προσφυγή στο εκλογοδικείο είπε πως η απόφαση εκδόθηκε με ισχνή πλειοψηφία, 6 προς 5, προσθέτοντας πως η άποψη της Γενικής Εισαγγελίας είναι πως εφόσον δεν υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα το ζήτημα μπορούσε να ρυθμιστεί με νόμο.
 
Συνεχίζοντας είπε πως ακολούθησε δεύτερη παρόμοια πρόταση νόμου που είχε την ίδια τύχη με την πρώτη. Τόνισε ακολούθως πως η τροποποίηση του Συντάγματος δεν προσπαθεί να ικανοποιήσει το καπρίτσιο κάποιου, αλλά έρχεται να καλύψει κενό ώστε η Βουλή να ρυθμίσει την εύρυθμη λειτουργία της.
 
Συμπλήρωσε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος θα ανοίξει το δρόμο για να ρυθμιστεί η πλήρωση της έδρας με νόμο τον οποίο θα ψηφίσει η πλειοψηφία της Βουλής.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία κατέληξε το κοινοβούλιο με 55 βουλευτές, παρατηρώντας ότι η κατάσταση να οδηγήθηκε μέχρι σήμερα ίσως και με σκοπιμότητες εκτός κοινοβουλίου.  Ανέφερε στη συνέχεια ότι προσκρούαμε στην πολιτική θέση δυνάμεων που έθεταν «βέτο» ώστε να μην τροποποιηθεί το Σύνταγμα.  Ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνδράμει την προσπάθεια του Προέδρου της Βουλής.
 
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι έχουμε καθήκον να αντιμετωπίσουμε τελεσίδικα το θέμα. Είπε επίσης πως η μία λιγότερη έδρα ήταν καθοριστικής σημασίας σε οριακές ψηφοφορίες.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου  εξέφρασε ικανοποίηση επειδή η προτεινόμενη ρύθμιση εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Εσωτερικων. Αυτή η συνταγματική τροποποίηση που στο παρόν στάδιο φαίνεται να εξασφαλίζει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 των Βουλευτών που απαιτείται για τροποποίηση του Συντάγματος.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι καταλήξαμε εκεί που έπρεπε να είμαστε όταν αρχίσαμε. Παρατήρησε πως άλλα ήταν τα δεδομένα όταν θεσπίστηκε το Σύνταγμα άλλα τα δεδομένα σήμερα.  
 
Ο κ. Σιζόπουλος υπενθύμισε ότι όταν κενώθηκε η έδρα Χατζηκακού έγινε αναπληρωματική εκλογή και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι δίκαιο  να γίνει αναπληρωματική  εκλογή με το εκλογικό σύστημα που ισχύει, αλλά η έδρα να μένει στον συνδυασμό στον οποίο δικαιώθηκε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας  εξέφρασε ικανοποίηση επειδή η πρόταση νόμου για τροποποίηση του Συντάγματος θα προχωρήσει ώστε να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα και να αποκατασταθεί αριθμητική αναλογία.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την αντίδραση της κοινωνίας θα γίνουν δεύτερες σκέψεις και η πλειοψηφία της Βουλής θα προχωρήσει στην απαιτούμενη τροποποίηση του Συντάγματος.

Δειτε Επισης

Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές